veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

NUORET JA RAHA

Näin voit päästä kiinni omaan asuntoon

Näin voit päästä kiinni omaan asuntoon
4.2.2020

Ensiasunnon ostajan ASP-tilille on mahdollista säästää jo 15-vuotiaana. ASP-säästöistä voi olla paljon iloa, kun muuttaa pois kotoa tai opiskelija-asunnosta.

Lyhenne ASP tulee sanasta asuntosäästöpalkkiojärjestelmä. ASP on tarkoitettu avuksi ja tueksi niille, jotka säästävät rahaa oman ensiasuntonsa hankintaan.

Säästäjä palkitaan

ASP-säästäjäksi voit ryhtyä, jos olet 15–39-vuotias. Järjestelmän idea on, että säästät ensin vähintään kahden vuoden ajan ASP-tilille. Tilin voit avata pankissa.

Sinun pitää tallettaa tilille 150–3 000 euroa vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä. Vuosineljännesten ei tarvitse olla peräkkäisiä, joten voit välillä pitää taukoa säästämisestä. Voit jatkaa säästämistä niin pitkään kuin haluat.

Laki turvaa säästöillesi 1 prosentin koron. Sen päälle tulee enintään noin viideltä vuodelta lisäkorko, joka on 2–4 prosenttia. Lisäkoron täsmällisestä määrästä sovit pankin kanssa.

ASP-säästäminen on viime vuosina ollut tuottoisaa puuhaa. Jo yhden prosentin koron saaminen talletukselle on nykyään hyvin harvinaista. Moni pankki maksaa lisäkorkoa neljä prosenttia, joka on todella hyvä korko. ASP-tilin korko on sitä paitsi verotonta.

Muista: Jos olet alaikäinen, kun aloitat ASP-säästämisen, voit tallettaa ASP-tilille vain itse ansaitsemiasi rahoja. Esimerkiksi vanhemmilta saadut lahjarahat eivät tilille käy.

Koko asuntoa ei voi ostaa velaksi

Kun olet saanut kokoon tarpeeksi säästöjä, voit hakea pankista ASP-lainaa asunnon ostamiseen. ASP-laina on koroltaan edullisempi kuin tavallinen ensiasunnon ostajan asuntolaina samassa pankissa.

Kun lähdet lainanhakuun ja asuntokaupoille, sinulla on oltava säästettynä vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta. Koko summan ei tarvitse olla ASP-tilillä, vaan lisänä voi olla muitakin säästöjä. ASP-tilillä olevien säästöjen määrästä kuitenkin riippuu, miten suuren ASP-lainan voit saada. 

Joka tapauksessa ASP-laina voi olla enintään 90 prosenttia asunnon kauppahinnasta. Jos ASP-lainasi ei kata noin suurta summaa kauppahinnasta, voit hakea pankista lisälainaa.

ASP-lainalle on myös euromääräinen yläraja, joka vaihtelee sen mukaan, missä kunnassa ostamasi asunto sijaitsee. 

Varo sudenkuoppia sopimuksessa!

Jos ryhdyt ASP-säästäjäksi, ole tarkkana siinä, minkälaisen ASP-säästösopimuksen teet pankin kanssa. Sopimuksen ehdot ovat erilaisia eri pankeissa. Sopimuksessa saattaa olla esimerkiksi ehto, jolla pankki leikkaa ASP-säästöjesi korkotuottoa. Pyydä siis sopimuksia vertailtavaksi eri pankeista. 

Muista myös, että voit vaihtaa pankkia säästöajan kuluessa. Lisäkoron maksaa se pankki, josta otat ASP-lainasi.

ASP-säästäjän etuja:

Veroton korko säästöille.

■ Mahdollisuus säästää omassa tahdissa.

■ Edullisempi lainakorko kuin muille.

■ Valtion korkotuki lainalle 10 vuodeksi (sillä on merkitystä, jos korot nousevat).

■ Maksuton valtiontakaus lainalle.

■ Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa asuntokaupastaan varainsiirtoveroa.

Ulla Simola

 

Lue lisää ASP-säästämisestä:  

 

Kunnioitamme nuorta lukijaa on media- ja markkinointialan yhteinen sitoumus. Siihen liittyen Taloustaito julkaisee erityisesti nuorille suunnattua taloudellista hyötytietoa niin lehdessä kuin sähköisissä kanavissa. Kampanja kestää 30.12.2020 saakka.

 

 

 

 

 

 

Nuoret ja raha

Nuoret ja raha

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti