veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Anna Retulainen – taiteilijan tyyli vaihtuu, suosio pysyy

Anna Retulainen – taiteilijan tyyli vaihtuu, suosio pysyy
11.11.2022

Anna Retulainen (s. 1969) on tunnettu ja arvostettu nykytaiteilija ja taidemaalari. Hänen tuotantonsa tunnetaan parhaiten ekspressiivisestä ja koloristisesta tyylistä.

Anna Retulainen opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa ja Konstfackissa Tukholmassa.

Hän on pitänyt näyttelyjä aktiivisesti vuodesta 1995 lähtien. Galleria Kari Kenetti esitteli ensimmäisenä Retulaisen taidetta Helsingissä.

Taiteilijan teoksia on ollut esillä jo 2000-luvulla useissa taidemuseoissa eri puolilla Suomea.

Anna Retulainen on ollut vuosina 1999 ja 2014 Carnegie Art Award -ehdokkaana sekä ehdolla Ars Fennica palkinnonsaajaksi vuonna 2004 ja William Thuring palkintoehdokkaana vuonna 2006.

Lukuisissa suurissa taidemuseoissa sekä yritysten, säätiöiden ja kaupunkien taidekokoelmissa on Retulaisen teoksia. Taiteilijan tuotantoa arvostavat niin taidemaailman instituutiot kuin teoksiin ihastuneet keräilijätkin.

Tuotantokausissa on eroja 

Taidemarkkinoiden perspektiivistä on hyvä, että Retulaisen tuotantokaudet eroavat toisistaan melko paljon. Yleisön silmissä hän on ikään kuin syntynyt tuoreena taiteilijana useampaan kertaan. Vastaanotto on aina ollut hyvää, ja uusien näyttelyiden odotusarvot ovat innostuneen korkeat.

Anna Retulaisella oli iso näyttely Sara Hildénin taidemuseossa vuonna 2022. Näyttely sai jälleen erinomaiset arvostelut.

Monet esillä olleet melko tuoreet teokset olivat isokokoisia, ja välittäjä pyysi niistä noin 16 000–32 000 euroa. Näyttelyssä oli esillä taiteilijan tuotantoa vuodesta 2003 lähtien. Sara Hildénin säätiön kokoelmaan kuuluu 18 Retulaisen taideteosta.

Anna Retulainen: Aamukellunta I. 2022. Öljy kankaalle. 200 x 160 cm. Kuva: Jussi Tiainen. Helsinki Contemporary.

Edellinen museonäyttely oli vuonna 2007 Amos Andersonin taidemuseossa.

Anna Retulaisen maalaussarja Kaksi polkua on sijoitettu presidentinlinnaan.

Retulainen maalaa pääasiassa maalauksia, mutta hän tekee teoksia myös kevyemmillä tekniikoilla, kuten tussi- ja liitupiirustuksia. Näiden hinnat ovat reilun 3 000 euron paikkeilla.

Retulaisen pienikokoiset akvarellimaalaukset maksavat noin 1 400 euroa. Hienoja pienempiä tuoreita maalauksia voi saada jopa reilulla 4 000 eurolla. Retulaisen kymmenen vuotta vanhoja kivilitografioita voi ostaa 700 eurolla.

Isoissa huutokaupoissa on silloin tällöin myyty Retulaisen teoksia. Hinnat ovat olleet muutamia tuhansia euroja, koska kyseiset teokset eivät olleet pääteoksia. Siitä huolimatta hinnat ovat olleet yllättävän vahvoja.

Parhaat teokset varataan näyttelyissä nopeasti

Sijoitusmielessä näyttää siltä, että Retulaisen tuotanto on lunastanut paikkansa. Osa teoksista on vahvoja keräilykohteita jälkimarkkinoilla ja osasta tulee sijoituksia.

Sijoitusmielessä taidetta hankkivan kannattaa ostaa Retulaisen alkuvaiheen tuotannosta sellaisia maalauksia, joilla on myös näyttelyhistoriaa. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota Retulaisen nykytuotantoon, sillä hänen tyylinsä uusiutunut monta kertaa.

Parhaimmat teokset varataan yleensä näyttelyiden alussa, joten Retulaisen, jos jonkun, kohdalla suosittelen reagoimaan ajoissa ja aktiivisesti.

Vaikka Retulainen on vielä suhteellisen nuori taiteilijana, hänen uransa on jo vakiintunut, hintataso vakaa, jälkimarkkinoilla on jo hintarekisteriä ja retrospektiivinäyttelyjä on pidetty.

Vähintään ne teokset, jotka ovat eri tuotantokausien parhaimpia ja joilla on provenienssia, ovat sijoituskohteita.

Pauliina Laitinen 

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti