veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ostan uudet juoksukengät – paljonko maksaisin niistä?

Ostan uudet juoksukengät  –  paljonko maksaisin niistä?
23.6.2022

Juoksuharrastus tuo iloa, kun jalkineet ovat sopivat ja hyvässä kunnossa. Kauppojen hyllyt pullistelevat uusia kenkämalleja. Verkossakin on melkoinen valikoima. Mistä tietää, millaiset olisivat parhaat omiin jalkoihin? Arvattavasti ei kannata ostaa halvimpia eikä kallis hintakaan takaa, että kenkä sopii juuri sinulle. Kun hyvä malli löytyy, hanki samalla vaikka useampi pari.

1. Milloin kaupoille?

Juoksuharrastus kannattaa aloittaa ostamalla uudet kengät. Yhtä lailla kuin nukkuminen sujuu hyvässä sängyssä, juoksu rullaa vain hyvillä kengillä. Mitä sopivammat kengät, sitä useammin huomaat lähteväsi lenkille. Sovita uusia kenkiä mieluiten illalla, sillä monilla ihmisillä jalat turpoavat hieman päivän mittaan. Sisällä sovitetut kengät saa vaihtaa ja palauttaa sekä kivijalka-  että verkkokaupassa.

Kokeneempi konkari tarvitsee uudet jalkineet, kun vanhoilla on taitettu noin 800 kilometriä. Jos juokset viikossa vaikkapa 15–30 kilometriä, kenkäsi palvelevat sinua noin vuoden. Kengät kestävät pidempään, jos ne saavat treenien välillä kuivua ja levätä ainakin päivän.

2. Vinkkejä valintaan

Jalkasi muoto ja tapasi liikkua vaikuttavat suuresti siihen, millainen kenkä on sopivin. Huomaa, että ystäväsi lempikenkä ei välttämättä sovi sinulle. Jos olet kohtalaisen tavallisesti askeltava kuntoilija, voit etsiä melko neutraaleja juoksukenkiä. Niissä jalkaterä saa toimia luonnollisesti ja itse vaimentaa juoksussa tapahtuvaa iskutusta. Hyvä jalkaterän toiminta auttaa koko kehoasi liikkumaan oikein. Juoksukengissä on myös rakenteellista vaimennusta eli pohjaan sijoitettua pehmeää massaa. Sitä ei pidä olla niin paljon, että jalan tuntuma alustaan katoaa.

Kengän lesti on kengän sielu. Kenkä ei saa hiertää eikä hölskyä. Isoilla kenkävalmistajilla voi olla jopa samasta mallista vaihtoehtoja erilaisilla lesteillä. Yleensä miesten lestit ovat leveämpiä ja naisten kapeampia, joten kenkiä voi ostaa myös ristiin – jos sopiva koko on tarjolla.

3. Kohtuullinen hinta

Varaudu maksamaan juoksukengistä hiukan alle tai vähän yli sata euroa. Tarkkaile tarjouksia ja kanta-asiakasetuja. Tartu rohkeasti myös alennettuun edellisen vuoden malliin, se on edelleen laadukas valinta. Kalliiden 200 ja jopa 300 euron kenkien hinnoittelu perustuu mielikuviin tai erikoisomisnaisuuksiin, ei jokapäiväiseen käytettävyyteen.

Kengän tulee kestää normaalia kulutusta. Jos päällinen rispaantuu tai pohja alkaa repsottaa kesän aikana, vaadi myyjältä uusi pari. Vie kengät heti liikkeeseen. Kevyet tossut ovat ihanat, mutta verkkokangas on suunniteltu etupäässä asfaltille ja tasaisille metsäteille. Kiviseen ja risukkoiseen maastoon tarvitset vahvistetut kengänkärjet.

4. Koko ja pohja

Varpaat kiittävät, kun kengässä on sentti käyntivaraa. Et pysty edes hipaisemaan varpailla kengän kärkeä. Mittaa jalkasi seisomalla kantapää kiinni seinässä ja piirtämällä merkki pisimmän varpaan kärkeen. Vanhasta kengästä voit tarkistaa cm/mm-luvun sisäpuolen tuotelapusta. Kengässä voisi olla vielä muutama millimetri lisätilaa, jos haluat pitkällä lenkillä käyttää kaksia sukkia hiertymien torjumiseksi.

Tarkista, että kantapääsi pysyy hölskymättä kantakupissa. Sen varmistamiseksi voit opetella lukkonauhoituksen, jossa tehdään nauhasilmukka yläosan tuplareikiin. Asfaltilla pärjäät pienikuvioisella pohjalla, hiekkatiellä pitoa tarvitaan jo enemmän. Katso, että pohjassa ei ole syviä kuoppia, joihin kivet ja kävyt uppoavat.

Kengän droppi tarkoittaa kannan ja päkiän välistä korkeuseroa. Korkean dropin (8–12 mm) katsotaan sopivan kannan kautta askeltavalle ja matalan dropin (0–6 mm) jalan keskiosan päältä rullaavalle.

5. Poikkeuksena erikoiskengät

Joskus kenkiin tarvitaan jotakin ylimääräistä, esimerkiksi vettä pitävää gore-tex-kalvoa tai nastoja. Maratonilla on tavoiteltu alle kahden tunnin ennätyksiä eräänlaisilla pomppukengillä, joissa on pohjassa paksu vaimentava massakerros ja sen alla hiilikuitulevy. Kengät ovat hyvin lyhytikäiset, sillä pohjasta on kevennetty pois suojaavaa pinnoitetta.

Neuvot antoivat fysioterapeutti ja kenkäsuunnittelija Teukka Niskanen sekä kenkäasiantuntija Petri Saavalainen Intersport Tammistosta.

 

 Satu Alavalkama

 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti