veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Greta Schalinin maalauksissa pääroolissa on niittykukka

Greta Schalinin maalauksissa pääroolissa on niittykukka
22.3.2021

Greta Schalin (1897–1993) on yksi tunnetuimmista klassikkokauden kukkataiteilijoista Suomessa.  Taidemarkkinoilla on säännöllisesti myynnissä hänen sympaattisia kuvauksiaan runsaista ja värikkäistä niittykukkakimpuista. Schalin oli tuottelias taiteilija.

Greta Schalin on tunnettu myös siitä, että teki vielä 90-vuotiaana laadukkaita ja hienoja maalauksia.

Vaikka Schalin on kukka-aiheista tunnettu taidemaalari ja taidegraafikko, hän maalasi muitakin aiheita kuten interiöörikuvauksia ja maisemia.

Schalin opiskeli Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1915–1918. Muutama vuosi tämän jälkeen hän avioitui opettajansa Teodor Schalinin kanssa. Hän toimi myös itse opettajana piirustuskoulussa.

Greta Schalin: Kukkia. 1974. 46 cm x 54 cm. Öljy kankaalle. Kuva: Turun taidemuseo. © Kuvasto 2021.

Greta Schalin debytoi Turussa vuonna 1919. Hän piti vain muutamia yksityisnäyttelyjä Turussa, Helsingissä, Raumalla ja Tammisaaressa. Ruotsissa hänellä oli yksityisnäyttely sekä Tukholmassa että Göteborgissa.

Schalin osallistui 1930-luvulla useisiin yhteisnäyttelyihin muun muassa Moskovassa, Riikassa, Prahassa, Budapestissa, Kööpenhaminassa, Wienissä ja Lontoossa.

Taiteilija sai paljon maalaustilauksia Norjasta, joten ei kannata ihmetellä, jos törmää Norjassa Schalinin teoksiin.

Schalinin teosten arvo säilynyt hyvin

Greta Schalin maalasi pääasiassa öljyllä kankaalle, mutta hän maalasi myös vesiväreillä ja teki grafiikkaa. Itse asiassa hän aloitti uransa kevyillä tekniikoilla ja siirtyi vasta 48-vuotiaana öljymaalauksiin. Uran myöhemmässä vaiheessa hänen maalaustyylinsä muuttui modernimmaksi.

Varsinaisia sijoituskohteita Greta Schalinin teokset eivät ole, mutta hänen parhaimmat teoksensa säilyttävät silti hyvin arvonsa. Schalinin hienoimpia teoksia voisikin verrata sijoitusmaailman obligaatioihin.

Greta Schalinin teosten hinnat ovat vaihdelleet 1990-luvulta alkaen 700 eurosta aina 3 000 euroon. Toisinaan Schalinin teoksia myydään nettikirpputoreilla halvalla, kun myyjä luulee, että ne ovat tavallisia kukkatauluja. Näin ei ole. Schalinin signeeraus kukkataulussa nostaa teoksen hintaa.

Joskus suppeisiin aiheisiin keskittyneiden taiteilijoiden myöhäistuotannon hinnat laskevat. Schalinin tapauksessa näin ei ole käynyt. Siksikin hän on niin kiinnostava taiteilija. Hänen 80-vuotiaana maalaamiaan teoksia on myyty 3 000 eurolla. Tämän vuoksi en voi suositella mitään tiettyä Schalinin tuotantokautta, vaan kannattaa pikemminkin keskittyä teoksen viehättävyyteen.

Signeerauksen paikka vaihtelee

Schalin signeerasi yleensä aina teoksensa G. Schalin, ja toisinaan hän laittoi pisteen nimensä jälkeen. Signeerauspaikka taulussa vaihteli alareunan tai jopa yläreunan eri kohdissa. Useimmiten hän kirjoitti myös vuosiluvun.

Hän teki pääasiassa pieniä ja keskikokoisia teoksia.

Greta Schalinin nimissä tehtyihin väärennöksiin en ole törmännyt.

KUVATAITEEN KUUMA LISTA KEVÄT 2021 Taidemaalari Greta Schalin on tänä keväänä klassikkolistan kysytyin taiteilija. Tutustu listaan täällä >>

Pauliina Laitinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti