veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asunnon myynti vaatii nyt viileitä hermoja

Asunnon myynti vaatii nyt viileitä hermoja
7.12.2023

Asuntomarkkinoilta etsitään välillä jo luupin avulla merkkejä, jotka kertoisivat kaupankäynnin vilkastumisesta ja hintojen laskun pysähtymisestä. Toistaiseksi merkit ovat olleet vähissä.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) tilaston mukaan lokakuussa käytettyjen asuntojen kauppoja tehtiin yli 11 prosenttia vähemmän kuin lokakuussa vuonna 2022. Pudotus on vielä isompi (vajaa 14 %), jos otetaan huomioon uudisasuntojen myynti, joka on romahtanut.

Pääkaupunkiseudulla käytettyjen asuntojen kaupat vähenivät eniten, 16 prosenttia vuodentakaisesta. Muualla Suomessa kauppamäärä laski 10 prosenttia.

Lisäksi jo viime vuoden lokakuussa asuntokauppojen määrä oli vähentynyt huomattavasti pitkän ajan keskiarvoon nähden, muistuttaa KVKL:n toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa liiton katsauksessa.

Kiinteistönvälitysala arvioi asuntohintojen laskeneen jo niin paljon, että kauppa voisi ruveta vilkastumaan. Juuri nyt uskotaan erityisesti ensiasunnon ostajien lähtevän liikkeelle, koska ensi vuonna he eivät enää saa vapautusta varainsiirtoverosta.

Ja olipa haussa ensiasunto tai muu asunto, kyllähän nykytilanne tuoksahtaa vahvasti ostajan markkinoilta.

Sen sijaan myyjän kannattaa viilentää hermonsa ja varautua pitkäänkin myyntiaikaan. KVKL:n tilasto kertoo, että käytetyn kaksion myyntiaika on tänä syksynä ollut esimerkiksi Helsingissä keskimäärin 88 päivää, Espoossa 103 ja Vantaalla 108 päivää.

Muutama esimerkki muista kaupungeista: Tampere 102 päivää, Oulu 137, Vaasa 148, Kuopio 93, Turku 91, Lahti 116, Kouvola 135 ja Rovaniemi 93 päivää.

Asuntojen hinnat, kaksiot, e/m2 Lähde: Kiinteistövälitysalan Keskusliitto KVKL Ry/ KVKL-HSP-hintaseurantapalvelu

Lukemat ovat elo-lokakuun myyntiaikojen keskiarvoja. Osassa kaupungeista myyntiaika on jo lokakuussa hivenen lyhentynyt, mutta yhden kuukauden liikkeistä ei voi vetää liikaa johtopäätöksiä.

Tuomas Viljamaa ennustaa, että loppuvuonna kauppa alkaa elpyä, mutta uskoo kauppojen kokonaismäärän jäävän tänä vuonna alle 50 000:een. ”Vanhaan aikaan” oli tavallista, että kauppoja tehtiin yli 60 000 vuosittain. Vuonna 2019 käytettyjen asuntojen välittäjäkauppoja tehtiin 62 000 ja uudisasunnot mukaan lukien kauppamäärä nousi noin 73 000:een.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti