veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Autoilija, onko ylinopeus sinullekin tavoitenopeus?

Autoilija, onko ylinopeus sinullekin tavoitenopeus?
22.4.2024

Jatkuva pyrkimys ajaa muita nopeammin kasvattaa onnettomuusriskiä, haittaa liikenteen sujuvuutta, lisää ohitustarvetta ja tuo pumppausliikettä liikennevirtaan.

Neljäsosa suomalaiskuljettajista kertoo ajavansa usein vähintään 10 kilometrin ylinopeutta tiellä, jolla on 80 kilometrin rajoitus. Yli sallitun nopeuden ajetaan tavan takaa myös taajamassa. Liikenneturvan kysely kertoo, että liian iso osa kuljettajista rikkoo rajoituksia jatkuvasti.

Vähintään joka kuudes kuljettaja kertoi ajavansa hyvin usein tai usein ainakin 10 kilometrin ylinopeutta riippumatta tien nopeusrajoituksesta tai siitä, ajetaanko taajamassa vai taajaman ulkopuolella.

Kaikista vähiten suomalaiskuljettajat piittaavat 80 kilometrin nopeusrajoituksesta. Neljäsosa kuljettajista kertoi tähtäävänsä kahdeksankympin tiellä vähintään 90 kilometrin nopeuteen ja lähes kymmenesosa peräti satasen vauhtiin.

”Olemme taitavia pitämään omaa lievääkin ylinopeutta perusteltuna ja vaarattomana. Nopeusrajoituksilla on kuitenkin syynsä. Yksittäinen kuljettaja ei voi perustellusti määritellä itselleen muita korkeampaa rajoitusta. Jatkuva pyrkimys ajaa muita nopeammin haittaa myös liikenteen sujuvuutta, lisää ohitustarvetta ja pumppausliikettä liikennevirrassa”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Lari Mäkelä sanoo tiedotteessa.

Ylinopeuteen suhtaudutaan turhan sallivasti

Yli 15 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista kertoi ajavansa vähintään kymmenen kilometrin ylinopeutta myös taajamassa, kun tien nopeusrajoitus on 40 tai 30 kilometriä tunnissa.

Mäkelä muistuttaa, että taajamassa nopeusrajoitukset ovat alempia siellä, missä liikutaan paljon kävellen tai pyöräillen, missä on kouluja tai esimerkiksi palvelutaloja.

”Kun nopeutta on enemmän, muiden tiellä liikkujien ja vaaratilanteiden havaitsemiseen jää vähemmän aikaa. Kokeneinkaan kuljettaja ei voi ajaa fysiikan lakeja karkuun. Mitä korkeampi on nopeus, sitä pidempi on pysähtymismatka ja sitä suuremmat ovat törmäysvoimat. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kohdalla pienelläkin nopeuden nostolla on valtava merkitys.”

  • Useampi kuin joka viides vastaajista pitää yli 15 kilometrin ylinopeutta maantiellä lievänä tai erittäin lievänä liikennerikkomuksena.
  • Alle 15 kilometrin ylinopeuden mieltää lieväksi peräti 40 prosenttia suomalaisista.
  • Vain 30 prosenttia pitää yli 5 kilometrin ylinopeutta taajama-alueella vakavana liikennerikkomuksena, lievänä sen kokee lähes joka toinen.

Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista ajonopeuksiin kyselytutkimuksella marraskuussa 2023. Verianin toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 160 suomalaista, joista autoilevia oli 82 prosenttia.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti