veronmaksajat.fi

KOTI

Asumisen kuluissa armoton nousu – vaikuttaako asuntokauppaan?

Asumisen kuluissa armoton nousu – vaikuttaako asuntokauppaan?
15.4.2024

Raaka inflaatio on rohmunnut kuluttajilta ostovoimaa viime vuosina. Se on näkynyt myös asumiskulujen armottomana nousuna. Ensimmäisenä ahtaalle joutuivat sähkölämmittäjät pientaloissa, mutta hyvin nopeasti kaiken lämmön ja energian sekä kiinteistönpidon kallistuminen valui myös taloyhtiöiden yhtiövastikkeisiin. Olisiko asumiskulujen nousu hiljentänyt jo asuntomarkkinoitakin?

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL) on laskenut, että vuosina 2021–2023 hoitovastikkeet nousivat omalla tontilla olevissa taloyhtiöissä keskimäärin 7,9 prosenttia ja vuokratontilla olevissa 12,4 prosenttia. Laskelma perustuu kaupan kohteena olleiden asuntojen vastikkeisiin.

Sadan neliön asunnossa tällainen nousu on KVKL:n laskelmien mukaan merkinnyt sitä, että vuotuiset hoitovastikemenot ovat voineet kasvaa esimerkiksi 360–600 euroa.

Hoitovastikkeiden lisäksi muutkin asumismenot ovat nousseet – ennen kaikkea tietysti korot. Asumismenojen kasvu on KVKL:n mielestä yksi keskeisistä tekijöistä, joiden takia asuntokauppa on hiipunut.

Ne, jotka katselevat, katselevat isompia

Kaupan elpymisestä ei ole juuri näkynyt merkkejä. Esimerkiksi Kiinteistömaailma kuvaa alkuvuotta ”hienoisesti nousujohteiseksi”, mutta tiedottaa kauppavilkkauden olevan edelleen jäljessä pidemmän aikavälin keskiarvoista.

Kauppaahan koko ajan kuitenkin käydään, ja mielenkiintoista on seurata kiinteistönvälittäjien kokemuksia siitä, minkälaisia asuntoja ostajakandidaatit nyt katselevat.

Näyttää siltä, että tänä keväänä kiinnostusta on ollut eniten perheasunnon kokoisiin, useamman makuuhuoneen asuntoihin sekä omakotitaloihin. Tämä on havaittu ainakin OP Kodin ja Huoneistokeskuksen välittäjäliikkeissä ja Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) jäsenyrityksissä.

Hyvä hetki ostaa ilman myyntipaineita

Ensiasunnon ostajatkin tavoittelevat nykyään usein kaksiota tai kolmiota tai jopa omakotitaloa.

Ensiasunnon ostajat menettivät varainsiirtoverovapautensa vuodenvaihteessa. Vaikka suuri ensiasunnon ostajien ryntäys osui siitä syystä viime vuoden lopulle, heitä on SKVL:n mukaan liikkeellä mukavasti edelleen. Eikä ihme: ”Jos ostajalla ei ole painetta oman asunnon myyntiin, on edullisempi hintataso vielä houkutuksena ensiasuntoon”, toteaa SKVL tiedotteessaan.

Ulla SimolaRahasivut_TT4_asuntokartta.png

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti