veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Helposti lenkille – skinisuksi on kiireisen hiihtäjän pelastus

Helposti lenkille – skinisuksi on kiireisen hiihtäjän pelastus
10.1.2020

Moni kuntoilija hiihtäisi mielellään enemmän, jos suksien voitelu olisi vaivattomampaa. Karvapohjaiset sukset pitävät ja luistavat kaikilla keleillä. Miten onnistua hankinnassa?

Miksi ostaisin karvasukset?

Karvasukset eli skinit ovat helpot ja suositut. Niillä on mukava hiihtää perinteistä kelillä kuin kelillä. Sukset ovat aina puhtaat ja käyttövalmiit. Lenkille voi lähteä kun mieli tekee, eikä aikaa kulu voitelutöihin.

Suksen pohjassa pitoalueella eli monon alla on karvoja, jotka osoittavat taaksepäin. Kun suksi liukuu, karvat pysyvät pohjanmyötäisesti irti lumesta. Potkun aikana karvat tarraavat alustaan ja antavat pitoa ponnistukseen.

Ylämäessä karvasuksi vaatii hiihtäjältä jonkin verran potkuvoimaa. Jos tapanasi on nousta mäet hyvin rauhallisesti, saatat joutua siirtymään haarakäyntiin.

Hyvät skinit palvelevat kymmeniä vuosia. Mikäli karvaosa nuutuu, palveleva suksihuolto vaihtaa sen näppärästi uuteen.

Miten valitsen sopivat?

Suksen valintaan vaikuttavat pituus ja paino, mutta myös hiihtokokemus. Siksi karvasuksi kannattaa ostaa kivijalkakaupasta. Kerro myyjälle oletko sunnuntaihiihtäjä tai innokkaampi kuntoilija. Hän valitsee sinulle suksen, jolla potkut onnistuvat ja luistoakin löytyy.

Suksien tulee olla noin 15–30 senttiä hiihtäjää pidemmät. Laadukkaita karvasuksia löytyy kaikilta suksimerkeiltä. Tärkeintä on, että suksen runko on sopivan taipuisa, ei liian jäykkä tai löysä. Myyjä mittaa sukset sinulle jäykkyysmittarilla.

Paljonko sukset maksavat?

Jos hiihdät talven aikana alle 1 000 kilometriä, pärjäät mainiosti noin 299 euron hintaisella parilla. Ahkera kuntoilija valitsee 399 euron sukset, kilpahiihtäjä 499 euron parin.

Halpoja karvasuksia ei kannata ostaa. Niillä ei löydy ladulta pitoa eikä luistoa. Ongelma on suksen rungossa, ei pohjamateriaalissa.

Monot ja siteet sopusointuun

Jos haluat käyttää vanhoja monojasi, valitse sukset, joihin voi asentaa monoihisi sopivat siteet. Tavallisimmat sidejärjestelmät ovat NNN (Rottafella) sekä SNS (Salomon). Siteet maksavat noin 40–60 euroa.

NNN-järjestelmässä sidettä voi tarvittaessa siirtää pienellä avaimella. Siirto eteenpäin parantaa pitoa, siirto taaksepäin tuo lisää luistoa. Uusimmissa NNN- ja SNS-malleissa sidettä voi siirtää myös ilman työkaluja, jopa hiihdon aikana kelin vaihtuessa.

Skinin hoito-ohjeet

Jos karvasuksen pohjaan kertyy ladulta voidetta tai likaa, karvan voi puhdistaa suksien pesuliuoksella. Kastele rätti liuoksella ja pyyhkäise karva puhtaaksi.

Suksen sileitä pohjan osia voi voidella luistovoiteella. Voidetta on helppo sipaista esimerkiksi nestemäisenä purkista. Kuivata 10 minuuttia ja harjaa luistoalue liukkaaksi.

Hifistelijä käsittelee karvapohjan myös suoja-aineella. Pinnoite suojaa karvoja jäätymiseltä ja märällä ladulla vettymiseltä. Hoitotuotteet maksavat noin 19 euroa per purkki, nestemäinen pikaluisto maksaa 10-15 euroa.

suksi hiihto

 

Satu Alavalkama

Rahat, verot, työ & eläke, koti