veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Mikä saisi listautumiset taas liikkeelle?

Mikä saisi listautumiset taas liikkeelle?
15.11.2022

Osake- ja rahastovälittäjä Nordnet on toiminut viime aikoina monien Helsingin pörssin listautumisantien merkintäpaikkana. Miltä listautumistilanne nyt näyttää?  

Suvi Tuppurainen

"Parin hyvän vuoden jälkeen listautumismarkkina on rauhoittunut – tai oikeammin se on nyt pysähtynyt. Listautuminen kuitenkin kiinnostaa tällä hetkellä useita yhtiöitä, vaikka listautumisanteja ei olekaan viime aikoina järjestetty. Suunnitelmia on siirretty, mutta kulisseissa tapahtuu, vaikka ulospäin näyttää hiljaiselta.

Edelleen on kuitenkin syytä todeta, että pörssi on yhtiölle loistava paikka kerätä kasvurahaa.

Osa listautumista suunnittelevista yhtiöistä hakee pörssistä rahaa kasvuun. Toisilla taas on suuri omistajapohja, ja osakkeille halutaan kauppapaikka lisäämään likviditeettiä eli vaihtoa. Molemmat ovat jatkossakin hyviä syitä listautumiseen", Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoo.

Millaisia yhtiöitä pörssin ”porstuassa” on odottamassa?

"Mukana on sekä pieniä että isoja yhtiöitä eri toimialoilta – myös sellaisia, jotka eivät ole olleet mukana spekulaatioissa, kun julkisuudessa on pohdittu mahdollisia listautujia.

Helsingin pörssin First North -markkinapaikka kiinnostaa etenkin kasvuyhtiöitä, mutta pörssin päälistallekin on kiinnostuneita tulijoita. Se kertoo, että listautumisesta on kiinnostunut hyvin kirjava joukko yrityksiä.

Helsingin pörssin eli Nasdaq OMX Helsingin lisäksi Suomeen on rantautumassa myös Spotlight Stock Market -markkinapaikka, joka toimii Ruotsin ohella Norjassa ja Tanskassa. Ensimmäisen yrityksen listautumista Spotlightiin Suomessa odotetaan tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä. Ensi vuodelle putkessa on useampiakin pienehköjä listautumisanteja." 

Lokakuun puolivälissä Valmet Automotive ilmoitti listautumisaikeistaan, mutta muuten on hiljaista. Millä edellytyksillä listautumiset lähtisivät taas liikkeelle?

"Tukevaa pohjaa osakeannille antaa, jos mukana on vahvoja ankkurisijoittajia, jotka ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita. Se tuo listautumiseen uskottavuutta.

Lisäksi kaikissa markkinatilanteissa pätee sama sääntö, että osakkeen hinnoittelun tulee olla kohtuullinen.

Juuri nyt tilanne on kuitenkin haastava, kun sekä yritysten että kuluttajien taloudessa puhutaan talven yli selviytymisestä. Listautumisen kannalta olisi hyvä, että uutiset talouden kehityksestä eivät enää ainakaan huononisi tästä.

Pörssiin olisi tulossa lisää yhtiöitä, mutta ne ovat joutuneet siirtämään suunnitelmiensa toteuttamista."

LISTAUTUJIEN LUPAUKSET ODOTTAVAT TOTEUTUMISTAAN | Pörssin alamäki koettelee kaikkia yhtiöitä, mutta erityisen roimasti ovat pudonneet uusien pörssiyhtiöiden kurssit. Mitä opittavaa pieleen menneistä listautumisista on sijoittajalle? Lue lisää >>

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti