veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Ikäkodin remonttiin raha-apua kunnalta

Ikäkodin remonttiin raha-apua kunnalta
21.9.2015

Kunnan avustukseen on tulorajat. Myös varallisuus vaikuttaa tuen saamiseen.

Taloudellista apua kotinsa remontointiin voi saada asuinkunnaltaan, kun on täyttänyt 65 vuotta. Kunta puolestaan hakee korvausta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta.

Avustuksessa on tulorajat, joka yksin asuvalla on tänä vuonna 1 760 euroa kuukaudessa. Kahden hengen taloudessa tuloraja on yhteensä 2 940 euroa kuukaudessa. Tuloiksi ei katsota asumistukea eikä omaishoidon hoitopalkkiota.

Sotaveteraaneille on korotetut tulorajat, esimerkiksi yksin asuvalle se on tänä vuonna 2 290 euroa kuukaudessa.

Korvausta voi saada enintään 40 prosenttia remonttikustannuksista, sotaveteraanit jopa 70 prosenttia.

Kunta voi myöntää avustusta korjaustöihin, jotka ovat 65 vuotta täyttäneen tai vammaisen kotona asumisen ja hoidon kannalta välttämättömiä ja kustannuksiltaan kohtuullisia.

Avustusta voidaan myöntää esimerkiksi asunnon esteettömyyden kohentamiseen asukkaan turvallisen liikkumisen edistämiseksi mm. poistamalla kynnyksiä sekä rakentamalla luiskia ja kaiteita. Myös käytävien ja oviaukkojen leveyttä voidaan lisätä pyörätuolilla kulkemista varten, jos tämä on mahdollista kantavia rakenteita muuttamatta.

Valaistuksen parantamiseen, matalampien keittiökalusteiden hankkimiseen sekä peseytymis- ja saniteettitilojen rakentamiseen voi niin ikään myöntää avustusta.

Taloyhtiön on myös mahdollista saada hissin rakentamiseen ARA:lta jopa 50 prosentin korvaus kustannuksista. Vielä nykyisin suuri osa ikääntyneistä asuu hissittömissä kerrostaloissa, 65 vuotta täyttäneistä noin 100 000.

Lisäksi taloyhtiö voi saada 50 prosenttia korvauksia kustannuksista, jotka liittyvät yhteisten tilojen esteettömyyden kohentamiseen.

Varallisuuskin vaikuttaa

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Timo Vänskän mukaan myös varallisuus vaikuttaa taloudellisen tulen saamiseen. ”Kunnissa tutkitaan tarkkaan, onko henkilöllä jotakin sellaista omaisuutta, jonka pystyisi muuttamaan rahaksi. Esimerkiksi pörssiosakkeista katsotaan mahdollinen myyntihinta.”

”Joissakin kunnissa jopa kesämökki tulkitaan varallisuudeksi, joka on realisoitavissa rahaksi”, Vänskä sanoo.

Varallisuuden tulkinta ja arvottaminen vaihtelee Vänskän mukaan kunnissa melkoisesti. 

Artikkeli Ikäkoti remontilla kuntoon on julkaistu Taloustaidossa 8/2015 (ilm. 9.9.2015). Juttu on luettavissa Taloustaidon näköislehdestä. Näköislehteä voivat lukea Veronmaksajain Keskusliiton jäsenet ja Taloustaito-lehden tilaajat. Rekisteröidy verkkopalvelun käyttäjäksi.

Riitta Rimmi

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti