veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Viljami Heinonen maalaa rumaa ja kaunista – teoksissa vahva tunnelataus

Viljami Heinonen maalaa rumaa ja kaunista – teoksissa vahva tunnelataus
24.8.2023

Taidemaalari Viljami Heinonen (s. 1986) tunnetaan ekspressionistisesta tyylistä. Hänen puoliabstraktien maalauksiensa suosio kasvaa näyttely näyttelyltä. Karismaattinen tyyli piinaa ja hurmaa katsojaa.

Viljami Heinonen opiskeli Kankaanpään taidekoulussa ja valmistui vuonna 2012. Ennen tätä hän opiskeli vuoden Ljublajan kuvataideakatemiassa Sloveniassa. 

Heinonen debytoi Tampereella Galleria Rongassa vuonna 2011. Tämän jälkeen hän on pitänyt säännöllisesti näyttelyitä eri puolilla Suomea. Vuonna 2020 Heinosella oli paljon huomiota ja ihastusta herättänyt näyttely Laukon kartanossa Vesilahdella. Taiteilija myös asuu Vesilahdella.

Viljami Heinonen: Jungle at Home. 2023. Öljy kankaalle. 170 cm x 170 cm. 10 200 e. Teos on esillä Galerie Forsblomilla Helsingissä 10.9.2023 asti. Kuva: Galerie Forsblom. © Kuvasto 2023.

Tämän jälkeen Heinonen on esitellyt uusinta tuotantoaan Galerie Forsblomilla Helsingissä ja Makasiini Contemporary galleriassa Turussa. Sekä Laukon kartano että molempien gallerioiden tilat sopivat mainiosti Heinosen teoksille. 

Taiteilijan tuotantoa on ollut useissa ryhmänäyttelyissä eri puolilla Suomea. Vuonna 2021 Heinosen teoksia esiteltiin Floridassa Miami Beachin lähettyvillä järjestetyillä Untitled Art -messuilla. Tämä tapahtuma on vuosi vuodelta tullut yhä merkittävämmäksi nuorten kansainvälisten taiteilijoiden esittelypaikaksi. 

Heinosen teoksia on hankittu useiden taidemuseoiden kokoelmiin.

Hän sai ensimmäisen palkinnon nuorten taiteilijoiden kansainvälisessä Art of Basware -taidekilpailussa vuonna 2012. 

Karismaattinen tyyli piinaa ja hurmaa

Kaukaa katsottuna Heinosen teokset ovat kauniilta. Teoksen lähellä katsoja hämmentyy. Taiteilija käyttää maalauksissaan jäävuoriperiaatetta ja luo pehmeillä väreillä kuvitelman miellyttävästä hetkestä. Lähempi tarkastelu paljastaa, että monissa teoksissa tunnelma on jopa ahdistava, ja aiheet pursuavat kauheuksia. 

Teoksissa on myös vahvaa tunnelatausta ja runsaasti vastakkaisuuksia. Ne ovat yhtä aikaa sekä moderneja että klassisia, niissä on rumaa ja kaunista, tunnistettavaa ja jotain upouutta, somaa ja silti piinaavaa. 

Sijoituskohteita ja helmiä Heinosen tuotannosta löytyy jo nyt. Tulevaisuudessa hänen teostensa oma tyyli voisi kuitinkin kiteytyä vieläkin enemmän. Kansainvälinen menestys kun vaatii sitä, että oma tyyli on harvinaisen selkeä, kaikki turha on karsittu pois ja teos on kaukaa tunnistettava. 

Mutta juuri nyt Heinosen tuotanto on erittäin kiinnostavassa vaiheessa, ja se muuttuu koko ajan karismaattisemmaksi. Taiteilijalla on todellakin kyky maalata sitä, mitä hän haluaa. 

Kansainvälinen läpimurto mahdollinen

Heinonen on yksi niistä suomalaisista taiteilijoista, jolla on kaikki mahdollisuudet kansainväliseen läpimurtoon. Ensinnäkin häntä markkinoi ulkomaille kansainvälisesti kokenut galleristi Frej Forsblom. Toiseksi ekspressiiviset teokset ovat nyt taas in, eli niitä halutaan nähdä ja kokea. Kolmanneksi Heinonen testailee aktiivisesti eri tyylejä ja etsii uusia aiheita, mikä viestittää vain hyvää. 

Heinosen tuotanto on yllätyksellistä, ja taiteilijan kehitys näkyy näyttelyissä. Heinosen teoksissa on sopiva ripaus samankaltaisuutta maailmankuulun ekspressionistimaalari Francis Baconin (1909–1992) teosten kanssa. 

Hintarekisteriä taiteen jälkimarkkinoilla olisi myös hyvä saada vähitellen. Monet nykytaiteilijat vierastavat omien teosten jälleenmyyntiä edullisesti huutokaupoissa. Sitä on turha pelätä, sillä kyseessä on kasvuoptio hintojen tulevan nousun näkökulmasta. Tärkeintä on se, että nimi löytyy jälkimarkkinoiden hintarekisteristä. 

Sijoitusmielessä taidetta hankkivan kannattaa pitää silmällä Viljami Heinosen tulevia näyttelyjä ja reagoida heti varauksella, mielellään jo ennen näyttelyn alkua. Usein kutsukortissa on näyttelyn paras teos. Tyypillisesti Heinosen teokset myydään saman tien – siksi aktiivisuus on valttia. 

Heinosen tuoreita teoksia esitellään parhaillaan Galerie Forsblomilla Helsingissä. Näyttely on avoinna 10.9.2023 asti. 

Pauliina Laitinen  

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti