veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Paul Osipowin värikäs pop-henkinen taide on taas muodikasta

Paul Osipowin värikäs pop-henkinen taide on taas muodikasta
9.1.2024

Paul Osipow (s. 1939) on suomalainen suosittu taidemaalari, joka tunnetaan parhaiten värikkäistä abstrakteista pop-henkisistä teoksista.

Osipow opiskeli Suomen Taideakatemiassa vuosina 1958–1962, Vapaassa taidekoulussa vuonna 1960 ja lisäksi Teksasin yliopistossa vuosina 1975–1976.

Taiteen tekemisen lisäksi Osipow on opettanut taidetta useissa eri taidekoulussa, kuten Kuvataideakatemiassa ja Lahden Taideinstituutissa. Hän on toiminut professorina Tukholman taideteollisessa korkeakoulussa.

Ensimmäisen kerran Osipow esitteli teoksiaan vain 17-vuotiaana, mutta debytoi varsinaisesti vasta vuonna 1962 valmistuttuaan Taideakatemiasta. Ura käynnistyi kunnolla Nuorten näyttelyssä vuonna 1966 tuohon aikaan kansainvälisesti hyvin trendikkäillä pop-aiheisilla maalauksilla.

Taiteilijana Paul Osipow on utelias ja monipuolinen etsijä, joka näkee mahdollisuuksia niin eri tekniikoissa kuin aiheissakin. Hän on tehnyt taidetta usealla eri tekniikalla ja materiaaleilla. Hän on tehnyt muun muassa öljymaalauksia, akryylimaalauksia, litografioita, serigrafioita ja hyödyntänyt sekatekniikkaa.

Osipow on yleensä signeerannut teoksen taakse koko nimensä ja vuosiluvun.

Vuonna 2011 tuolloin 75-vuotias Osipow näytti jälleen uusiutumiskykynsä ja taitonsa ja piti hienon näyttelyn Galleria Heinolla. Taiteilija kuvasi puoliabstrakteissa teoksissa turkkilaisen temppeliraunion osia värikylläisesti ja osittain pop-taiteen hengessä.

Osipowin teoksia on useiden isojen taidemuseoiden kokoelmissa, yritysten kokoelmissa, yksityiskokoelmissa sekä Nasjonalmuseetissa Oslossa että Tukholman Moderna Museetissa.

Osipowille on myönnetty taiteellisista ansioista Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinto 1966, taiteilijan 15-vuotisapurahan 1985, prinssi Eugenin mitalin 1989 ja Pro Finlandia 1990, Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki 2005 ja Kordelinin säätiön elämäntyönpalkinto 2009.

Sijoittajalle Osipowin teoksia 1960- ja 1980-luvuilta

Sijoitusmielessä taidetta hankkivalla on nyt hyvä hetki ostaa omaan kokoelmaan Osipowin 1960- ja 1980-luvun tuotantoa.

Kun taloustilanne paranee ja taidemarkkinoille alkaa tulla lisää pääomaa, ovat Osipowin teokset ensimmäisiä, joiden hinnat alkavat nousta.

Näin siksi, että hänen tuotantonsa aiheet ja värimaailma ovat tulossa jälleen muotiin. Teokset puhuttelevat myös useita keräilijäsukupolvia.

Lisäksi Osipow on urallaan ansioitunut taiteilija, jonka teoksia on jo pitkään huutokaupattu jälkimarkkinoilla, joten hintarekisteriäkin on jo muodostunut.

Sijoituksellisuutta vahvistaa myös se, että Osipowin tuotannosta on pidetty jo retrospektiivinäyttelyjä. Esimerkiksi Taidehallissa järjestettiin Osipowin retrospektiivinäyttely 2019, jonka kuratoi galleristi Kari Kenetti. Samoin Osipowin teoksia on ollut näyttävästi esillä Amos Andersonin museossa 2009, Helsingin Nykytaiteen museossa 1993 ja Porin Taidemuseossa 1987.

Jos aikoo hankkia Osipowin teoksen ja haluaa varmistua sen sijoituksellisuudesta, olisi hyvä, että teos on ollut esillä jossakin edellä mainituista Osipowin museonäyttelyissä.

Grafiikkaa saatavilla kohtuullisella hinnalla

Vanhempaa grafiikkaa on saatavilla edelleen ensimarkkinoilta. Esimerkiksi Galleria Bronda myy 450 eurolla Osipowin keskikokoista grafiikkaa vuosilta 1989–1990.

Jälkimarkkinoilla Osipowin pienikokoisia maalauksia on huutokaupattu jopa vain 500 eurolla. Kookas teos Nimetön (2001) huutokaupattiin Bukowskisilla puolestaan 8 000 eurolla.

Toisaalta taas hänen pienen pieni pääkalloaiheinen maalauksensa (2007) huudettiin 2 160 eurolla. Osipowin isokokoinen, vahvasti liilan sävyinen, hieno vesiväri- ja guassiteos Sommitelma (1983) huudettiin Bukowskisin huutokaupassa 2 800 eurolla.

Parhaita Osipoweja ei ole vielä nähty huutokaupoissa. Kun sellainen tulee, kannattaa kiinnostuneen olla tarkkana.

Pauliina Laitinen 

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti