veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Lataatko sähköpyöräsi akkua eteisessä? Siinä voi piillä palovaara

Lataatko sähköpyöräsi akkua eteisessä? Siinä voi piillä palovaara
25.9.2023

Yhä useampi polkee sähköpyörää tai huristelee jollain muulla sähköavusteisella ajopelillä. Tällaisen kulkuvälineen akun latauksessa saattaa muhia hengenvaarallinen paloriski, Lähi-Tapiola muistuttaa.

Sähköpyörien akkujen, kuten muidenkin akkuvirralla käyvien laitteiden akkujen lataus on pääosin turvallista. Mutta vaurioituneen akun lataamiseen liittyy merkittävä palovaara. Tilanne on hengenvaarallinen, jos tällaista akkua ladataan sisätiloissa ja vaikkapa kerrostaloasunnon poistumisteiden tuntumassa, kuten esimerkiksi eteisessä, Lähi-Tapiolan tiedotteessa todetaan.

Pelastusopistossa on tehty oppilastyönä sähköpyörän akun polttokokeita. Kokeen tuloksena tutkijat totesivat, että akun syttyessä syntyy vaarallinen määrä myrkyllisiä palokaasuja. Lisäksi palossa syntyy kuumia heitteitä ja liekkejä, jotka levittävät paloa.  

Akkupalo on huomattavasti aggressiivisempi kuin mikään muu kodin tulipalo. Savua syntyy nopeasti, ja palo leviää hurjaa vauhtia, kun palavat heitteet voivat lentää metrien päähän akusta.

”Kun tällainen akkupalo syttyy huoneiston eteisessä, se estää turvallisen poistumisen, Marko Hassinen Fire and Rescue Innovation Finlandista sanoo tiedotteessa.

Pelastusopiston erikoistutkijana Hassinen on muun muassa tutkinut litium-akkujen paloja. Hän sanoo, että akkujen latauksessa erityisesti sisätiloissa tulisi noudattaa huomattavaa varovaisuutta, ja akku olisi suojattava latauksen yhteydessä.

”Palavan akun sammuttaminen turvallisesti kotikonstein on mahdotonta. Edes akkupaloja varten suunnitellulla käsisammuttimella ei saa polkupyörän akkua sammumaan. Tehdyssä polttokokeessa akkupalo rajattiin tarkoitusta varten tehdyllä akkupalopeitteellä, josta kokemukset olivat erittäin lupaavia. Peitteen ansiosta palo ei levinnyt, ja syntyneiden kaasujen määrä pysyi huomattavasti matalampana.”  

Kuumeneminen yleisin vika

Yleisin viallisesta akusta ilmoitettava vahinko on kuumeneminen. Akku voi latauksen yhteydessä myös paisua, kyteä tai jopa syttyä tuleen. 

Akkuvikailmoitusten kärjessä Lähi-Tapiolassa ovat matkapuhelimet. Vahinkoja ilmoitetaan myös esimerkiksi tietokoneista, älykelloista ja partakoneista. Sähköavusteisten polkupyörien ja potkulautojen akuista on ilmoitettu vasta joitakin kymmeniä vahinkoja. 

Lähi-Tapiola Pirkanmaan korvauksista ja liiketoiminnan tuesta vastaavan johtajan Antti Määttänen sanoo, että akun huomattava kuumeneminen latauksen yhteydessä on jo vaaranmerkki, eikä akkua pidä enää ladata eikä laitetta käyttää.

”Litiumioniakut koostuvat kennoista. Pienissä laiteissa kuten puhelimissa on vain yksi kenno, joka palaa kohtalaisen nopeasti loppuun. Älykellon tai puhelimen syttyminen on kuitenkin vaarallista, jos se sytyttää jotain laitteen ympäriltä palamaan. Siksi esimerkiksi matkapuhelinta ei saa missään nimessä ladata sängyssä öisin.”

Erityisen suuri vaara palotilanteissa piilee suuremmissa akuissa, jotka koostuvat useammasta kennosta, kuten sähköpotkulaudoissa. Näissä palamaan syttynyt kenno kuumentaa viereiset kennot ja sytyttää nekin palamaan. Useasta kennosta muodostuva akku on itsessään niin suuri, että palaessaan tse täyttää huoneen myrkyllisellä savukaasulla heittää kuumia metalliroiskeita ympäriinsä.

Palamaan syttynyt suuri akku eteisessä voi estää asunnosta poistumisen. Näkyvyys katoaa nopeasti myrkyllisen savukaasun takia, ja palavasta akusta lentävät kuumat metalliroiskeet tekevät palavan akun ohittamisen mahdottomaksi.

"Parasta olisi, jos sähköiset liikkumisvälineet pystyisi lataamaan ulkona tai että taloyhtiön pyöräsuojassa olisi niille varattu paikka. Tällöin pyöräsuojassa tulisi olla oma palovaroitin, joka varoittaisi talon asukkaita mahdollisesta vaarasta.

Mikäli laitetta ladataan kotona, olisi erittäin hyvä, jos se sijoitettaisiin suojakoteloon tai pussiin, niin kuin Pelastusopiston polttokokeessakin havaittiin", Antti Määttänen sanoo.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti