veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Pyöräilijä, älä unohda punaista takavaloa

Pyöräilijä, älä unohda punaista takavaloa
22.9.2023

Vain vajaa puolet pyöräilijöistä napsauttaa punaisen takavalon päälle hämärässä ja pimeässä ajellessaan. Valkoisen etuvalon ja punaisen takavalon lisäksi polkupyörästä on löydyttävä pakolliset etu-, taka- ja sivuheijastimet, Liikenneturva muistuttaa.

Illat hämärtävät jo, joten viimeistään nyt on aika ottaa pyörän valot taas käyttöön.

Yhdeksän kymmenestä tietää, että pyörän valoja on käytettävä pimeään aikaan myös valaistulla alueella. Liikenneturvan seurannat kertovat, että kuitenkin vähemmän kuin seitsemän kymmenestä polkupyöräilijästä käyttää etuvaloa ja vajaa puolet takavaloa pimeällä. 

Polkupyörän valoja kannattaa kuljettaa mukana lähtipä liikenteeseen mihin aikaan päivästä tahansa. Pimeä voi tulla yllättävän aikaisin, ja sateisella tai pilvisellä säällä päivälläkin saattaa olla hämärää tai näkyvyys voi olla jostain muusta syystä heikentynyt. 

Pyörän etuvalon pitää näyttää valkoista tai vaaleankeltaista valoa, kun taas takana tulee käyttää punaista valoa. Kyselyyn vastanneista 76 prosenttia tiesi oikein, että punaista valoa ei saa käyttää pyörän etuvalona.

Kahdeksan kymmenestä vastaajasta on sitä mieltä, että pyörän takavaloakin tarvitaan. Vaikka takavaloa pidetään tarpeellisena, sitä käytetään vähemmän kuin etuvaloa.

VALOT LASTEN POLKUPYÖRIIN | Huoltaja, muistathan tarkistaa, että  valot ja muut varusteet ovat kunnossa myös lasten pyörissä. Moni lapsi pyöräilee koulumatkoja läpi pimeän vuodenajan.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti