veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista: Ville Kylätasku, Lauri Ahlgrén ja Maria Wiik kevään 2023 kärkinimet

Kuvataiteen kuuma lista: Ville Kylätasku, Lauri Ahlgrén ja Maria Wiik kevään 2023 kärkinimet
2.3.2023

Ville Kylätasku, Nanna Susi ja Panu Ruotsalo ovat kuvataiteen kuuman listan kysytyimmät nykytaiteilijat. 1900-luvun modernistien kärjessä ovat Lauri Ahlgrén, Eila Hiltunen ja Juhani Linnovaara. Klassikoista kiinnostavimpia ovat nyt Maria Wiik, Hugo Backmansson ja Albert Edelfelt.

Ville Kylätaskun tyyli viehättää

Nykytaiteen listan kysytyin taiteilija on Berlinissä asuva, mutta tasaisesti Suomessa näyttelyjä pitävä Ville Kylätasku

Taiteilijan viime syksynä Galerie Forsblomilla Helsingissä pidetty näyttely otettiin hyvin vastaan, ja se innosti kyselijöitä. Teoksiin ihastuneet kävijät ovat levittäneet sanaa Kylätaskusta. 

Ville Kylätasku: Leave a Trace (Lace). 2022. Öljy kankaalle, 160 cm x 140 cm. Kuva: Galerie Forsblom.

On melko tavallista, että taiteilija toistaa vuosi toisensa jälkeen vahvaa abstraktia aihetta, ja heti kun teoksiin ilmaantuu aavistus figuuria ja helpommin lähestyttävämpiä värejä, ihailijakunta kasvaa ja kiinnostuu taiteilijasta. Kylätaskun tyylissä on saattanut tapahtua tällainen hienoinen muutos. 

Nanna Susi on pitkän linjan rakastettu taiteilija, jolla on iso keräilijäkunta. Tiedusteluja taiteilijasta on tullut aikaisempaa enemmän, ja tämä saattaa osittain johtua parhaillaan meneillään olevasta ja hyvän vastaanoton saaneesta näyttelystä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa. 

Panu Ruotsalo on uusi nimi nykytaiteilijoiden listalla, mikä on hieno asia. Ruotsalon maalaustyylissä on uusia vivahteita, ja se on kenties aktivoinut Ruotsalon maalauksista viehättynyttä yleisöä. 

Alvar Gullichsenin uusien teosten geometriset aiheet ovat myös löytäneet uutta yleisöä.

Listalla kaksi valokuvataiteilijaa 

Kyselyitä valokuvataiteesta on tullut alkuvuonna enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä on mukava asia ja kertoo taiteen ostajakunnan nuorentumisesta. 

Meeri Koutaniemi on uusi nimi listalla, ja pääministeri Sanna Marinin muotokuva sai mitä ilmeisemmin ihmiset kysymään lisätietoa Koutaniemen teoksista. Elina Brotheruksen näyttely avautui puolestaan helmikuussa Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä. Valokuvataiteilijan edellinen iso näyttely oli viime vuonna Ateneumissa.

Nykytaide TOP 10 

1. Ville Kylätasku 
2. Nanna Susi 
3. Panu Ruotsalo 
4. Alvar Gullichsen 
5. Elina Brotherus

6. Meeri Koutaniemi 
7. Riiko Sakkinen  
8. Jussi TwoSeven 
9. Jarmo Mäkilä
10. Hannu Palosuo 

Lauri Ahlgrén sopii vallitsevaan taidemakuun

Modernilla listalla on aina ollut yllättävän paljon miehiä, ja miehiseltä lista näyttää edelleen muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.  

Eila Hiltusen retrospektiivinen näyttely Didrichsenin taidemuseossa vuonna 2022 oli menestys, ja se vaikuttaa edelleen tiedusteluihin. Outi Heiskanen puolestaan menehtyi syyskuussa 2022. Iso näyttely Ateneumissa syksyllä 2021 ja hiljattain tapahtunut kuolema ovat todennäköisesti saaneet ihmiset pohtimaan hankintaa tai teostensa myyntiä. 

Listan kysytyin on tunnettu ja arvostettu taiteilija Lauri Ahlgrén, jonka poismeno vuonna 2021 näkyy lisääntyneinä tiedusteluina. Ahlgrénin teokset sopivat myös tyyliltään tämän hetken taidemakuun, ja hänen teoksiaan on alkanut tulla myyntiin sekä huutokauppoihin että yksityismarkkinoille. 

Lauri Ahlgrén: Pisteiden ympäröimä. Öljy. 130 cm x 79 cm. Kansallisgalleria, Valtion taideteostoimikunnan kokoelma. Kuva: Museokuva. © Kuvasto 2023.

Juhani Linnovaaran menehtyminen viime kesänä on nostanut teosten kysyntää huomattavasti. Vielä nyt on sopiva hetki hankkia Linnovaaran teoksia, sillä heti kun hänen retrospektiivinen museonäyttelynsä järjestetään, hinnat vähintään kaksinkertaistuvat. 

Per Stenius on jo pitkään ollut keräilijöiden huulilla, ja Jukka Mäkelän tuotannosta on kysytty tasaisesti hänen poismenonsa jälkeen. Mäkelän retrospektiivinen näyttely avautui Sara Hildénin taidemuseossa helmikuussa. 

Listan muut nimet, kuvanveistäjä Marcus Copperia lukuun ottamatta, ovat kysyttyjä taiteilijoita. Copperin kuolemaan ja testamenttiepäselvyyksiin liittyvä kohu ovat lisänneet keräilijöiden kyselyjä Copperin teosten arvoista. 

1900-luvun modernismi TOP 10

1. Lauri Ahlgrén 
2. Eila Hiltunen 
3. Juhani Linnovaara 
4. Outi Heiskanen 
5. Per Stenius

6. Jukka Mäkelä 
7. Marcus Copper 
8. Tove Jansson 
9. Reidar Särestöniemi 
10. Ilkka Lammi

Maria Wiik kipusi kärkeen

Klassikkolistalla pitkään ollut Helene Schjerfbeck on nyt pudonnut kärkikymmeniköstä, ja valokeilaan on tullut muita naistaiteilijoita.  

Listan kärkeen nousseesta Maria Wiikistä on tullut tiedusteluja aikaisempaa enemmän. Kiinnostuksen tarkkaa syytä en tiedä – kenties tulossa on näyttely tai hänen teoksiaan on tullut yksityismyyntiin. Mahdollista on sekin, että joku taidekauppias on tiedustellut taiteilijan teoksia ahkerasti eri puolilla Suomea. 

Maria Wiik: Karstaava tyttö. 1883. Öljy kankaalle. 113,5 cm × 130 cm. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola.

Taidemarkkinoilla tasaisesti suositusta Hugo Backmanssonista on myös alkanut tulla enemmän tiedusteluja.   

Klassikoista ja kalliimmista signeerauksia on viime kuukausina tullut tiedusteluja koronavuosia enemmän. Tähän vaikuttavat osaltaan Albert Edelfeltistä Ateneumissa huhtikuussa avautuva näyttely, taloustilanteen turbulenssi sekä sijoittajien kuumeisesti etsimät huonoihin aikoihin sopivat sijoituskohteet. 

Yleisesti ottaen arvioin, että klassikkolistan naisten teoksia sekä keskitasoa kalliimpia teoksia kannattaa pitää silmällä, koska niiden hinnat ovat nousussa. 

Klassikot TOP 10 

1. Maria Wiik 
2. Hugo Backmansson 
3. Albert Edelfelt 
4. Akseli Gallen-Kallela

5. Dora Wahlroos  
6. Ragnar Ungern 
7. Hugo Simberg 
8. Alfred Finch
9. Werner Holmberg
10. Tyko Sallinen

Pauliina Laitinen 

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

KUVATAITEEN KUUMA LISTA KEVÄT 2023 | Lista perustuu tiedusteluihin, joita Pauliina Laitiselle on tehty viimeisen puolen vuoden aikana eri taiteilijoiden tuotannoista. Lista ei perustu kirjoittajan omiin taidemieltymyksiin. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti