veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Max Salmi luotti surrealismiin – teosten hinnat lievässä nousussa

Max Salmi luotti surrealismiin – teosten hinnat lievässä nousussa
20.10.2022

Max Salmi (1931–1995) on tunnettu taidemaalari, jonka surrealistinen tyyli on saanut pysyvän korkean arvostuksen.

Salmi opiskeli taiteen tekemistä Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1948–1949 ja taiteilija Otto Mäkilän johdolla vuosina 1954–1955. 

Max Salmi: Aihe seurapiiripalstalta. 1967. Maalaus levylle, 45 cm x 30,5 cm. Torvinin kokoelma, Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Yehia Eweis. © Kuvasto 2022.

Monesti taiteilijat muuttavat tyyliään eri tuotantovaiheissa, mutta Salmi pysyi uskollisena surrealismille koko uransa ajan. 

Salmi debytoi vuonna 1954 ja piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 1959. Hän sai useita työskentelyapurahoja ja piti säännöllisin väliajoin yksityisnäyttelyjä eri puolilla Suomea. 

Salmi on esitellyt teoksiaan useissa Suomen taiteen ryhmänäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla vuosina 1957–1972 sekä Yhdysvalloissa Louisianassa, Saksassa, Ruotsissa ja Leningradissa Neuvostoliitossa. Salmen teoksia oli esillä São Paulon biennaalissa vuonna 1963 ja vuotta myöhemmin Monacon kansainvälisessä taidekilpailussa.

Salmi oli aktiivinen taidemaailmassa ja muun muassa Pro Arte 57 -taiteilijaryhmän sekä Arte ry:n perustajajäseniä.

Taidebuumi kiritti hintoja hetkellisesti

Taidebuumin aikaan 1980-luvulla Max Salmen tuotanto nousi suosituksi sijoituskohteeksi.

Vielä 1980-luvun alkupuolella Salmen teoksia tuli huutokauppoihin vain muutamia, ja niiden lähtö- ja myyntihinnat olivat melko matalia.

Vuonna 1985 tilanne alkoi muuttua, kun taidebuumi kuumensi markkinat. Huutokauppoihin tuli nopeasti useita Salmen teoksia, ja vuonna 1988 teoksia oli myynnissä peräti yli 40. Samassa myyntihinnat nousivat selkeästi lähtöhinnoista. Esimerkiksi isokokoinen maalaus Lepäävä nainen (1969) tuli myyntiin 50 000 markalla, kun aiempien teosten lähtöhinnat olivat olleet noin 5 000 markkaa. Tämä maalaus huutokaupattiin 63 000 markalla.

Sama tilanne toistui vuonna 1989. Kappalemäärältään teoksia oli vähemmän myynnissä, mutta hinnat olivat edelleen yhtä korkealla kuin vuotta aiemmin. Muuta tuotantoa isokokoisempi maalaus Pilareita (1959) tuli myyntiin 25 000 markalla ja saavutti 68 000 markan vasarahinnan.

Vuonna 1990, kun talous taantui, Max Salmen teosten myynti väheni ja hinnat alenivat yllättävän nopeasti. Kymmeniä Salmen teoksia tuli uudelleen myyntiin huutokauppoihin vuonna 1995, mutta hinnat olivat jo laskeneet.

Salmen teosten hinnat ovat 2000-luvulla olleet jälkimarkkinoilla tuhannen euron molemmin puolin. Huutokauppojen viime vuosien korkeimpiin hintanoteerauksiin kuuluu muun muassa Bukowskisilla myyty maalaus Maisema (1958), joka huutokaupattiin 2 700 eurolla. Nyt näyttää siltä, että Salmen teosten hinnat ovat lievässä nousussa. 

Max Salmi sopii keräilijälle, sijoituksia tarjolla vähemmän 

On hyvä pitää mielessä, että useimmat Max Salmen teokset ovat hienoja keräilykohteita., Sijoitukseksi sopivia teoksia on vähän. 

Jos mielessä on kuitenkin sijoitus ja haluaa hankkia Max Salmen teoksen, kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota hänen 1950- ja 1960-luvun tuotantoonsa. Lisäksi pitää tarkistaa, että teos on todistetusti ollut esillä jossakin taidenäyttelyssä eli teoksella on provenienssia. Näyttelyissä esillä olleet Salmen teokset ovat vähintään kaksi kertaa kalliimpia kuin muut. 

Salmella oli oma henkilökohtainen suru äitisuhteessaan, ja hänen naishahmojensa on katsottu käsittelevän ainakin jonkin verran tätä hylätyksi jätetyn tuskaa. Ehkä juuri tästä syystä hänen naisaiheiset teoksensa ovat erityisen kiinnostavia. Myös vahvat värit ja symboliset elementit ovat haluttuja aiheita hänen tuotannossaan. 

Salmen teoksia on joskus myös väärennetty, joten yksityiseltä ostaessa kannattaa tarkistaa teoksen taustat tarkemmin. 

Salmi maalasi pääasiassa öljyllä levylle tai kankaalle, mutta käytti myös sekatekniikkaa ja teki välillä vesiväriteoksiakin. Salmi signeerasi lähes kaikki teoksensa. Salmi maalasi uransa aikana noin 2 000–3 000 teosta. 

Taiteilijan teoksia on monien suurten museoiden ja isojen yritysten kokoelmissa. 

Max Salmi sai valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1983.

Pauliina Laitinen 

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti