veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Alfred William Finch toi pointillismin Suomeen – heleät maalaukset viehättävät

Alfred William Finch toi pointillismin Suomeen – heleät maalaukset viehättävät
16.12.2020

Alfred William Finch (1854–1930) on alkujaan Belgiassa syntynyt ja vaikuttanut taiteilija ja sittemmin suomalaistunut taidemaalari ja keraamikko.

Hänet tunnetaan parhaiten pointillistisesta taiteestaan. Finchillä oli tärkeä rooli modernin maalaustaiteen edelläkävijänä, sillä hän toi Suomeen vaikutteita Manner-Euroopan taidemaailmasta.

Alfred William Finch: Elokuun yö. 1898. 35 cm x 45,5 cm. Kangas. Öljy kankaalle. Kuva: Kansallisgalleria

Finch opiskeli Brysselissä Académie Royale des Beaux-Artsissa. Hänen merkityksensä taiteilijana ja taiteen uudistajana kasvoi jo Brysselin taidepiireissä, ja hän oli yksi taiteilijaryhmä Les XX:n perustajajäsenistä. Hänen kiinnostustaan pointillismiin arvostettiin Belgiassa.

Keramiikka toi Finchin Suomeen

Kun taidemaalarin työ ei tuonut taiteilijalle tarpeeksi elantoa, Finch vaihtoi 1890-luvulla maalauksen keramiikkaan. Tämä uusi tekniikka toi taiteilijan Suomeen, kun taiteilija Louis Sparre kutsui hänet johtamaan Iris-keramiikkatehdasta Porvooseen.

Tuona aikana suomalainen taidekeramiikan taso nousi ja yleinen kiinnostus kasvoi. Näistä punasavisista keramiikkaesineistä tuli sittemmin haluttuja keräilyesineitä.

Tehdas kuitenkin suljettiin vuonna 1902, ja sen jälkeen Finch siirtyi takaisin taidemaalariksi. Hän opetti myös grafiikkaa Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja keramiikkaa Taideteollisessa keskuskoulussa.

Taiteilijana Finch oli ahkera, ja hän työskenteli sekä Englannissa että Suomessa.

Uusimpressionistina Finch oli lähes ortodoksisen tarkka tyylin oikeaoppisuudesta. Parhaiten hänet tunnetaan pointillisista ja heleistä öljymaalauksistaan.

Maisemien lisäksi Finch maalasi myös asetelmia ja kukkamaalauksia. Hänen teoksensa olivat pääasiassa keskikokoista tai pienempiä.

Hän suosi kevyempiä tekniikoita, etenkin etsausta ja toisinaan litografiaa. Hän teki myös piirroksia ja tussi- ja vesiväriteoksia.

Useimmat etsaukset ovat melko pieniä. Niiden hinnat ovat pysyneet vuosikymmenestä toiseen noin 200 euron paikkeilla.

Finchin teoksissa signeeraus

Finch signeerasi aina kaikki teoksensa: yleensä A.W. alleviivattuna ja perässä sukunimi kokonaan kirjoitettuna. Usein hän liitti mukaan myös vuosiluvun.

Finchin tuotanto on kiinnostavaa, koska hänen tapansa tehdä taidetta ei juuri muuttunut. Tämä on vaikuttanut siten, että hänen maisemamaalauksensa ovat olleet samanhintaisia vuosikymmenestä toiseen, poikkeuksena vain pari kalliimpaa huutokauppanoteerausta.

Kallein noteeraus on todennäköisesti vuodelta 2000, jolloin Bukowskisilla huutokaupattiin 26 000 eurolla Mäntyjä rinteellä -maalaus (1900). Terassi Fiesolessa huutokaupattiin Bukowskisilla 15 000 eurolla muutama vuosi sitten.

Muutoin teokset ovat olleet noin 3 000–10 000 euron hintaisia. Esimerkiksi Finchin maalaus Thames Twickenhamin tienoilla (1909) huutokaupattiin Bukowskisilla pari vuotta sitten 2 500 eurolla. Teos oli esillä taiteilijan 100-vuotisnäyttelyssä vuonna 1955, mutta tämä ei nostanut teoksen hintaa.

On ilmeistä, etteivät Finchin Englannissa maalaamat sikäläiset maisemat kiinnosta suomalaisia keräilijöitä yhtä paljon kuin taiteilijan maalaamat suomalaiset maisemat. Tosin Englannissa maalatun Puistomaiseman (1906) vasarahinta nousi Bukowskisilla 5 200 euroon. Teos oli ollut esillä Prinssi Eugenin Waldemarsudde -taidemuseossa Tukholmassa.

Finchin laaja näyttely Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä vuonna 2018 näytti jonkin verran polarisoivan taiteilijan tasaista teoshinnoittelua – parhaiden maalausten hinnat nousevat museonäyttelyn ansiosta vielä ainakin pari vuotta. Sitten hintojen nousu jälleen tasaantuu.

Taidesijoittajalle sopii Finchin suomalaista maisemaa esittävä öljymaalaus, joka on aiheeltaan ja sommittelultaan harmoninen ja kaunis. Tyylisuunnista parhaita ovat pointillismi tai uusimpressionismi, jossa väreillä on oleellinen merkitys.

Ateneumin arkistoihin on talletettu suuri määrä Finchin piirustuksia ja luonnoksia.

Pauliina Laitinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti