veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Ole Kandelinin taide vie unien maailmaan

Ole Kandelinin taide vie unien maailmaan
24.3.2020

Ole Kandelin (1920–1947) on arvostettu suomalaisen modernismin ja puhtaan abstraktin taiteen edelläkävijä. Vaikka taiteilija kuoli vain 26-vuotiaana, hänen nimensä jäi pysyvästi taidehistorian kirjoitukseen.

Monet Kandelinin teokset ovat tyyliltään hyvin unenomaisia ja surrealistisia, mutta hän maalasi myös modernistisia kukkamaalauksia. Taiteilija teki ensimmäiset teoksensa vain 14-vuotiaana. 

Kandelin työskenteli ensin mainospiirtäjänä, ja sen jälkeen hän opiskeli Vapaassa taidekoulussa vuosina 1938–1939 ja 1942–1943. Opintojen välissä oli taukoa, koska Kandelin joutui sotapalvelukseen vuonna 1940, josta hänet vapautettiin keuhkotaudin vuoksi jo seuraavana vuonna. Opettajina toimivat muun muassa Otto Mäkilä ja Endre Nemes.

Taiteilija debytoi vuonna 1942. Hän ehti osallistua Suomen Taiteilijaseuran näyttelyihin vuosina 1945 ja 1946 ja oli mukana myös vuonna 1954. Lisäksi hän osallistui nuorten näyttelyyn vuosina 1942 ja 1946. Ulkomailla hänen tuotantoaan oli esillä muun muassa Oslossa 1946, 1950, Tukholmassa ja Kööpenhaminassa 1947 ja lukuisissa Euroopan muissa maissa vuosina 1949–1953.

Kandelinin tuotanto jäi melko niukaksi varhaisen tuberkuloosiin sairastumisen, sotavuosien ja poismenon vuoksi. Pääasiassa Kandelin maalasi öljyllä levylle, mutta välillä myös pahville, joista osa jäi signeeraamatta. Tuotannon vähäisyyden vuoksi monet näistä signeeraamattomistakin pahvipohjaisista taideteoksista ovat nousseet hinnoiltaan useisiin tuhansiin euroihin.

Tarkkaile ruotsalaisten huutokauppatalojen nettihuutokauppoja

Kandelin asui viimeiset vuotensa Ruotsissa keuhkotautiparantolassa, ja tämän takia suurin osa hänen teoksistaan löytyy Ruotsista. Hyviä sijoituskohteita on todennäköisesti tulossa lähivuosina myyntiin. Siksi nyt kannattaakin tarkkailla ruotsalaisten huutokauppatalojen nettihuutokauppojen tarjontaa.

Vuonna 2008 Espoon modernin taiteen museo Emmassa oli Ole Kandelinin retrospektiivinen näyttely. Edellinen yksityisnäyttely oli 30 vuotta aiemmin.

Bukowskisilla on myyty 15 000 eurolla Kandelinin Kelluvat muodot -maalaus. Tällä vuonna 1946 maalatulla teoksella oli erinomainen provenienssi. Hagelstamilla myytiin 1990-luvun lopulla Kaksi hahmoa -maalaus (1946) 13 500 eurolla.

Monien huutokaupoissa viime vuosina myytyjen Kandelinin maalausten hinnat ovat olleet noin 3 500 euron paikkeilla. Vielä 1990-luvulla hänen öljymaalauksiensa keskihinta oli noin 5 000 euroa eli keskihinta on hieman laskenut. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos taloustilanne paranee. Tämän taiteilijan tuotantoa kannattaa joka tapauksessa pitää silmällä.

Perinteiset katunäkymät edullisia

Kandelinin aivan varhaisimmat perinteiset katunäkymät ovat hinnoiltaan selvästi edullisempia.

Sijoitusmielessä taidetta ostavan kannattaa hankkia sellainen Kandelinin maalaus, jolla on provenienssia eli teos on ollut esillä taiteilijan näyttelyissä ja jonka aihe on abstrakti ja tunnelma on mystinen. Tällaiset Kandelinin teokset ovat 1940-luvulta, joten ne on helppoa tunnistaa.

Pauliina Littorin

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti