Kevään 2025 aikana kaikki vapaasti katsottavat tv-kanavat siirtyvät teräväpiirtoaikaan. Nyt on viimeistään hyvä hetki päivittää televisio teräväpiirtoiseksi.
Yle lakkauttaa peruslaatuiset tv-lähetykset ja siirtyy teräväpiirtoaikaan 31.3.2025. Muutoksen jälkeen Ylen tv-kanavien katseluun tarvitaan vastaanotin, joka tukee teräväpiirtoa eli hd-lähetystekniikkaa.
Muut Suomen vapaat kanavat siirtyvät teräväpiirtotekniikkaan 30.6.2025 mennessä.
Muutos koskee sekä antenni- että kaapeliverkkoja. Muutos ei vaikuta kanavien ja aineistojen suoratoistoon internetin kautta.
Arvioiden mukaan yli 90 prosenttia Suomen kotitalouksista on jo päivittänyt laitteensa hd-aikaan. Noin 200 000 kotitalouden laitteet eivät kuitenkaan olleet hd-kelpoisia marraskuussa 2024. Nyt on korkea aika toimia!
Tarkista oma televisiosi
Oman television ja digiboksin hd-yhteensopivuus kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin ennen muutosta. Digiboksin tai television voi joutua vaihtamaan uuteen, jotta lähetyksiä voi katsella entiseen tapaan kevään 2025 jälkeen.
Voit tarkistaa, toimivatko teräväpiirtolähetykset omassa televisiossasi. Toimi näin:
Avaa televisiosi. Jos kanavapaikoissa 1–20 on teräväpiirtoisia kanavia eli kanavien nimissä näkyy HD (esim. Ylen kanavat) ja ne näkyvät moitteetta, kaikki on todennäköisesti kunnossa.
Peruslaatuiset eli sd-kanavat ovat siirtyneet 19.11.2024 jälkeen kanavapaikkoihin 21–30. Jos Ylen kanavat näkyvät televisiossasi vain näillä paikoilla, teräväpiirtolähetykset eivät todennäköisesti toimi televisiossasi.
Iäkäs televisio ei välttämättä muutu käyttökelvottomaksi, vaikka se ei näytä hd-kanavia. Mihin vanhat laitteet kelpaavat ja mitä uusia tarvitaan? Paneudumme tekniikkaan jäljempänä.
Selkeitä neuvoja saa muun muassa osoitteista hdtvopas.fi, digita.fi ja traficom.fi sekä Digitan asiakaspalvelusta.
Miksi tarvitaan teräväpiirto?
Miksi pakotetaan ostamaan uusia laitteita, vaikka nykyisten laatu itselle kelpaisi? Pienikin turhan tuntuinen rahanmeno ärsyttää. Eiväthän esimerkiksi tv:n vanhat kotimaiset elokuvat ole teräväpiirtoisia, ja uutistenlukijan naama näkyy tarpeeksi hyvin perustarkkuudella.
Teräväpiirtoinen hd-kuva (high definition) on moninkertaisesti peruslaatua tarkempi eli kuvassa erottuu enemmän yksityiskohtia. Värit ja kuva ovat kauniimpia ja ääni laadukkaampi. Siksi harva teräväpiirron makuun päässyt tyytyy peruslaatuun.
Tv-ohjelmien tuotantotekniikka on ollut teräväpiirtoista jo 10–20 vuotta. Uudempi lähetystekniikka hyödyntää rajallisia tv-käyttöön tarkoitettuja taajuuksia entistä tehokkaammin, mikä mahdollistaa nykyistä laajemman hd-tarjonnan. Jos hankit sellaisen hd-television, jossa on lisäksi älyominaisuus, se tarjoaa myös muun muassa suoratoistopalveluja.
Hd-viritin on välttämätön
Jotta voidaan vastaanottaa hd-lähetyksiä antenni- tai kaapeli-tv-verkon kautta, vastaanottimessa eli televisiossa tai digiboksissa pitää olla hd-viritin. Antenniverkon hd-virittimen tyyppi on dvb-t2 ja kaapeliverkon dvb-c.
Useimmissa Suomessa myytävissä uusissa hd-televisioissa on sekä antenni- että kaapeliverkon viritin, mutta joissakin hd-digibokseissa vain jompikumpi. Molemmissa verkoissa toimiva laite on turvallisin valinta. Kun olet ostamassa televisiota, sovi tarvittaessa palautus- ja vaihto-oikeudesta.
Kerrostaloissa on monesti kaapeli-tv. Voit varmistaa asian isännöitsijältä.
Pien- ja omakotitalon tv-lähetys tulee usein katolla olevasta harava-antennista.
Huokeimmat teräväpiirtoiset televisiot maksavat alle 200 euroa, halvimmat hd-älytelevisiot 250 euroa, suosituimmat mallit yli 500 euroa ja hienoimmat tuhansia euroja.
Innostaako virittely? Avuksi hd-digiboksi
Virittelystä kiinnostunut pärjää joskus vanhallakin televisiolla, vaikka siitä puuttuu hd-viritin. Vanhaan tv:hen voi liittää hd-digiboksin, joka vastaanottaa teräväpiirtoisen lähetyksen ja muuntaa – eli tarvittaessa huonontaa – sen television tarkkuuteen.
Hd-digiboksien eli hdtv-vastaanottimien hinnat alkavat noin 30 eurosta. Muista selvittää liitäntöjen yhteensopivuus.
Suoratoistona vai tallenteena?
Moni on tottunut tallentavaan digiboksiin, josta kiinnostavat ohjelmat voi katsella juuri itselle parhaiten sopivaan aikaan. Hd-uudistuksen jälkeen boksilla ei voi tallentaa uusia ohjelmia, jos siinä ei ole hd-viritintä.
Iäkkään boksin vanhoja tallenteita voi kuitenkin katsella uudella hd-televisiolla. Selvitä tässäkin tapauksessa liitäntöjen yhteensopivuus.
Mutta mihin tallennusta enää tarvitaan? Monet ohjelmat voi katsella mieleisenään ajankohtana ilmaisista kotimaistista suoratoistopalveluista (Yle Areena, Mtv3 Katsomo, ja Nelonen Ruutu). Elonet+ -palvelun satoja kotimaisia elokuvia voi niitäkin katsoa ilmaiseksi.
Tosin suoratoistopalveluiden katseluun tarvitaan älytelevisio, tietokone, tabletti tai puhelin.
Myös internetin maksulliset suoratoistopalvelut ja vuokraamot tarjoavat valtavan valikoiman sarjoja, elokuvia ja muuta katsottavaa.
Vanha laite kakkostelkkariksi tai elektroniikkaromuksi
Toimivalla – vaikkakin vanhanaikaisella – televisiolla on usein edelleen käyttöä. Monilla on esimerkiksi edelleen toimiva videonauhuri sekä kokoelma ikimuistoisia kotivideoita ja muita videotallenteita, joiden katseluun peruslaatuinen tv kelpaa oikein hyvin.
Entä jos kotimuseossa ei ole tilaa tarpeettomalle, tekniikaltaan vanhentuneelle laitteelle?
Käytöstä poistettavan television ja digiboksin johtoineen voi viedä sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottopisteeseen (SER) maksutta.
Kierrätysprosessissa otetaan muun muassa talteen ja uusiokäyttöön arvokkaat materiaalit, kuten kupari, tina ja jalometallit. Elektroniikkaromua ei pidä laittaa sekajätteeseen.
Uusi tv ei toimi, missä vika?
Laitteessa on hd-viritin, mutta automaattinen viritys ei silti löydä hd-kanavia.
Tarkista, että on valittu oikea antennijärjestelmä (antenni/kaapeli).
Television automaattinen viritys löytää vain osan kanavista, kuva pätkii tai kuvassa on häiriöitä.
Aivan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa antennijohto, antennipistorasia ja liitokset. Kokeile toista pistorasiaa. Kokeile uutta antennijohtoa – johto maksaa muutamia euroja.
Kaapeloinnissa tai antennijärjestelmässä voi olla vikaa. Kerrostaloasuja ottaa tarvittaessa yhteyden isännöitsijään. Omakotiasujan on hyvä tarkistaa, onko antenni varmasti suunnattu voimakkaimpaan lähettimeen. Omakotiasujan kannattaa myös tarkistaa antennivahvistimen toimivuus ja kutsua tarvittaessa apuun tv-ammattilainen.
Sanasto: Mitä tarkoittaa?
DVB-T (Digital Video Broadcasting, Terrestial) Digitaalinen television lähetystekniikka.
DVB-T2 Teräväpiirtoisten eli hdtv-kanavien digitaalinen lähetystekniikka Suomessa.
FHD Full High Definition – täysteräväpiirtoinen. Tarkoittaa hdtv-standardin suurinta tarkkuutta 1 920x1 080 pistettä.
HD High Definition – teräväpiirtoinen. HD Ready -televisio pystyy näyttämään teräväpiirtoista kuvaa.
PAL Vakiopiirtoisen eli sdtv:n analogisen videokuvan värijärjestelmä.
SD Standard Definition – peruslaatuinen televisiokuva, jonka tarkkuus on 720 x 576 pistettä Suomessa.
UHD Ultra High Definition eli 4K merkitsee vähintään 3 840 x 2 160 pisteen tarkkuutta eli 4 kertaa suurempaa tarkkuutta kuin täysteräväpiirto (FHD). Jotkin suoratoistopalvelut tarjoavat 4K-tarkkuutta lisämaksusta. Suuri tarkkuus edellyttää nopeaa internetyhteyttä.
Vesa Ylä-Jääski
Kuvassa teräväpiirtotelevisioita Power Tammistossa Vantaalla. Kuva: Patrik Lindström