veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Syyspyöräilijä hoi, muista ajovalo, heijastimet ja punainen takavalo

Syyspyöräilijä hoi, muista ajovalo, heijastimet ja punainen takavalo
21.10.2019

Pyöräilijöiden valojen käytössä on yhä parannettavaa, vaikka jo reilusti yli puolet pimeässä ja hämärässä polkevista käyttää ajovaloja. Pyörän valo on tarpeen, ajeleepa sitten pimeällä metsätiellä tai valaistussa taajamassa. Punainen takavalo palaa edelleen vain harvalla.

Pyörässä pitää olla vaaleaa valoa näyttävä etuvalo pimeällä tai hämärässä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Etuheijastimen on oltava valkoinen ja takaheijastimen punainen. Etuvalo saa olla kiinteää tai vilkkuvaa valoa näyttävä, mutta Liikenneturvan seurantojen mukaan enemmistö valoa käyttävistä pyöräilijöistä suosii kiinteää valoa.

Tasaisesti palavan pyöränvalon – ja siten pyöräilijän – etenemistä on helpompi seurata kuin vilkkuvalon. Kiinteä valo myös valaisee pyöräilijän edessä olevan ajoradan vilkkuvaa paremmin. Toiset tienkäyttäjät voivat myös kokea vilkkuvalon häiritseväksi.

Valon tyylistä riippumatta kannattaa tarkistaa valaisimen suunta niin, ettei valo osoita suoraan vastaantulevien –  niin pyöräilijöiden, kävelijöiden kuin autoilijoiden –  silmiin. Kun valokeila osoittaa loivasti alaviistoon, nähdään hyvin eteenpäin, muttei häikäistä toisia. 

Punainen takavalo ei pyörässä ole vielä pakollinen, mutta se lisää pyöräilijän näkyvyyttä pimeän ja hämärän aikaan liikuttaessa. Liikenneturvan seurantojen mukaan noin joka kuudes (16 %) pyöräilijä käyttää jo takavaloa. Pimeällä näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijän heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Muista nämä, kun pyöräilet pimeässä tai hämärässä

  • Käytä ajovaloa pyöräillessäsi hämärällä ja pimeässä – näin näet itse minne menet ja autat muita liikkujia havaitsemaan sinut ajoissa.
  • Kun hankit polkupyörän itsellesi tai vaikkapa lapsellesi, varmista siihen samalla valot ja heijastimet.
  • Sovita nopeutesi tilanteen ja näkyvyyden mukaan - hidastamalla tahtia jää tarpeellisten havaintojen tekoon enemmän aikaa.
    Lähde: Liikenneturva

PUNAINEN TAKAVALO Tieliikennelaki uudistuu ensi kesäkuun alussa. Polkupyörässä pitää olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävän valaisimen lisäksi jatkossa myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin, kun pyörällä ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys huonontunut. 

Minna Petäinen

Kuva: Liikenneturva Nina Mönkkönen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti