veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vappu ja vaaleanpunainen kuohuviini ovat mainio pari

Vappu ja vaaleanpunainen kuohuviini ovat mainio pari
29.4.2020

Virtuaaliavappu parvekkella, takapihalla tai omalla mökkilaiturilla ansaitsee maljan. Juomaksi sopii vaikkapa vaaleanpunainen kuohuviini. Keväisissä suosikeissa on myös sushille omistettu kuohari.

Kolme kuplivaa vapuksi ja valmistujaisiin

931663, Masi Moxxé Pinot Grigio Rosé Brut 2018, Italia, 14,49 e

Pinot Grigiosta valmistettu kauniin vaalenpunainen kuohuva.

  • Vappumalja

593967, Baron-Fuenté Grande Réserve Champagne Brut, Ranska, 27,90 e

Miellyttävän runsas samppaja kohtuuhintaan.

  • Onnittelumalja

536277, Nicolas Feuillatte Collection Vintage Blanc de Blancs Champagne Brut 2012, Ranska, 49,91 e

Vuosikertasamppanja lahjapakkauksessa.

  • Lahjaksi

Kolme uutta kevääksi

953122, Helfrich Pinot Gris 2017, Ranska, 14,99 e

Kesäinen ja hedelmäinen valkoviini.

  • Juhlabuffet

524797, The Butcher Cuvée White 2019, Itävalta, 13,99 e

Vähän kieli poskessa nimetty ja etiketöity, kelpo valkoviini.

  • Salaatit

912214, Astoria Sushi Sparkling Extra Brut, Italia, 12,99 e

Hauska idea tuottaa sushille omistettu kuohari.

  • Sushi

Kokeile ja nautiskele

591644, TreRose Vin Santo di Montepulciano 2013, Italia, 23,90 e

Santo ei ole kaukana sanasta sante eli terveys.

  • Panna cotta

948374, Schloss Reinhartshausen Nussbrunnen Riesling Auslese 2013, Saksa, 29,99 e (0,375 l)

Rheingaun viinejä on usein suositeltu myös lääkkeeksi.

  • Juustolautanen

913614, Muscat de Beaumes-de-Venise Le Chant des Griolles 2014, Ranska, 17,36 e (0,375 l)

Makea ja kesäinen rhonelaisviini.

  • Nautiskeluun

Tuikku terveydeksi

Kun toivotamme viinimaljan äärellä “terveydeksi”, on se kenties maailman yleisin sekä vanhin toivotus. Viini ja myöhemmin väkevämmät juomat olivat hyvin pitkään myös lääkinnällisiä tuotteita, joilla sekä parannettiin sairautta että vahvistettiin terveyttä.

Kiinalaisista Shang-dynastian aikaisista hautalöydöistä ajalta noin 7 500 eaa. on löytynyt kirjoituksia (oraakkeliluulle tehtyjä kaiverruksia), jotka sisältävät jopa 30 erilaista lääkeviinien reseptiä sekä ulkoiseen että sisäiseen käyttöön. Viinillä parannettiin ainakin hyönteisten puremia ja haavoja.

327084, Antica Formula Vermouth, Italia, 15,99 e (0,375 l)

Egyptistä löytyi hiljattain faarao Skorpion I:n haudasta noin 5 000 vuoden takaisia ruukkuja, joista nykymenetelmin saatiin tunnistettua sisällön olleen viiniä ja lääkinnällisiä yrttejä.

Muinaiset kansat käyttivät yrttejä viinin seassa, sillä oli havaittu, että yrttien ”voima-aineet” siirtyivät viiniin. Tyypillisiä lääkeyrttejä olivat muun muassa rosmariini, korianteri, minttu ja salvia. Myös pihkaa ja inkivääriä käytettiin yleisesti.

Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset ymmärsivät myös viinin tervehdyttävän vaikutuksen ja käyttivät sitä jopa antiseptisena aineena. Sotilasjoukkojen mukana liikkuneet lääkärit olivat huomanneet, että haavojen valelu viinillä auttoi niiden parantumisessa ja aiempaa useammat hoidettavat selvisivät hengissä.

Lääketieteen isänä pidetty Hippokrates määräsi viiniä moniin vaivoihin, kuten ripuliin ja synnytyskipuihin. Hänkin kehotti pesemään haavoja viinillä.

Hippokrateella oli nimikkolääkeviininsä ”Hippocraticum”, joka muistutti nykyistä vermuttia. Sillä parannettiin suolistomatoja. Viiniä käytettiin yleisesti lääkitsemistarkoituksiin myös muun muassa anemian hoidossa, rauhoittavana aineena ja diureettina eli nesteen poistajana.

Ensimmäisellä vuosisadalla elänyt roomalainen Aulus Cornelius Celsus esitti kirjassaan De Medicina pitkän luettelon kreikkalaisia ja roomalaisia lääkeviinejä.

Modernia aikaa lähestyttäessä 1200-luvun englantilaisfilosofi Roger Bacon ylisti myös viinin ominaisuuksia ja kertoi sen muun muassa voimistavan, parantavan vatsavaivoja, auttavan ruuansulatusta ja ehkäisevän kehoa mätänemiseltä. Hän tosin tunnisti myös viinin haittavaikutukset, mikäli käyttö muodostuisi liialliseksi. Tällöin vaarana olivat ymmärryksen hämärtyminen, haittavaikutukset aivoihin sekä jäsenten vapina.

Viini oli hyvin pitkään turvallisin juoma, veden ollessa usein saastunutta. Jo roomalaiset sekoittivat juomaveteen viiniä välttääkseen vatsavaivoja. Vielä Louis Pasteur suositti viiniä kaikkein terveellisimpänä ja hygieenisimpänä juomana, jonka johdosta 1892 koleraepidemian aikana sekoitettiin jälleen viiniä veteen.

Tätä kirjoittaessa maailmaa hallitsee koronapandemia. Sitä viini ei varmasti paranna, mutta ehkä toinen vanha sanonta ”tuikku murheeseen” pitää paikkansa. Nauttikaamme siis lasillinen mielenvirkistykseksi.

Risto Karmavuo

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti