veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Helposti lenkille – skinisuksi on kiireisen hiihtäjän pelastus

Helposti lenkille – skinisuksi on kiireisen hiihtäjän pelastus
29.12.2022

Moni kuntoilija hiihtäisi mielellään enemmän, jos suksien voitelu olisi vaivattomampaa. Karva- eli skinisukset toimivat hyvin useimmilla hiihtäjillä. Entä millaista on sivakoida nanopohjaisella karvasuksella?

Voideltavat sukset ovat edelleen ylivedot, jos hiihtäjällä on aikaa ja intoa kunnostaa sukset aina keliolosuhteisiin sopiviksi. Karva- eli skinisuksella hiihtäjä pääsee vähemmällä: tarvitaan vain luistovoitelu, mutta ei lainkaan pitovoiteita.

Entä, jos suksia ei tarvitsisi voidella ollenkaan? Taloustaito kokeili suomalaisia, nanopohjaisia karvasuksia. Tässä neuvoja helppohoitoisten suksien valintaan.

Miksi ostaisin karvasukset?

Karvasukset eli skinit ovat helpot ja suositut. Niillä on mukava hiihtää perinteistä kelillä kuin kelillä. Sukset ovat aina puhtaat ja käyttövalmiit. Lenkille voi lähteä kun mieli tekee, eikä aikaa kulu pitovoitelutöihin.

Suksen pohjassa pitoalueella eli monon alla on karvoja, jotka osoittavat taaksepäin. Kun suksi liukuu, karvat pysyvät pohjanmyötäisesti irti lumesta. Potkun aikana karvat tarraavat alustaan ja antavat pitoa ponnistukseen.

Ylämäessä karvasuksi vaatii hiihtäjältä jonkin verran potkuvoimaa. Siksi aivan kaikki kuntoilijat eivät saa suksiin napakkaa pitoa ylämäessä. Jos tapanasi on nousta mäet hyvin rauhallisesti, saatat joutua siirtymään haarakäyntiin.

Hyvät skinit palvelevat kymmeniä vuosia. Mikäli karvaosa nuutuu, palveleva suksihuolto vaihtaa sen näppärästi uuteen.

Miten valitsen sopivat?

Suksen valintaan vaikuttavat pituus ja paino, mutta myös hiihtokokemus. Siksi välineet kannattaa ostaa kivijalkakaupasta. Kerro myyjälle oletko sunnuntaihiihtäjä tai innokkaampi kuntoilija. Hän valitsee sinulle suksen, jolla potkut onnistuvat ja luistoakin löytyy.

Suksien tulee olla noin 15–30 senttiä hiihtäjää pidemmät. Laadukkaita karvasuksia löytyy kaikilta suksimerkeiltä. Tärkeintä on, että suksen runko on sopivan taipuisa, ei liian jäykkä tai löysä. Myyjä mittaa sukset sinulle jäykkyysmittarilla.

Paljonko sukset maksavat?

Jos hiihdät talven aikana alle 1 000 kilometriä, pärjäät mainiosti noin 299 euron hintaisella parilla. Ahkera kuntoilija valitsee 399 euron sukset, kilpahiihtäjä 499 euron parin.

Halpoja karvasuksia ei kannata ostaa. Niillä ei löydy ladulta pitoa eikä luistoa. Ongelma on suksen rungossa, ei pohjamateriaalissa.

Monot ja siteet sopusointuun

Jos haluat käyttää vanhoja monojasi, valitse sukset, joihin voi asentaa monoihisi sopivat siteet.  Yleisin sidejärjestelmä on NNN (Rottefella). Edelleen käytetään myös SNS-siteitä (Salomon). Siteet maksavat noin 40–60 euroa.

Monissa NNN- ja SNS-malleissa sidettä voi siirtää kelin mukaan jopa hiihtolenkin aikana. Siirto eteenpäin parantaa pitoa, siirto taaksepäin tuo lisää luistoa.

Skinin hoito-ohjeet

Jos karvasuksen pohjaan kertyy ladulta voidetta tai likaa, karvan voi puhdistaa suksien pesuliuoksella. Kastele rätti liuoksella ja pyyhkäise karva puhtaaksi.

Suksen sileitä pohjan osia voi voidella luistovoiteella. Voidetta on helppo sipaista esimerkiksi nestemäisenä purkista. Kuivata 10 minuuttia ja harjaa luistoalue liukkaaksi.

Hifistelijä käsittelee karvapohjan myös suoja-aineella. Pinnoite suojaa karvoja jäätymiseltä ja märällä ladulla vettymiseltä. Hoitotuotteet maksavat noin 19 euroa per purkki, nestemäinen pikaluisto maksaa 10-15 euroa.

Kokeilimme: voiteluvapaat Nowaxskin-sukset

Taloustaito pääsi kokeilemaan Kiteen suksitehtaan kehittämiä, voiteluvapaita perinteisen hiihtotavan suksia joulukuussa Espoon Oittaalla.

Nowaxskin 200 -suksi on tarkoitettu sekä aktiivisille hiihtäjille että harrastelijoille. Suksi tarjoaa tehokkaan pidon, joka syntyy karvapohjan ja muualla suksen pohjassa olevan nanopinnoitteen yhteisvaikutuksella. Optifast-nanopinnoite myös luistaa, ilman että sitä tarvitsisi luistovoidella.

Miten kokeilu meni? Säätiedotus oli alkuviikosta luvannut Oittaalle ihanteellista keliä, –5 asteen pikkupakkasta. Testi-iltana pakkanen kiristyi –11 asteeseen ja lumi muuttui nahkeaksi puuteriksi. Maisemat olivat huurteisen upeat ja kovakanttinen latu-ura laadukas.

Toimittajan lenkki sujui ylämäissä varsin mallikkaasti. Jyrkkääkin rinnettä pääsi ylös rennolla vuorohiihdolla, eli pito oli lupausten veroinen.

Kovan pakkasen vuoksi Nowaxskin hävisi luistossa jonkin verran voideltavalle sukselle. Tämä on nanosuksille hyvin tyypillinen ominaisuus. Taloustaito suosittelee Nowaxskiniä erityisesti plussakelin ja pikkupakkasen lenkeille sekä kovemmalla pakkasella niille hiihtäjille, jotka haluavat hieman rauhallisempaa vauhtia alamäessä.

Karhu Nowaxskin 200

  • aktiivihiihtäjille ja harrastajille
  • kennorunko, jossa hiili- ja lasikuitulujitteet
  • Mohair skin -karvapohja ja Optifast-pinnoite
  • valmistettu Suomessa
  • pituudet 175, 183, 190, 197 ja 203 cm
  • hinta 348 e  (2 lk)

Karhu Nowaxskin 100

  • harrastajille
  • ilmakanavoitu puurunko
  • Mohair skin -karvapohja ja Optifast-pinnoite
  • valmistettu Suomessa
  • pituudet 175, 183, 190, 197 ja 203 cm
  • hinta 269 e  (2 lk)

hiihto sukset

hiihto sukset

Satu Alavalkama

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 28.11.2019 ja päivitetty 22.12.2022.

Rahat, verot, työ & eläke, koti