veronmaksajat.fi

KOTI

Käyttöohje hukassa – nappaa omasi verkosta

Käyttöohje hukassa – nappaa omasi verkosta
23.4.2024

Uuden teknisen hyödykkeen ostaja saa yleensä käyttöohjeet hankintansa mukana. Käytetyn tavaran hankinnassa käyttöohjeita ei aina saa, ja uushankinnankin mukana tullut plari taisi mennä roskiin pakkauksen kanssa.

Joskus ohje voi muodollisesti täyttää Kilpailu- ja kuluttajaviraston vaatimat kriteerit, mutta pienestä präntistä ei saa selvää ilman suurennuslasia.

Verkossa on lukuisia palveluita, joiden alta löytyy monien laitekategorioiden eri merkkien ja mallien suomenkielisiä käyttöohjeita. Tällaisia ovat esimerkiksi kayttoohje.fi ja kayttooh.je. Näistä kahdesta ja vastaavista lisää artikkelin lopussa.

Ohjeet löytyvät yleensä myös laitteiden valmistajien sivuilta niiden maiden kielillä, joissa laitteita myydään.

Käytän hakuesimerkkeinä muutamaa omistamaani vekotinta: järjestelmäkameraa, ilmalämpöpumppua, autoni polttoainekäyttöistä moottorinlämmitintä ja kännykkää.

Järjestelmäkameran valotuksen korjaukseen vinkit

Sähköinen pdf-ohje on parhaimmillaan tolkuttomasti ominaisuuksia tarjoavan digitaalisen järjestelmäkameran ihmettelyssä.

Käytettynä hankkimani Fuijifilm X-H1:n kaikkinaisen teknisen laadukkuuden vastapainoksi on sen käyttöliittymän valikkorakenteen tehnyt insinööri toiselle insinöörille. Tavis ei ymmärrä säädöistä puoliakaan, ja paperiplarissa on sivuja yli 300.

Koska tiesin tarkkaan laitteen mallin, kirjoitin hakuun vain ”Fujifilm X-H1 suomenkielinen käyttöohje”. Heti ensimmäinen vastaus tarjosi suomenkielisen pdf-dokumentin valmistajan sivuilta.

Käyttämällä dokumentissa hakulausetta (ctrl+f) ”valotuksen korjaus” pääsen suoraan kaikkiin tämän toiminnon hämärää logiikkaa avaaviin ohjekohtiin. Niihin, joita tähän asti olen koettanut ihmetellä omistamaani paperiohjetta plaraten.

Kymmenvuotiaan ilmalämpöpumpun ohje löytyi

Tiedän asumukseni seinällä puhkuvan ilmalämpöpumpun merkin ja mallin. Lähes kymmenvuotiaan ja kauan sitten myynnistä poistuneen laitteen kohdalla hakulause ”Mitsubishi MSZ-FH25VE käyttöohje suomeksi” tarjosi toisessa hakutuloksessa laitteen maahantuojan Scanofficen sivuilta oikean pdf-käyttöohjeen.

Polttoainelämmittimen ajastimelle ohje

Joskus haettavan laitteen malli voi olla tuntematon, kuten käytettynä hankkimani auton Webasto-polttoainelämmittimen kohdalla.

Kirjoitin selaimeen ”Toyota Auris E150 Webasto käyttöohje”. Tuo E150 on korimallin koodi, jonka kaivoin Wikipediasta. Pienen pähkäilyn jälkeen seitsemäs hakutulos osui oikeaan: sivulta löytyi autoni kojelaudassa olevan 1533-mallisen ajastimen kuva ja ohjeet.

Kännykkävinkit suomeksi

Kohta nelivuotiaan Oneplus 7T -kännykän suomalainen ohje löytyi suoraan alussa mainitulta kayttoohje.fi-sivustolta. Näiltä sivuilta hakemalla löytyy monien laitekategorioiden tuotteiden ohjeita huolimatta siitä, että osoitteen rekisteröineen oululaisen Every Screen Web Design -mainostoimiston liiketoiminta on päättynyt vuonna 2022 eikä sivuston palautelomake toimi.

Kayttooh.je taas on hassusti aiheeseen sopiva sivuston osoite. Sen domainnimi .je tulee siitä, että sivusto on rekisteröity Englannin kanaalissa sijaitsevalle Jerseyn veroparatiisisaarelle. Palvelu on tyrkyllä 30 eri nimellä ja kielellä.

Vastaavia on muitakin – esimerkiksi Manualzz.com on rekisteröity Venäjälle.

Näitä epämääräisyyksiä ei kuluttajan tarvitse säikkyä niin kauan kuin ei itse jaa käyttöohjeita verkossa. Esimerkiksi Nikon-kameroiden ohjeet ovat tekijänoikeuden suojaamaa tavaraa, mikä asia ilmoitetaan selvästi ohjeen lopussa.

Kuusi neuvoa ohjeita etsivälle

1. Jos tiedät tuotteen merkin ja tarkan mallin, hae ohjeita verkosta suoraan niillä.

2. Esimerkki hakulauseesta: ”Pesukone LG F1411 TDP käyttöohje suomeksi”.

3. Verkossa ohjeita jakavien erikoissivustojen taustat ovat epäselviä.

4. Osa manuaaleista on tekijänoikeuden alaista pääomaa. Älä jaa niitä itse julkisesti.

5. Muunkielisen sähköisen ohjeen voi käännättää vaikka Google-kääntäjällä tai ChatGPT:llä.

6. Huomaa: jos uuden laitteen käyttöohje on puutteellinen tai puuttuu kokonaan, tuotteessa on myyjän vastuulle kuuluva virhe. Mitkä ovat tähän liittyvät kuluttajan oikeudet? Kilpailu- ja kuluttajaviraston neuvot löydät täältä.

Kauko Ollila

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti