veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Per Stenius – taiteilijan väripaletissa sinistä, harmaata ja vaaleanpunaista

Per Stenius – taiteilijan väripaletissa sinistä, harmaata ja vaaleanpunaista
5.7.2018

Per Stenius (1922–2014) on tunnettu ja arvostettu suomalainen kubistinen maisemamaalari.

Per Stenius opiskeli Vapaassa Taidekoulussa vuosina 1945–1947. Stenius matkusteli paljon ulkomailla, muun muassa Välimerellä ja Intiassa, joista jälkimmäisessä hän vietti pidempiäkin aikoja. Steniuksen maalauksissa on Intia-aiheiden lisäksi maisemia Lapista.

Steniuksen tyyli on omintakeinen, ja hänen työnsä tunnistaa jo kaukaa. Stenius nimittäin pysyi harvinaisen lojaalina jo varhaisessa vaiheessa löytämälleen väripaletille, johon kuuluivat monet sinisten, harmaiden ja vaaleanpunaisten värien eri nyanssit. Samoin hänen teostensa tyyli koostui viivoilla tai väreillä viipaloiduista osasista.

Stenius oli erittäin tuottelias taiteilija. Öljymaalausten lisäksi hänen tuotantoonsa kuuluu paljon kevyempiä tekniikoita, kuten grafiikkaa, tussi- ja puupiirustuksia ja vesiväritöitä. Taiteilija yleensä aina signeerasi työnsä.

Kuumia sijoituskohteita Per Steniuksen teoksista tuli 1980-luvulla taidebuumin aikaan, ja niiden hinnat nousivat. Vuosina 1985–1989 eli vain neljän vuoden aikana Steniuksen teosten hintataso nousi 5 000 markasta 60 000 markkaan.

Ennen tätä Steniuksen teoksia huutokaupattiin vain yksi vuodessa, mutta esimerkiksi vuonna 1988 hänen teoksiaan huutokaupattiin jo 18 kappaletta. Steniuksen teoksista tulikin lähes kulttiteoksia, jotka kuvasivat 1980-luvun taidebuumia ja aikaa, jolloin huutokaupoissa nykytaiteen lähtöhinnat yli kaksinkertaistivat loppuhintansa.

Laman aikana 1990-luvun alussa hinnat taas putosivat yhtä dramaattisesti kuin ne olivat nousseetkin. Teoksia tuli runsaasti huutokaupattaviksi, mutta hinnat olivat jo pudonneet 1980-luvun puolivälin tasolle. 1990-luvun loppupuolella Steniuksen hinnat alkoivat kuitenkin uudelleen elpyä ja lopulta nousta huutokaupoissakin.

Edelleen 2000-luvun alussa Steniuksen hinnat ovat keikkuneet noin 800–2 600 euron välimaastossa. Pienikokoisemmat työt ovat olleet myös lähes säännönmukaisesti edullisempia. Steniuksen teosten keskihinnat ovat 2010-luvulla nousseet jälleen kohtuullista tahtia.

Viime vuonna Per Steniuksen teoksista alkoi tulla aikaisempaa enemmän tiedusteluja, ja myös hänen teostensa keskihinta on ollut jälleen nousussa. Esimerkiksi Bukowskisilla myytiin viime vuoden lopulla Kolme naista -maalaus (1985) 2 600 eurolla.

Vaikka Steniuksen teosten hinnat ovat olleet pääasiassa vain muutamissa tuhansissa euroissa, on hänenkin töitään väärennetty. Tämän vuoksi teoksen aitous kannattaa tarkistaa huolellisesti ennen hankintaa.

Sijoitusmielessä huomio kannattaa keskittää Steniuksen 1950- ja 1960-lukujen teoksiin. Toisaalta myös hänen taidebuumin aikaisen suursuosion saavuttaneen 1980-luvun puolivälin tuotantonsa on kiinnostavaa ja hinnat ovat korkeammat, joten niidenkin hankintaa kannattaa harkita, jos teoksia on tarjolla. Koska Steniuksen maalauksia on säännöllisesti kotimaisilla taidemarkkinoilla myynnissä, kannattaa suosia niitä teoksia, joilla on kiinnostava provenienssi.

Steniuksen teoksia löytyy useiden museoiden kokoelmista.

Tutustu Per Steniuksen teoksiin Kansallisgallerian verkkosivuilla.

Pauliina Laitinen-Littorin 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.