veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista kevät 2020 – Olli Piippo, Max Salmi ja Vilho Lampi kiehtovat nyt keräilijöitä

Kuvataiteen kuuma lista kevät 2020 – Olli Piippo, Max Salmi ja Vilho Lampi kiehtovat nyt keräilijöitä
10.3.2020

Nykytaiteilijoiden listan ykkönen on abstrakteja teoksia maalaava taiteilija Olli Piippo. Edesmenneiden taiteilijoiden kärkeen nousi surrealismista tunnettu taidemaalari Max Salmi. Ekspressionistimaalari Vilho Lampi on tänä keväänä klassikkolistan kuumin nimi.  

TOP 5 Nykytaiteilijat

 1. Olli Piippo                                                                                     
 2. Katja Tukiainen                                
 3. Antti Arkoma                                                                                 
 4. Riiko Sakkinen
 5. Tiina Heiska

TOP 5 Edesmenneet 

 1. Max Salmi
 2. Unto Pusa                                                                                                             
 3. Unto Kaipainen          
 4. Anita Snellman
 5. Juhana Blomstedt

TOP 5 Klassikot

 1. Vilho Lampi
 2. Helene Schjerfbeck
 3. Oscar Kleineh
 4. Hjalmar Munsterhjelm
 5. Yrjö Saarinen

MIHIN KUVATAITEEN KUUMA LISTA PERUSTUU? Kevään 2020 lista perustuu tiedusteluihin, joita taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Littorinille on tehty eri taiteilijoiden tuotannoista viimeisen puolen vuoden aikana. Lista ei perustu kirjoittajan omiin taidemieltymyksiin. 

Nykytaiteilijoiden listalla kovia nimiä – kärjessä Olli Piippo, Katja Tukiainen ja Antti Arkoma

Nykytaiteilijoiden listan kärki on jälleen uudistunut. Ajankohtaiset taiteilijat – ne, joilla on ollut hiljattain näyttely tai ne, jotka ovat esillä medioissa – kiinnostavat nyt keräilijöitä.

Nykytaiteilijoiden listalla ensimmäiseksi sijoittunut abstraktimaalari Olli Piippo (s. 1980) on jo pitkään ollut merkittävien nykytaiteen keräilijöiden suosikki, ja nyt vaikuttaa siltä, että myös muut keräilijät ovat innostuneet Piipon taiteesta.

Olli Piippo: Kreuzberg Notes 2. 2019. Sekatekniikka kankaalle. Helsinki Contemporary. Kuva: Jussi Tiainen

Olli Piippo on opiskellut sekä Helsingin että Berliinin kuvataideakatemioissa. Hän asui pitkään Berliinissä, mutta nyt taiteilija on muuttanut takaisin Suomeen. Tämäkin on kenties kasvattanut kiinnostusta Olli Piipon tuotantoon.  

Keräilijät tunnistavat jo kaukaa listalla toiseksi sijoittuneen taidemaalari Katja Tukiaisen (s. 1969) girlpower-maalaukset. Näyttely toisensa jälkeen kasvattaa Tukiaisen uskollista fanikuntaa.

Katja Tukiainen: La Liberté guidant le peuple, 2019-2020. Öljy ja alkydi kankaalle, 200 cm x 200 cm. Kuva: Galerie Forsblom. © Kuvasto 2020

Yksi Katja Tukiaisen menestysreseptin osasista on todennäköisesti se, että hän on yhdistänyt teoksissaan klassisia aiheita ja historiankerrontaa nykyhetken suosittuihin huomioväreihin. Nämä tekijät viehättävät keräilijöitä aina ja kaikkialla.

Nykytaiteilijoiden listan kolmonen Antti Arkoma (s. 1961) on tunnettu pitkän linjan kuvataiteilija, jonka mystisissä ja romanttisissa teoksissa on arvoituksellista syvyyttä. Arkoman teokset ovat vaikuttavia, joten kasvava suosio on ansaittua. 
 Antti Arkoma: Suudelma. 2017. Akryyli kankaalle, 100 cm x 120 cm. Kuva: Galleria Bronda. © Kuvasto 2020

Itse asiassa koko nykytaiteen 20 taiteilijan lista koostuu kovan tason tekijöistä, joista jokaisen teoksia ottaisi mielellään kokoelmaan kuin kokoelmaan ja omalle seinälle.

TOP 20 Nykytaiteilijat 

1. Olli Piippo
2. Katja Tukiainen
3. Antti Arkoma
4. Riiko Sakkinen
5. Tiina Heiska

6. Timo Kelaranta 
7. Sirpa Särkijärvi 
8. Tiina Kivinen
9. Heli Huotala
10. Elina Merenmies

11. Anna Retulainen
12. Marika Mäkelä
13. Riikka Soininen
14. Tero Laaksonen
15. Johanna Ehrnrooth

16. Outi Heiskanen
17. Ari Pelkonen
18. Susanne Gottberg
19. Kirsi Neuvonen
20. Johanna Aalto

Edesmenneiden taiteilijoiden listalla surrealismia, kubismia ja perinteistä taidetta – Max Salmi, Unto Piippo ja Unto Kaipainen kärjessä

Edesmenneiden taiteilijoiden listalla ensimmäiseksi sijoittunut taidemaalari Max Salmi (1931–1995) edustaa suomalaista surrealismia. Hän oli 1980-luvun taidebuumin aikana suosittu nykytaiteilija ja suosittu Salmi on edelleen.

 Max Salmi: nimeämätön, ajoittamaton. Akryyli levylle, 37 cm x 60 cm. Kansallisgalleria Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis. © Kuvasto 2020

Salmeen liittyvät tiedustelut lisääntyvät aina, kun teoksia on tulossa myyntiin kokoelmista tai kun tuotanto on jostain muusta syystä huomion keskipisteessä. Nyt kyselyjä on tullut aikaisempaa enemmän etenkin Salmen 1950-luvun lopun sekä 1960- ja 1970-lukujen teoksista ja teosten hinnoista.

Salmen lisäksi keräilijät ovat kyselleet lisätietoja kahdesta Untosta: nimittäin Unto Pusasta ja Unto Kaipaisesta.

Unto Pusa (1913–1973) tunnetaan kubistisista maalauksistaan. Pusa oli merkkihenkilö taidemaailmassa, joten ei ole ihme, että hänen tuotantonsa nousee säännöllisesti esiin tiedusteluissa. Erityisesti Pusan 1950- ja 60-luvun teokset ja piirrokset kiinnostavat keräilijöitä.

Unto Kaipaisen (1906–1971) tyyli ja aiheet olivat Pusaan verrattuna perinteisempiä. Kaipainen tunnetaan muun muassa runsaista interiöörikuvauksista, kukka-asetelmista ja maisemamaalauksista.

Unto Kaipiaisen öljymaalauksia on säännöllisesti myynnissä markkinoilla, mutta välillä niitä tulee enemmän tarjolle yksittäisistä kokoelmista. Teoksia myydään julkisten huutokauppojen lisäksi myös yksityisten keräilijöiden välisissä kaupoissa.

TOP 20 Edesmenneet taiteilijat 

1. Max Salmi 
2. Unto Pusa 
3. Unto Kaipainen 
4. Anita Snellman 
5. Juhana Blomstedt

6. Juhani Harri 
7. Lars-Gunnar Nordström
8. Eino Ruutsalo
9. Esko Tirronen
10. Arvid Broms

11. Nikolai Lehto
12. Reino Hietanen
13. Göran Augustson
14. Tuomas von Boehm
15. Armas Hutri

16. Birger Carlstedt
17. Andreas Alariesto
18. Ole Kandelin
19. Alpo Jaakola
20. Laila Pullinen

Klassikkolistalla arvotaiteen tekijöitä – Vilho Lampi, Helene Schjerfbeck ja Oscar Kleineh

Vilho Lampi (1898–1936) on tunnettu ekspressionistimaalari. Hänen tuotantoaan on parhaillaan esillä taidemuseo HAMissa Helsingissä. Helmikuussa avattu näyttely on lisännyt klassikkolistalla ensimmäiseksi sijoittuneen Lammin tuotantoon liittyviä tiedusteluja.

Vilho Lampi: Omakuva.1933. Maalaus, 47 cm x 36,5 cm. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/ Janne Tuominen

Onkin todennäköistä, että muutamat Lammin teokset vaihtavat näyttelyn innoittamana omistajaa yksityisillä markkinoilla. Julkisilla markkinoilla taiteilijan teoksia myydään vain harvoin. Lammin öljyvärimaalaukset ovat melko kalliita. Taiteilijan ura kesti vain 14 vuotta, joten tuotanto ei ole kovin runsaslukuinen.

Rakastettu klassikkotaiteilija Helene Schjerfbeck on tällä kertaa listalla toisena. Tammikuussa ensi-iltansa saanut Helene-elokuva on selvästi vauhdittanut erityisesti taiteilijan kevyemmän tekniikan teosten liikkuvuutta.

 Helene Schjerfbeck: Saariston tyttö. 1929. Öljy kankaalle, 45 cm x 30,5 cm. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen.

Oscar Kleineh taas kuuluu meidän rakkaimpiin merimaisemamaalareihimme. Kleinehin merimaisemien düsseldorfilainen romanttisuus pitää keräilijät valppaina aina kun hänen teoksiaan tulee myyntiin.

Tällä kertaa klassikkotaiteilijoiden listan kärki koostuu kalliimmasta arvotaiteesta. Näppituntumani on, että sijoittajat ovat juuri nyt hieman levottomia ja sijoitusrahalle etsitään kohteita arvotaiteesta. Tämän kertaisen klassikkolistan kymmenen kärjestä löytyy useita hienoja taidesijoituskohteita.

TOP 20 Klassikot 

1. Vilho Lampi 
2. Helene Schjerfbeck
3. Oscar Kleineh
4. Hjalmar Munsterhjelm
5. Yrjö Saarinen

6. Louis Sparre
7. Ferdinand von Wright
8. Walter Runeberg
9. Eero Nelimarkka
10. Elias Muukka

11. Arthur Heickell
12. Hannes Autere
13. Otto Wallenius
14. Mikko Oinonen
15. Ina Sjöström

16. Alex Rapp
17. Erik Juselius
18. Jussi Mäntynen
19. Yrjö Liiipola
20. Anton Lindforss

Pauliina Littorin 

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti