veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista kevät 2021 – Viljami Heinonen, Ahti Lavonen ja Greta Schalin hurmaavat

Kuvataiteen kuuma lista kevät 2021 – Viljami Heinonen, Ahti Lavonen ja Greta Schalin hurmaavat
16.3.2021
 • Nykytaiteilijoiden listan kärkikolmikossa ovat taidemaalarit Viljami Heinonen, Sami Korkiakoski ja Tiina Suikkanen.

 • Edesmenneiden taiteilijoiden listalla parhaiten sijoittuivat kuvataiteilijat Ahti Lavonen ja Olli Lyytikäinen sekä taidemaalari Eva Cederström.

 • Klassikkolistan kysytyimmät nimet ovat kuvataiteilija Greta Schalin sekä taidemaalarit Ragni Cawén ja Marcus Collin.

Viljami Heinonen maalaa vahvoja tunteita

Nykytaiteilijoiden listan kärkipäässä on tänä keväänä uusia nimiä. Kun nousu häämöttää, tuoreet nimet kiinnostavat. Nyt on sellainen hetki taidemarkkinat ovat piristyneet. Laskukaudella keräilijät hankkivat teoksia tutuilta taiteilijanimiltä.

Taidemaalari Viljami Heinonen (s. 1986) on taidemarkkinoilla melko tuore nimi, josta keräilijät kuhisevat. 

Viljami Heinonen: Nightwatch. 2020. Öljy kankaalle. 198 cm x 157 cm. © Kuvasto 2021. Kuva: Makasiini Contemporary

Heinonen käyttää maalauksissaan jäävuoriperiaatetta ja luo lempeillä väreillä kuvitelman miellyttävästä hetkestä. Lähempi tarkastelu osoittaa, että taideteoksen tunnelma onkin jopa ahdistava.

Teokset ovat yhtä aikaa sekä moderneja että klassisia. Niissä on jotain rumaa ja kaunista. Tunnelataus on usein vahva.

Paljon on kysytty myös Sami Korkiakosken (s. 1978) tuotannosta. Korkiakoski on jo pitkän linjan tekijä taidemaailmassa, ja keräilijät tuntevat taiteilijan. Korkiakosken tyyli on lähellä katutaidetta, jonka suosio on viime vuosina lisääntynyt.

Keräilijät ovat halunneet lisätietoja etenkin Korkiakosken yksinkertaisemmista vahvoilla väreillä tehdyistä teoksista.

Taidemaalari Tiina Suikkasen (s. 1981) teoksiin liittyvät kyselyt ovat myös lisääntyneet. Suikkanen maalaa kauniita ja herkkiä luontoaiheita. On nähtävissä, että Tiina Suikkasella on vuosi vuodelta yhä enemmän ihailijoita.

Tiina Suikkanen: Ei jalansijaa. 2021. 65 cm x 50 cm. © Kuvasto 2021. Kuva: Gumbostrand Konst & FormMuut nykytaiteilijoiden listan taiteilijat ovat tunnettuja tekijöitä, mutta tällä kertaa mukana ei ole nykytaiteilijoiden senioreiden klassikkokaartia. Tämäkin kertoo muuttuneesta tilanteesta taidemarkkinoilla. Keräilijät haluavat nyt jotain uutta ja tuoretta.

TOP10 Nykytaiteilijat

 1. Viljami Heinonen
 2. Sami Korkiakoski                                                                         
 3. Tiina Suikkanen         
 4. Marjatta Holma                                 
 5. Petri Ala-Maunus

 6. Maaria Märkälä            
 7. Elina Ruohonen
 8. Antti Arkoma
 9. Jenni Vakkilainen
 10. Gunzi Holmström                           

Ahti Lavosen suosio kasvaa tasaisesti

Edesmenneiden taiteilijoiden listan kärjessä on kuvataiteilija Ahti Lavonen (19281970), jonka suosio taidemarkkinoilla on kasvanut tasaisesti vuosi toisensa jälkeen. Suurkeräilijät ovat hankkineet Lavosen teoksia jo pitkään, ja tämä on pitänyt hintoja korkeina.

Ahti Lavonen: Plastinen reliefi. 1966. Maalattu puu. 75 cm x 75 cm x 6,5 cm. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen. © Kuvasto 2021.Kun Lavosten teosten hinnat ovat vahvistuneet, yhä useammat keräilijät ja sijoittajat ovat kiinnostuneet hänen taiteestaan.

Kuvataiteilija Olli Lyytikäisen (19491987) kasvaneen suosion taustalla näkyy todennäköisesti Ateneumin taidemuseossa reilu vuosi sitten järjestetty näyttely. Esillä oli 40 Lyytikäisen teosta vuosilta 19691982.

Eva Cederströmin (19091995) sinisävyiset tyylikkäät kubistiset teokset ovat myös saaneet aikaisempaa enemmän huomiota.

Muutoin edesmenneiden taiteilijoiden listalla on useita tunnettuja ja rakastettuja taiteilijoita, joiden teoksilla on hyvät taidemarkkinat. Odotuksia hintojen noususta riittää, joten heidän tuotannostaan tulee tasaisesti kyselyjä.

TOP10 Edesmenneet taiteilijat

 1. Ahti Lavonen              
 2. Olli Lyytikäinen
 3. Eva Cederström
 4. Ole Kandelin
 5. Reidar Särestöniemi

 6. Göran Augustson
 7. Unto Kaipainen
 8. Tuomas von Boehm
 9. Nikolai Lehto
 10. Erik Granfelt

Greta Schalin maalasi värikkäitä kukkakimppuja

Klassikkotaiteilijoiden listalla on usein samoja nimiä ja listaan vaikuttavat muun muassa museonäyttelyt, uudet kirjat, tutkimukset, kuolinpesistä markkinoille tulevat teokset, erityyppisten keräilijöiden kiinnostuksen aktivoituminen sekä talous- ja muotivaihtelut. Kuluneen vuoden aikana myös koronapanepidemia on vaikuttanut ihmisten taidemakuun.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kukkataiteilija taidemaalari Greta Schalin on klassikkotaiteilijoista kysytyin. Myös muita vähemmän tunnettuja naistaiteilijoita kurkistelee taidemarkkinoilla miesten takaa. Tämä on hieno ilmiö, jonka ei soisi jäävän hetkelliseksi.

Greta Schalin: Kukkia. 1974. 46 cm x 54 cm. Öljy kankaalle. Kuva: Turun taidemuseo. © Kuvasto 2021. 

Greta Schalin (18971993) on suosittu klassikkotaiteilija, joka maalasi runsaita ja värikkäitä kukkakimppuja. Myös kuvataiteilija Ragni Cawénin (18911981) teosten kysyntä on yllättänyt iloisesti. Hän oli naimisissa taidemaalari Alvar Cawénin kanssa, josta myös usein tiedustellaan.

Myös taidemaalari Marcus Collinista (18821966) kysellään paljon. Collin on kestosuosikki sekä taidemaailmassa että taidemarkkinoilla, ja tämä pitää taiteilijan tuotannon koko ajan enemmän tai vähemmän valokeilassa.

TOP10 Klassikkotaiteilijat

 1. Greta Schalin                                   
 2. Ragni Cawén
 3. Marcus Collin
 4. Magnus von Wright
 5. Hugo Simberg

 6. Eugen Taube
 7. Ferdinand von Wright
 8. Lennart Segerstråle
 9. Alvar Cawén
 10. Berndt Lindholm

Pauliina Laitinen

KUVATAITEEN KUUMA LISTA KEVÄT 2021 Lista perustuu Pauliina Laitiselle viimeisen puolen vuoden aikana tehtyihin tiedusteluihin eri taiteilijoiden tuotannoista. Lista ei perustu hänen omiin taidemieltymyksiinsä. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti