veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Veikko Vionoja maalaa valonkajoa ja rauhoittaa katsojan kuvauksillaan

Veikko Vionoja maalaa valonkajoa ja rauhoittaa katsojan kuvauksillaan
6.5.2019

Veikko Vionoja (1909–2001) on suosittu suomalainen Pohjanmaan lakeuksia, pihapiirejä ja sisätiloja kuvannut taiteilija.

Veikko Vionoja opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1936–1938 ja debytoi vuonna 1939. Hänen alkuperäinen sukunimensä oli Laine aina vuoteen 1943 asti, mutta hän muutti nimen Vionojaksi, jotta nimi ei sekoittuisi toisen samannimisen taiteilijan kanssa.

Vionoja osallistui lukuisiin ryhmänäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hän teki myös julkisia teoksia mm. kirkkoihin ja esimerkiksi Urho Kekkosen muotokuvan vuonna 1975.

Vionoja oli ahkera taiteilija. Hänen taideperintönsä sisältääkin öljymaalausten lisäksi runsaasti kevyempiä tekniikoita, kuten litografioita ja hiili- tai väriliituteoksia. Joskus taiteilija teki myös piirustuksia, vesiväritöitä ja teoksia sekatekniikalla.

Siniliila on Vionojan sävy

Vionoja käytti useita erilaisia väripaletteja. Siniliilan sävyt ovat silti eniten Vionojan tuotantoon liitettyjä värejä. Vionojan teoksissa on vahva staattinen ilmapiiri, joka saa katsojan rauhoittumaan: tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. 

Veikko Vionoja: Kukkia kannussa ikkunalla. 1970. Öljy kankaalle, 65,5 cm x 81,5, cm. Reino Iltasen kokoelma. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Henri Tuomi. © Kuvasto 2019.

Vionoja oli myös mestari valonkajon kuvaajana. Huoneeseen tulvivat auringonvalon kuvaukset ovatkin hyvin suosittuja aiheita Vionojan tuotannossa. Myös ne teokset, joissa on kuvattuna ihminen tekemässä jotain, ovat kiinnostavia ja haluttuja, mutta nämä ovat hänen tuotannossaan harvinaisempia.

Vionoja yleensä signeerasi ja päiväsi työnsä. Vionojan teoksista noin joka viides on kooltaan keskikokoa hieman suurempi, mutta silti hänen teoksensa on helppo sijoittaa kodin seinille.

Pihapiirit, ikkunat ja omakuvat arvostettuja aiheita

Pihapiirit, ikkunat ja harvinaiset omakuvat ovat Vionojan teosten aiheista arvostetumpia.  Kalleimpia ovat taiteilijan 1960–1970 luvuilla ja 1980-luvun alkupuolella tekemät teokset.

Sijoituskohteena kannattaa suosia Vuonojan kauniinväristä sisäkuvausta, jossa on ikkuna ja josta tuleva valonkaje on vahvasti teoksen keskiössä. Myös teokset, joissa on ihminen, talonpoikaisesineistöä tai miellyttävän värinen pihapiiri, aurinko tai kuu, ovat sijoittajille sopivia aiheita. Nämä ovat Vionojan tuotannon tunnetumpia symboleja.

Jos Vionojan maalauksen myyntihinta on korkea, pitää teoksen olla laadukas ja taustatietojen vahvistetut.

Esimerkiksi Vionojan maalaus Tyttö peilin edessä (1971) huutokaupattiin Bukowskisilla noin 9 600 eurolla, kun lähtöhinta oli 3 000–4000 euroa. Teoksen hintaa nosti sekä hyvä provenienssi että aihe: naishahmot ovat Vionojan tuotannossa harvinaisia.  

Tyttö peilin edessä on ollut esillä muun muassa Pohjanmaan museossa 1982, Helsingin Taidehallissa ja Turun taidemuseossa. Kyseisessä työssä on Vionojan tuotannolle tyypillisiä symboleja, kuten siniliilan sävyjä interiöörissä, tytön kasvoille taustalta heijastuva vahva valo, perinteistä talonpoikaisisisustusta edustava räsymatto, staattinen ilmapiiri ja kukkakimppu vaasissa.

Maalausten hinnat huutokaupoissa 2 000–4 500 euroa

Suurin osa Vionojan laadukkaimmista maalauksista on huudettu viime vuosina huutokaupoissa noin 2 000–4 500 eurolla. Vionojan huutokaupatut grafiikat on huudettu noin 100–300 eurolla. Vionojan uudet grafiikat maksavat noin 600 euroa ja mustavalkografiikat 300 euroa.

Vionojan uran alkuvaiheen teokset, eli V. Laineena tai nimikirjaimilla V.L. signeeratut, kiinnostavat keräilijöitä vähemmän, joten niiden hinnatkin ovat selvästi alempia.  Myöhemmin taiteilija yleensä signeerasi teoksensa V. Vionoja.

Vionojalla on legendaarinen maine Pohjanmaalla, ja hänellä siellä paljon ihailijoita ja keräilijöitä. Tämä joukko ylläpitää taiteilijan teosten hintatason riittävän korkealla jopa huonommassakin taloussuhdanteessa.

Taiteilija sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1959 ja professorin arvonimen vuonna 1973.

Taiteilijan nimiin on joskus tehty väärennöksiä, joten Vionojan työ kannattaa ostaa vain ammattikauppiaalta. Vionojan taide tunnetaan Suomessa hyvin. Jos Vionojan teoksen aitous askarruttaa, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan tai taidekauppiaaseen ja verrata omaa teosta aitoihin. 

Vionojan nimiin on myös perustettu oma Vionoja-säätiö, josta voi tiedustella parhaiden Vionoja-asiantuntijoiden yhteystietoja.

Pauliina Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti