veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Albert Edelfelt tunnetaan historiallisista maalauksista

5.6.2017

Albert Edelfelt (1854–1905) on yksi ehdottomasti Suomen arvostetuimmista ja rakastetuimmista kuvataiteilijoista ja tunnettu erityisesti historiallisista maalauksistaan ja muotokuvistaan.

Edelfelt Albert: Kuningatar Blanka. 1877. Öljy kankaalle. Korkeus 96,50 cm, leveys 75,50 cm. Lahja 8.7.1920, A II 1405 Hjalmar Linderin lahjoituskokoelma. Kuva: Kansallisgalleria/Aaltonen, Hannu. Kuningatar Blanka oli Venäjän hovin tilaustyö.

Albert Edelfelt opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, Antwerpenin taideakatemiassa 1873–74, Pariisin Ecole de Beaux-Artes -koulussa 1874–75 ja Pietarin taideakatemiassa 1881–82. Hän opiskeli myös muun muassa Adolf von Beckerin opetuksessa yksityisoppilaana.

Edelfeltin taiteilijaura alkoi suotuisasti. Häntä kannustettiin paljon, ja sosiaalisesti taitava taiteilija sai nopeasti myös tilaustöitä. Esimerkiksi yksi hänen ehdottomasti tunnetuimmista teoksistaan, Kuningatar Blanka, oli Venäjän hovin tilaama. Venäjän hovi tilasi häneltä useita muitakin teoksia. Edelfeltin teoksia ostettiin ulkomailla myös arvostettuihin museoihin.

Edelfelt maalasi historiallisromanttisen tyylin jälkeen enemmän naturalistisia aiheita ja myöhemmin myös uskonnollisia aiheita. Maalausten lisäksi Edelfeltin tekniikkoja olivat muun muassa etsaukset, tussilaveeraukset, piirrokset, pastellit, vesivärityöt, guassit, piirrokset ja sekatekniikat. Hän signeerasi lähes aina myös kevyemmät tekniikkansa.

Edelfeltin signeeraus arvossaan

Taidemarkkinoilla Albert Edelfeltin signeeraus arvostetaan korkealle. Edelfeltin keskikokoiset naishahmot ovat viime vuosina maksaneet noin 75 000–200 000 euroa. Pienikokoisen ja myöhemmin aitousvahvistetun maalauksen voi saada 10 000 eurolla.

Esimerkiksi sommitelmaluonnos Kaarle herttua herjaa Klaus Flemmingin ruumista vuodelta 1878 huudettiin Bukowskisilla vuosi sitten 75 000 eurolla. Kevyistä tekniikoista esimerkiksi värietsausten hinnat ovat noin 700–2 200 euroa. Vesivärityöt saattavat sen sijaan olla jopa 35 000 euron hintaisia. Pastellitöiden hintahaitari vaihtelee tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin.

Edelfelt oli erittäin aktiivinen ja ahkera taiteilija. Tämän ansiosta hänen teoksiaan on tasaisesti myynnissä taidemarkkinoilla. Parhaimmat pääteokset ovat tosin jo museoituina. Yksityisomistuksissa olevat maalaukset vaihtavat omistajaa yleensä julkisesti vain nousukaudella. Laskukausina niitä myydään vain yksityisten välisissä kaupoissa.

Varo väärennöksiä

Koska Albert Edelfelt on legendaarinen taiteilija ja osa hänen tuotannostaan on ollut todella korkeissa hinnoissa, on tämä vaikuttanut siihen, että taiteilijan nimiin on myös tehty väärennöksiä. Sen vuoksi hankittava työ kannattaa ostaa vain pitkänlinjan taidekaupoista kuittien kera.

Jos yksityinen taho tarjoaa ostettavaksi Edelfeltin kalliimpaa työtä, kannattaa teos pyytää ensin kotisovitukseen ja sitten tarkistuttaa teos muutamalla eri asiantuntijalla, mielellään myös yksityiskonservaattorilla.

Suomessa Albert Edelfeltin taiteen ykkösasiantuntijana pidetään taidehistorioitsija Marina Catania, johon ammattilaiset ottavat yleensä yhteyttä tarkistaessaan Edelfeltin teoksen aitouden. Edelfelt tunnetaan hyvin myös Ateneumissa.

Sijoittajalle teos 1870–1910-luvuilta

Albert Edelfeltin tuotantoon kuuluu monia todellisia helmiä, kulttuurihistoriallisesti merkittäviä teoksia ja myös taidesijoituskohteita.

Jos hankittava teos on sijoitus, pitää teoksessa olla signeeraus, ja sen aitous on vahvistettu. Sijoittajalle sopiva teos on tehty arvostetuimpina vuosina eli 1870–1910-luvuilla. Lisäksi taustatiedoissa tulee olla vähintään yksi merkintä teoksen esiintymisestä isossa näyttelyssä tai taiteilijan uraa käsittelevässä kirjassa. Kaikki nämä yksityiskohtaiset tiedot nostavat teoksen hintaa ja vahvistavat sen sijoituksellisuutta.

Jos teoksen taustasta ei löydy mitään tietoja, niitä voi itse yrittää selvittää esimerkiksi taiteilijan tuotantoa käsittelevästä kirjallisuudesta.

Albert Edelfelt oli Tukholman ja Kööpenhaminan taideakatemian jäsen.

Edelfeltille myönnettiin Ranskan kunnialegioonan ritarimerkki vuonna 1885. Hän sai myös mitalin toimistaan Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyn hyväksi.

Pauliina Laitinen-Littorin 

Rahat, verot, työ & eläke, koti