veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2022: Kaj Stenvall, Eila Hiltunen ja Alvar Cawén ykkösinä

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2022: Kaj Stenvall, Eila Hiltunen ja Alvar Cawén ykkösinä
26.9.2022
  • Nykytaiteilijoiden ykkösnimet ovat taidemaalarit Kaj Stenvall ja Anna Retulainen sekä graafikko ja kuvataiteilija Tuula Lehtinen.  
  • 1900-luvun modernismia edustavista taiteilijoista kysytyimmät ovat kuvanveistäjä Eila Hiltunen, kuvataiteilija Juhani Linnovaara ja taidemaalari Elvi Maarni.     
  • Klassikoiden listan kärjessä ovat taidemaalarit Alvar Cawén, Jalmari Ruokokoski ja Gösta Diehl. 

Nykytaiteilijoiden listalla tunnettuja nimiä 

Kotimainen nykytaide elää nyt vahvaa kukoistuskautta. Viime aikoina on pidetty useita vaikuttavia näyttelyjä, ja uusia teoksia on tuloillaan. Viimeisen puolen vuoden aikana tiedusteluja on tullut pääasiassa tunnettujen taiteilijoiden tuotannoista. 

Nykytaiteen listan kärjessä on Kaj Stenvall, mikä ei varsinaisesti yllätä. Taiteilija on tehnyt viime aikoina kantaa ottavia maalauksia Ukrainan sodasta, ja samalla hänen ihailijakuntansa on laajentunut entisestään. 

Stenvall on tehnyt hienon uran, ja siihen sopii hyvin hänen rohkea tapansa lähestyä taidetta. Aikaisempina vuosina kyselijöitä on kiinnostanut pääasiassa se, ovatko Stenvallin ankkamaalaukset sijoituksia. Tuorein tuotanto kiinnostaa merkittävän aiheensa takia.

Yleisö on pitänyt viime aikoina järjestetyistä Anna Retulaisen näyttelyistä. Tämä ei yllätä, sillä Retulainen osaa ottaa katsojansa.

Taiteilijan isokokoisten teosten hinnat ovat saavuttamassa hintahuippunsa Suomen taidemarkkinoilla. Anna Retulaisen tuotanto on tasaisen kiinnostavaa, minkä retrospektiivinäyttelytkin todistavat. 

 Anna Retulainen: Aamukellunta I. 2022. Öljy kankaalle. 200 x 160 cm. Kuva: Jussi Tiainen. Helsinki Contemporary.

Nykytaiteen listalla kolmanneksi sijoittunut Tuula Lehtinen on tehnyt pitkän ja vakaan uran. Nyt näyttää siltä, että uusi yleisö on kiinnostunut tuoreimmasta tuotantokaudesta, ja tämä on näkynyt tiedusteluissa. 

Mikko Paakkonen on tuore nimi, josta on alkanut tulla kyselyjä. Suosittelen pitämään silmällä hänen tuotantoaan. 

Suuret näyttelyt näkyvät nyt nykytaiteeseen liittyvissä kyselyissä enemmän kuin esimerkiksi ennen pandemiaa. 

Nykytaide TOP 10

1. Kaj Stenvall 
2. Anna Retulainen
3. Tuula Lehtinen
4. Mikko Paakkonen
5. Katja Tukiainen                                                                                                            

6. Hannu Palosuo
7. Elina Försti 
8. Kari Walden
9. Ville Kylätasku
10. Alvar Gullichsen 

Modernistien teoksia liikkuu taidemarkkinoilla

Modernilla listalla on aina ollut suosittuja nimiä sekä niitä, joiden teoksia liikkuu taidemarkkinoilla.

Eila Hiltusen nousu kärkeen on hienoa, koska hän on yksi arvostetuimpia kansainvälisiä kuvanveistäjiämme.

Jostain syystä hänen teoksistaan ei ole kuitenkaan viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut kuin muutamia tiedusteluja. Nyt tilanne on muuttunut, ja uskon, että Didrichsenin Materian runous ­- Eila Hiltunen 100 vuotta -museonäyttely on vain osaselitys.

Eila Hiltunen: Riikinkukko II, 1961, teräs, 35 x 48 cm. Yksityiskokoelma. Kuva: Rauno Träskelin. Teos on parhaillaan esillä Didrichsenin taidemuseossa Materian runous – Eila Hiltunen 100 vuotta -näyttelyssä Helsingissä. Näyttelykokonaisuus sisältää veistoksia, mitaleja, koruja ja luonnoksia. Näyttely on avoinna 29.1.2023 asti. © Kuvasto 2022.

Arvioin, että Hiltunen pysyy taidemarkkinoiden valokeilassa vähintään seuraavat 2–5 vuotta. Isot näyttelyt innostavat myymään teoksia ja luovat kiinnostusta ja kysyntää taiteilijan tuotantoon.

Juhani Linnovaarasta ei tullut tiedusteluja keväällä lainkaan. Kesän loppupuolella taiteilijan kuoleman jälkeen kyselyt lisääntyivät välittömästi. Uskon, että Linnovaaran parhaimpien teosten hinnat nousevat 2030-luvulla, kunhan provenienssi on kunnossa. 

Elvi Maarnin teoksista on jälleen tullut useampia kyselyjä. Teoksia on ilmeisesti ollut myynnissä yksityisesti. 

Itseäni kiinnostaa erityisesti Reidar Särestöniemen listasijoitus, sillä se on ollut jo vuosikausia talouden ilmapuntari. Kun Reidar nousee listalle, on optimismi kasvanut ja taidesijoituksia tehdään enemmän. 

1900-luvun modernismi TOP 10

1. Eila Hiltunen 
2. Juhani Linnovaara
3. Elvi Maarni
4. Veikko Vionoja
5. Max Salmi

6. Esko Tirronen
7. Tove Jansson
8. Reidar Särestöniemi
9. Leena Luostarinen
10. Mauno Markkula

Klassikoiden hinnoissa nousuvaraa

Klassikkotaiteessa on nähtävissä pientä liikehdintää. Listan kärjessä on edullisempia, mutta taidehistoriamme kannalta kiinnostavia nimiä.

Alvar Cawén: Toipilas. 1923. Öljy kankaalle, 100,5 cm x 81 cm. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola

Yleensä museonäyttelyt vaikuttavat tiedusteluihin, ja se myös heijastuu taidemarkkinoille. Hyvä niin. Meillä on paljon kiinnostavia teoksia, jotka ovat olleet aliarvostettuja taiteen jälkimarkkinoilla ja joiden hintojen soisi nousevan. 

Yleisesti ottaen kalleimmat nimet kallistuvat, jopa kevyemmät tekniikat, mutta vain tuotannon parhaimmisto provenienssien kera. Tämä on ollut odotettavissa, jos katsoo taiteen jälkimarkkinoiden lainalaisuuksia edellisiltä vuosikymmeniltä eri länsimaissa. 

Samaan ilmiöön kuuluu sekin, että arvostetuimmat ja suosituimmat modernit taiteilijat kirivät välimatkaa muihin ja perinteisten aiheiden keskivertotaiteen hinnat alenevat. Tämä ilmiö tapahtui Ruotsissa jo 2000-luvun alussa, eikä varsinaisesti ole siitä muuttunut. Taidesijoittajille tämän sisäistäminen on tärkeää, koska lähitulevaisuudessa erot kasvavat lisää. 

Huutokaupoissa monien tunnettujen keskihintaluokkaan luokiteltavien taiteilijoiden teosten hinnat ovat nyt aivan pohjalukemissa, vaikka teoksella olisi näyttelyhistoriaa. Siksi klassikkotaiteen ystävä voi tehdä nyt poikkeuksellisen paljon löytöjä. Erityisesti, jos kyseessä on puoliabstrakti tai modernismia edustava teos. 

Klassikkotaide TOP 10 

1. Alvar Cawén
2. Jalmari Ruokokoski   
3. Gösta Diehl
4. Ragnar Ekelund
5. Eemu Myntti

6. Helene Schjerfbeck
7. Albert Edelfelt
8. Ellen Thesleff
8. Maria Wiik
9. Yrjö Ollila
10. Werner Åström

Pauliina Laitinen 

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

KUVATAITEEN KUUMA LISTA SYKSY 2022 Lista perustuu tiedusteluihin, joita Pauliina Laitiselle on tehty viimeisen puolen vuoden aikana eri taiteilijoiden tuotannoista. Lista ei perustu kirjoittajan omiin taidemieltymyksiin. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti