veronmaksajat.fi

VEROT

Vuokraan golfosakkeen pelioikeutta – onko vuokrasta maksettava arvonlisäveroa?

Vuokraan golfosakkeen pelioikeutta – onko vuokrasta maksettava arvonlisäveroa?
6.6.2023

Vuokraan golfyhtiöltä golfosakkeen pelioikeutta. Kuuluuko vuokran olla arvonlisäverollinen? Eikö tässä ole kyse arvonlisäverottomasta kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta? Vuokralaisena saan käyttää pelaamiseen yhtiön maita niin paljon kuin haluan. 

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Vuokran kuuluu olla arvonlisäverollinen. Vaikka golfkierros pelataankin laajalla maa-alueella ja itse kiinteistö on harrastuksen kannalta olennainen tekijä, pelioikeuden vuokraamisessa kyse on kuitenkin ensisijaisesti liikunnan harrastamisesta.

Pelioikeuden vuokraamisessa on kyse palvelusta, joka mahdollistaa liikunnan harjoittamisen. Tällaiseen palvelun myyntiin sovelletaan kuitenkin alennettua 10 prosentin verokantaa. Todettakoon, että maksutapa ei vaikuta sovellettavaan verokantaan, kun maksu on vastiketta nimenomaan pelioikeuden luovuttamisesta.

Keskeistä asiassa on myös se, että vuokrauksessa on kyse liiketoiminnasta. Lähtökohtaisesti golfyhtiöt ovat liiketoimintaa harjoittavia yhteisöjä. Golfkentällä voi toimintaa harjoittaa myös yhdistysmuotoinen golfseura.

Verohallinto on ohjeessaan Verotusohje yleishyödyllisille yhteisöille lausunut, että golfyhdistyksenkin veronalaisena elinkeinotulona pidetään kaikkia jäseniltä ja ulkopuolisilta perittyjä pelaamiseen tai lyöntiharjoitteluun oikeuttavia maksuja, ulkopuolisille suunnatun golfkurssin pitämisestä saatuja tuloja sekä kentän vuokraamisesta saatuja tuloja. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti