veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Mitä golfin peluun aloittaminen vaatii?

Mitä golfin peluun aloittaminen vaatii?
31.3.2022

Suomessa on nykyisin noin 160 golfkenttää ja noin 157 000 golfliiton jäsentä. Miten Suomessa voi aloittaa golfin peluun ja mitä se maksaa? Go Golf Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Rehumäki vastaa. 

Golfharrastuksen saa nykyisin alkuun vaikkapa vain yhdessä illassa. Esimerkiksi Go Golf järjestää päivässä golfariksi -kursseja, joissa neljässä tunnissa saa suoritettua green cardin.

Jyrki Rehumäki"Noin 35 prosenttia kurssin käyneistä jatkaa lajin parissa. Golfia voi kokeilla matalalla kynnyksellä ilman että ostaa osakkeen. Meillä pyörii opetusliiketoiminta ympäri vuoden.”

Kuinka moni nykyisin aloittaa golfin peluun?

”Suomessa aloittaa arviolta 17 000 uutta golfaria vuodessa. Me kirjoitamme noin 2 000 green cardia vuodessa.”

Missä aloittelija voi pelata golfia?

”Suomessa on yli 40 kenttää, joissa voi pelata green feellä, eli toisin sanoen kentälle ei tarvitse ostaa pelioikeutta, vaan voi maksaa vain pelaamistaan kierroksista.

Joillain kentillä on tasoitusrajoituksia, eli voi olla, ettei aloittelija pääse pelaamaan kaikille kentille. Kaikkien aloittelijoiden tasoitus on 54. Go Golfin kentillä ei ole käytössä tasoitusrajoja.”

Paljonko pelaaminen halvimmillaan maksaa?

”Päivässä golfariksi -kurssi maksaa Go Golfilla 69 euroa. Green fee -hinnat ovat Suomessa 30–160 euroa. Golf on Suomessa edullinen harrastus, jos sitä vertaa mihin tahansa muuhun lajiin. Haasteena on vain se, että golf vie aikaa. Jo esimerkiksi Ruotsissa pelaaminen on 20–30 prosenttia kalliimpaa.”

Pääseekö kuka vain pelaamaan?

”Aika moni kenttä edellyttää, että pelaaja kuuluu Suomen Golfliiton rekisteriin, josta pystyy tarkistamaan, mikä on pelaajan tasoitus, minkä seuran jäsen on ja onko maksanut jäsenmaksun.

Jäsenmaksu on kytköksissä vakuutukseen. Jos kentällä tapahtuu jotain, vakuutus korvaa – vaikka liukastumisesta aiheutuvat vammat.”

Paljonko golf-välineet maksavat?

”Alkuun voi ostaa käytetyt golfmailat vaikka Torista. Jos toteat, että tämä on mun laji ja haluat tehdä pelaamisesta nautinnollisempaa, voi suunnata kauppaan, josta löytyy erityyppisiä uusia välineitä. 500–800 eurolla saa hyvät välineet, joilla voi pelata seuraavat 10 vuotta.

Uusia palloja saa halvimmillaan 15 eurolla tusinan. Huippupallot maksavat 40–60 euroa. Hanska on myös tärkeä, sellainen maksaa 10–20 euroa.”

Millaiset vaatteet golfari tarvitsee?

”Alussa ei tarvitse esimerkiksi golfkenkiä, vaan normaalit juoksukengät riittävät. Voit pelata millä tahansa ulkoiluvaatteilla – ruutupaidat ja kauluspaidat ovat menneisyyttä. Siisti pukeutuminen riittää.”

Miksi golf on niin hyvä laji?

”Golf on tapa tutustua ihmisiin ja se tarjoaa luontevan tavan liikkua ulkona. Yksi golf kierros on 10 kilometriä kävelyä. Täyden 18 reiän lisäksi monella kentällä voi pelata myös 9 reikää tai lopettaa kierroksen silloin kun haluaa.

Golf on laji, joka sopii lapsille, mutta jossa voi olla maailman huipulla vielä yli 60-vuotiaana. Golfia voi harrastaa myös sisäharjoittelukentillä golfsimulaattoreissa.

Golfkentillä käydään myös liikeneuvotteluja tai kaveriporukka voi lähteä pitämään hauskaa.”

Outi Airaksinen 

  • Golfosakkeen voi saada ostettua hyvinkin halvalla. Lajin harrastajamäärät ovat kasvussa, mutta yhä useampi pelaa nykyisin ilman omaa osaketta. Lue lisää >>

  • Jos golfosakkeen myy, syntyy yleensä joko luovutusvoittoa tai -tappiota. Verottajalla on tiukka linja, eikä tappioita ole saanut vähentää verotuksessa. Kirjaudu ja lue juttu Taloustaito Bonuksesta >>

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti