veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Valkoviiniä Portugalista – omista rypälelajikkeista syntyy herkullisia makuja

Valkoviiniä Portugalista – omista rypälelajikkeista syntyy herkullisia makuja
7.6.2024

Portugali on ampaissut yhdeksi suomalaisten suosikkiviinimaaksi. Kiitos tästä kuuluu melko edullisille, hyvän hinta-laatusuhteen omaaville punaviineille.

Ribeiro

Portugali on tunnettu punaviineistään sekä portviinistä, mutta maa tarjoaa myös erittäin hyviä valkoviinejä. Portugalin merellinen ilmasto on suotuisa valkoviinien tuotannolle, ja lisäksi maan omat rypälelajikkeet tekevät viineistä mielenkiintoisia.

Valkoviinien tuotantoa hallitsi pitkää pohjoisen Vinho Verde, jonka viinit tunnettiin lähinnä harmittomina kesäpäivän virkistäjinä. Nykyisin myös vinho verden laatu on noussut, ja erityisesti Minhon laakson Alvarinho-rypäleestä tuotetut vinho verdet ovat mainioita.

Tämän perinteisen viinin rinnalle on viimeisen vuosikymmenen aikana tullut runsaasti mielenkiintoista valkoviinien tarjontaa sekä nousevilta viinialueilta että perinteisiltä punaviinialueilta.

Tilannetta kuvaa hyvin Decanter-lehden 2023 World Wine Award (DWWA) -palkinnot, joita Portugalin valkoviinit keräsivät ensi kertaa enemmän palkintoja kuin punaiset.

Perinteisistä punaviinialueista lienee Douron laakso kuuluisin, ja se on myös portviinien kotiseutu. Douron kukkuloiden rinteillä tuotetaan kuitenkin erinomaisen ryhdikkäitä ja mineraalisia valkoviinejä.

Runsaita valkoviinejä löytyy myös toisen punaviineistään kuuluisan alueen eli Daõn tuotannosta. Siellä parhaimmat valkoviinit kypsytetään tammitynnyreissä, ja niissä on runsasta hedelmäisyyttä.

Portugalin pääkaupungin Lissabonin ympäristö on merkittävää viininviljelysseutua, ja tänne sijoittuvat ehkä mielenkiintoisimmat nousevat viinialueet.

Entinen Estremadura, nykyisin Lissabonin viinialue, sisältää yhdeksän ala-aluetta, joista erityisesti Bucelas on ollut viinimaailman tarkkailussa jo jonkin aikaa. Se sijaitsee Lissabonin koillispuolella ja sijoittuu hieman sisämaahan päin. Alue rajautuu idässä Tejo-jokeen, ja idässä sitä suojaavat Atlantin myrskyiltä Sierra Montejunton kukkulat.

On vielä mainittava yksi Portugalin suurimmista viinialueista, Alentejo, joka sijaitsee maan itäosassa, Tejo-joen eteläpuolella.

Alentejoa hallitsivat aikanaan suuret valtion tukemat osuuskunnat, mutta nykyisin se on yksi Portugalin viinintuotannon uudistumisen tienraivaajista. Nuoret, yksityiset viinintekijät ovat ottaneet alueen haltuun ja vaikutus laatuun on ollut dramaattinen.

Tämän kuukauden suosikki tulee Dãon alueelta. Viinintekijä Carlos Lucas aloitti työt vuosituhannen alussa Quinta do Ribeiro Santo -tilalla, jonka hänen isänsä oli ostanut vuonna 1995.

Sitä ennen Carlos Lucas oli työskennellyt eri viinitaloissa Euroopassa jo 25 vuoden ajan. Hänet on myös Portugalissa valittu vuoden viinintekijäksi 2008 sekä vuoden viljelijäksi 2014. Viini on valmistettu Encruzado-lajikkeesta, ja se saanut erinomaisia arvosteluja viinikriitikoilta.

Kokeile myös nämä viinit

901506, Soalheiro Mar, Portugali, 15,50 e

Puolikuiva ja aromikas vinho verde Minhon laaksosta.

  • Aperitiivi

944448, Pedra a Pedra Branco 2020, Portugali, 18,50 e

Ryhdikäs valkoviini Douron laaksosta.

  • Grillatut jättiravut

942068, Herdade São Miguel Colheita Seleccionada Branco 2022, Portugali, 14,98 e

Modernin viinintekijän valkoiviini Alentejosta.

  • Paistettu ahvenfilee

Kolme viiniä aterialle

947913, Filipa Pato 3b Blanc de Blancs Brut Nature 2021, Portugali, 22,99 e

Tyylikäs kuiva kuohuviini Bairradan alueelta.

  • Aperitiivi

934052, Symington Altano Organic Rosé 2021, Portugali, 15,99 e

Douron laakson kuiva ja aromikas rosee.

  • Savusiika ja uudet perunat

328507, Krohn Lágrima Fine White Port, Portugali, 20,89 e

Intensiivisen makea valkoinen portviini.

  • Mansikat

Kolme uutta viiniä

935023, Barón de Ley Rosado 2023, Espanja, 12,98 e

Heleän punerva ja runsaan marjainen rosee.

  • Salaatit

951983, Cuvée Antoinette Crémant de Luxembourg Brut, Luxembourg, 15,98 e

Erittäin kuiva kuohuviini.

  • Seurusteluun

958696, Izadi Selección Blanco 2021, Espanja, 21,00 e

Tyylikäs ja runsas valkoviini Riojan alueelta

  • Paella

Risto Karmavuo

Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti