veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Polku kutsuu juoksemaan – näin löydät reitit ja opit niksit

Polku kutsuu juoksemaan – näin löydät reitit ja opit niksit
8.6.2023

Metsän vihreä siimes houkuttaa virkistymään ja kohottamaan kuntoa. Kävelyvauhti kiihtyy hölkäksi ja kas, retkestä kasvaa seikkailu. Löydät uuden polun, loikkaat pudonneen oksan yli ja kastat varpaasi lätäkköön. Veri kiertää, hengitys kiihtyy ja äkkiä huomaat, että olet hiukan eksyksissä. Ei hätää, pian opit kaikki polkujuoksijan taidot.

1. Aloita läheltä

Polkujuoksua voit kokeilla vaikka poikkeamalla kadulta lähipuistoon. Luonnonvarakeskuksen mukaan polku- tai maastojuoksua harrastaa jo lähes 740 000 suomalaista. Usein aloittelija on 30–50 -vuotias nainen. Laji sopii kuitenkin kaikenikäisille, jos keho sallii juoksemisen. Polku iskuttaa jalkaa pehmeämmin kuin tie, joten harrastus saattaa helpottaa myös nivelpulmia potevan lenkkeilyä.

Tasapaino ja kehonhallinta kasvavat mutkaisilla ja kumpuilevilla reiteillä. Saat kestävyyttä ja vahvistut, kun nostelet maastossa tossujasi korkealle. Tee vaihtelevan pituisia lenkkejä jaksamistasi kuunnellen ja pidä välillä palauttavia vapaapäiviä. Ota ohjelmaasi myös lihaskuntotreeniä: harjoittele esimerkiksi kahden ja yhden jalan kyykkyjä niin, että varpaat ja polvet pysyvät samalla pystylinjalla.

2. Varman päälle

Lähde aluksi metsään muiden seurassa. Suomen Ladun paikallisyhdistykset järjestävät eri tasoisia polkujuoksulenkkejä. Trailrunning.fi-verkkosivustolta voit etsiä yhteislenkkejä tai juoksukavereita. Tai kokeilisitko luonnonpuistojen merkittyjä reittejä, joita on 7 000 kilometriä eri puolilla maata? Reittejä voi mittailla, tulostaa ja jakaa retkikartta.fi-palvelussa.

Monissa reittisovelluksissa (Trailmap, Strava, Ride With GPS ym.) voit maksutta suunnitella omia reittejä tai etsiä toisten tallentamia gpx-jälkiä. Jos sinulla on GPS-paikantava urheilukello, voit kenties ladata reitin kelloosi avuksi oikean polun löytämiseen. Yllätysten varalta ota mukaan myös paperikartta ja mekaaninen kompassi.

3. Varustenälkä kasvaa

Ensiaskeleet polulla voit ottaa tavallisilla lenkkareilla. Innostuksen kasvaessa moni hankkii maastoon suunnitellut tossut, joissa on lipsumaton pohjakuviointi ja varpaita suojaava kärki. Nauhat kiristetään pikalukolla ja päät piilotetaan lestin taskuun. Laadukkaat kengät maksavat noin sata euroa. Vesi saa tulla kankaan läpi kengän sisään ja valua ulos: umpinainen goretex-kangas ei ole maastossa mukava.

Pitkät hihat ja lahkeet torjuvat oksien raapaisut ja uteliaat hyönteiset. Suosi kevyitä ja hengittäviä materiaaleja ja napakoita urheilusukkia. Pitkällä lenkillä kokeile rakkojen välttämiseksi kahta sukkaa päällekkäin. Lippalakki ja urheilulasit täydentävät varustuksen. Sateen uhatessa ota reppuun kevyt takki. Juoksuun suunniteltu reppu tai varusteliivi on mukavin kantaa. Niiden hinnat liikkuvat 30–140 eurossa.

4. Tapahtumat ja vaellukset

Kun kunto kasvaa, moni haluaa pidentää lenkkejään kymmeniin kilometreihin tai jopa yöpyä matkan varrella. Muista reittisuunnittelussa, että maastossa vauhtisi on aina hitaampi kuin maantiellä. Opettele pakkaamaan vaellustarvikkeet, eväät ja juomat. Valmistautumista pidemmälle retkelle voi opetella esimerkiksi heinäkuussa Kiilopäällä Suomen Ladun polkujuoksuviikolla.

Jos haluat tavata samanhenkistä porukkaa ja nauttia merkityistä reiteistä ja huoltopisteiden antimista, kokeile osallistumista polkujuoksutapahtumaan. Esimerkiksi NUTS-sarjan (Northern Ultra Trail Service) tapahtumissa tapaa kaikentasoisia harrastajia. Matkoja on tarjolla kymmenestä kilometristä 160 kilometrin ultravaellukseen.

5. Jokamiehen oikeudet

Saat liikkua jalkaisin luonnossa polkujuoksulenkeilläsi riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Et tarvitse maanomistajan lupaa, eikä alueen käytöstä tarvitse maksaa. Muista kuitenkin, että et saa aiheuttaa haittaa, tuhota luontoa tai häiritä villejä eläimiä. Piha-alueelle tai viljelykselle meneminen on kielletty.  Pysyttele poluilla, jotta maasto ei tallaudu laajalti. Luonnonsuojelualueilla liikkuminen on sallittu vain merkityillä poluilla. Kanna roskat mukanasi.

Polkujuoksusta kertoi Jenni Humalajoki, Suomen Ladun ulkoilun asiantuntija.

Satu Alavalkama

Kuva: Sampsa Sulonen, Suomen Latu 

Rahat, verot, työ & eläke, koti