veronmaksajat.fi

KOTI

Poliisi varoittaa huijauksista: Älä syötä verkkopankki­tunnuksiasi QR-koodilla avautuvalle sivustolle

Poliisi varoittaa huijauksista: Älä syötä verkkopankki­tunnuksiasi QR-koodilla avautuvalle sivustolle
4.4.2024

Monet verkkosivustot sekä palveluiden tarjoajat ovat alkaneet käyttää sivustojen suorien verkko-osoitteiden sijasta QR-koodeja, joiden avulla on helppo siirtyä eri verkkosivuille. Poliisi varoittaa syöttämästä verkkopankkitunnuksia QR-koodin avulla avautuvalle sivustolle.

Rikolliset käyttävät QR-koodeja, joilla ohjataan ihmisiä huijaussivustoille. QR-koodien avulla ihmiset voivat esimerkiksi älypuhelimen kameran avulla siirtyä yksinkertaisesti verkkosivuille eikä heidän tarvitse muistaa tai kirjoittaa pitkää verkko-osoitetta.

Sisä-Suomen poliisilaitos on saanut useita ilmoituksia, joissa ulkomaisen verkkokaupan käyttäjiä on ohjattu QR-koodien avulla verkkopankkisivustoja muistuttaville huijaussivustoille.

Käyttäjät ovat saaneet ilmoituksen, että heidän myymänsä tuote on palvelun välityksellä ostettu ja ostotapahtuman vahvistamiseksi heidän tulisi kirjautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillaan huijaussivustolle tai syöttää maksukorttinsa tiedot.

Verkkopankkitunnuksilla kirjautumisen tai maksukorttitietojen syöttämisen jälkeen käyttäjien pankkitileiltä tai maksukorteilla on tehty veloituksia, jotka ovat päätyneet ulkomaille. 

Poliisi kehottaa tiedotteessaan ihmisiä varovaisuuteen ja tarkkaavaisuuteen, jottei heidän verkkopankkitunnuksensa tai maksukorttitietonsa joutuisi rikollisten haltuun. Erityisen tarkkana kannattaa olla, jos ulkomaalainen verkkosivusto tai -palvelu pyytää vahvaa tunnistautumista henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla.

”Tutustu käyttämiisi verkkopalveluihin ja varmistu niiden luotettavuudesta tarkasti ennen kuin lähdet syöttämään niihin henkilökohtaisia tietojasi”, ohjeistaa rikoskomisario Janne Sievänen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.  

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti