veronmaksajat.fi

KOTI

Tv-kanavilla siirrytään teräväpiirto­­lähetyksiin vuonna 2025 – tarkista ajoissa televisiosi HD-valmius

Tv-kanavilla siirrytään teräväpiirto­­lähetyksiin vuonna 2025 – tarkista ajoissa televisiosi HD-valmius
8.4.2024

Suomen televisiojakelussa tapahtuu iso muutos keväästä 2025 alkaen, kun tv-kanavilla siirrytään laajalti teräväpiirtoon eli HD-lähetyksiin. Tämä koskee sekä antenni- että kaapelitelevisioverkkoja. Oman television HD-valmius kannattaa tarkistaa ajoissa, jotta televisio näkyy vielä siirtymän jälkeenkin.

Television HD-siirtymä toteutuu keväästä 2025 alkaen, jolloin Yleisradio lopettaa perustasoiset eli SD-lähetykset ja siirtyy pelkästään HD-lähetyksiin. Kaupalliset tv-yhtiöt eivät ole vielä julkaisseet tietoa HD-siirtymästä omilla kanavillaan.

Katsojalle HD-lähetykset tarjoavat entistäkin tarkempaa kuvaa, kirkkaampaa ja eloisampaa värimaailmaa ja monikanavaääntä.

"Siirtymä tuo laadukkaamman televisiokuvan ja äänen kaikkien kotitalouksien saataville, kun antennitelevisioverkossa siirrytään käyttämään pelkästään uudempaa DVB-T2-lähetystekniikkaa ja vanhemman DVB-T-tekniikan lähetykset lopetetaan", selventää päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen Traficomin tiedotteessa.

"Uudempi lähetystekniikka hyödyntää rajallisia tv-käyttöön tarkoitettuja taajuuksia tehokkaammin, mikä mahdollistaa nykyistä laajemman HD-tarjonnan.”

HD-siirtymän takia osa kotitalouksista joutuu hankkimaan uuden HD-virittimellä varustetun television.

"Lähes kaikilta löytyy jo HD-viritin televisiosta tai digiboksista, mutta tämä on hyvä tarkistaa kokeilemalla näkyvätkö HD-kanavat omasta vastaanottimesta", kertoo projektipäällikkö Tiina Aaltonen.

Traficom on koonnut HD-siirtymästä kattavan tietopaketin ja ohjeet hdtvopas.fi-verkkosivuille.

Näin tarkistat onko televisiosi HD-valmiudessa

  • Tarkista näkyvätkö HD-kanavat television kanavaluettelossa (ohjelmaoppaassa). Antenni-tv-verkossa HD-kanavat näkyvät paikoilla 21–40 ja kaapeli-tv-verkossa paikoilla 1–20. Jos näiltä kanavilta näkyy ohjelmaa, ei siirtymä edellytä uuden vastaanottimen hankkimista. 
  • Jos HD-kanavien sisältö ei näy, voi kyseessä olla joko taloyhtiön antennijärjestelmän yhteensopimattomuus HD-lähetysten kanssa tai se, että televisiossasi tai digiboksissasi ei ole HD-viritintä. Jälkimmäisessä tapauksessa on hankittava HD-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi, jotta tv-lähetykset näkyvät siirtymän jälkeenkin. 
  • Jos asut taloyhtiössä ja omasta vastaanottoverkosta ei ole varmuutta, ota yhteys isännöitsijään tai taloyhtiön hallituksen edustajaan. He osaavat kertoa, vastaanotetaanko taloyhtiössä tv-lähetykset antenni-tv-verkon vai kaapeli-tv-verkon välityksellä. Jos asut omakotitalossa ja katolla on harava-antenni, vastaanotetaan tv-lähetykset hyvin todennäköisesti antenni-tv-verkon kautta. 
  • Lähes kaikissa uusissa myynnissä olevissa televisioissa ja digibokseissa on HD-viritin, joka on useimmiten sopiva sekä antenni-tv- että kaapeli-tv-verkkoon. Asia kannattaa varmistaa myyjältä, jolla on myös velvollisuus kertoa myymiensä laitteiden ominaisuuksista.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti