veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Isänpäivä sunnuntaina – mitä lahjaksi isälle, joka ei kaipaa lisää rompetta?

Isänpäivä sunnuntaina –  mitä lahjaksi isälle, joka ei kaipaa lisää rompetta?
9.11.2023

Ei mitään tavaraa, kiitos. Tällainen on yhä useamman lahjatoive, ja sama pätee myös isänpäivään. Isää ilahduttava lahja voi olla vaikkapa palvelu tai elämys, eikä sen tarvitse tulla edes kalliiksi. Kokosimme sunnuntaille vinkkejä aineettomiksi lahjoiksi.

1. Siivous – ja kenties päivällinen

Käytännössä testattu ja joka kerta parhaaksi lahjaksi todettu: jälkeläiset koontuvat lapsuudenkotiin, jonka he siivoavat suhteellisen perusteellisesti. Siivouksen ajaksi isä (ja mieluusti myös äiti) vapautetaan omiin rientoihinsa pois jaloista.

Mikäli aineettoman teemasta voi hieman luistaa, lahjaan lisätään päivällinen, joka valmistetaan isän makumieltymysten mukaisesti. Jos lahja tuntuu turhankin kattavalta ja lahjan antaja haluaa pitäytyä täysin aineettomassa lahjassa, päivällisosuuden voi säästää vaikka joulupukin konttiin. 

2. Museokortti avaa ovet 370 museoon

Museokortti maksaa 76 euroa, ja sillä pääsee 370 suomalaiseen museoon 12 kuukauden ajan. Kortin voimassaolo alkaa vasta ensimmäisestä museokäynnistä.

Museokortti on saajalleen arvokkaampi, jos lahjan antaja lupautuu lähtemään esimerkiksi kerran kuukaudessa seuraksi mielenkiintoiseen näyttelyyn tai tapahtumaan.

Museot.fi-sivustolle on listattu sekä museot että näyttelyt ja tapahtumat.

3. Kirjojen ystävälle äänikirjalahjakortti

Ovatko äänikirjat isälle tuttuja? Äänikirjalahjakortin saajana isä pääsee itse valitsemaan, mitkä kirjat kuuntelee. Äänikirjojen tarjoajia on lukuisia, kuten Bookbeat, Elisa Kirja, Nextory, Storytel ja Suomalainen Plus, ja niiden valikoima on kattava.

Hieno osa lahjaa on, että sen antaja lataa palvelun isän puhelimeen, tablettiin tai tietokoneelle ja opastaa sen käytössä (ei ole vaikeaa, ja samalla oppii itsekin).

Palveluissa on yleisesti kuukausimaksu, mutta esimerkiksi Elisa Kirjassa voi ostaa myös yksittäisen äänikirjan. Äänikirjoihin koukuttavalle isälle kannattaa muistuttaa, että kirjastojen verkkopalvelusta saa kuunneltavaksi äänikirjoja ilmaiseksi. 

4. Talvirenkaiden vaihto

Isän voi vapauttaa tänä syksynä talvirenkaiden vaihdolta ja tehdä sen itse tai antaa huoltoliikkeelle. Vaihdon hinta vaihtelee eri puolilla Suomea, liikkeestä riippuen paristakympistä viidenkympin tienoille.

Vielä hienompi lahjakokonaisuus syntyy, kun renkaiden vaihdon yhteydessä pesee tai pesettää auton ja imuroi sisältä.

5. Isän pyörä huoltoon

Onko isän fillari pölyyntymässä varaston takimmaisessa nurkassa? Isän mieltä lämmittää jo etukäteen ajatus, että pyörä on keväällä pyöräilysäiden alettua priimakunnossa.

Näppärät jälkeläiset huoltavat pyörän itse, mutta pyöräilykauden jälkeen huoltoja voi saada hyvinkin edullisesti alan ammattilaisilta. Hinnoissa on isoja vaihteluja, mutta yleensä perushuollon saa reilusti alle sadalla eurolla.

Lahja muuttuu juhlavammaksi, kun mukana on vinkkejä hyvistä reiteistä ja retkikohteista.

6. Salille tai ulkokuntosalille kuntoilemaan

Osalle kuntoklubeista joutuu sitoutumaan koko vuodeksi tai kaudeksi, mutta onneksi on myös niitä, joihin voi ostaa pääsyn vaikka kerraksi tai kuukaudeksi kerrallaan. Useat kunnat pitävät yllä saleja, joissa kertamaksut ovat hyvin kohtuullisia.

Jos isä on viime aikoina viihtynyt pikemminkin sohvalla televisio seuranaan, voi olla viisasta hankkia lisäksi tunti tai pari kuntosaliohjaajalta. Personal trainer -palveluiden hintahaitari on todella laaja ja vaihtelee senkin mukaan, millaisen avun haluaa.

Yksilöllisen harjoitusohjelman saattaa saada alle sadalla eurolla. Jos lahjaporukassa on mukana useita, salikorttiin on mukava yhdistää lisää hyvinvointia hierontalahjakortilla.

Jos kuntoilu sisätiloissa ei houkuttele, lähde isän seuraksi ulkokuntosalille. 

7. Yhdessä elokuviin

Koska isä on viimeksi viety elokuviin? Ohjelmistosta valitaan toimintaa tai draamaa isän mieltymyksen mukaan. Isänpäiväkorttiin maininta, että lahjan antaja lähtee mukaan seuralaiseksi. Joidenkin elokuvateattereiden saleista osa on muutettu hyvin tasokkaiksi, ja niiden penkit tuntuvat nojatuoleilta.

Lipun hinta voi olla viikonlopun näytöksissä parikymppiä, sarjaliput tulevat kappaletta kohti halvemmiksi. Eläkeläiset saavat yleensä alennuksia.

Kirsi Riipinen 

NUMERO 1,3 milj. | Isänpäivää viettää ensi sunnuntaina lähes 1,3 miljoonaa isää. Yhden lapsen isiä on noin 318 800 ja kahden lapsen isiä 569 100. Miesten ikä ensimmäisen lapsen syntyessä on keskimäärin 32,1 vuotta.  
Lähde: Tilastokeskus, Isät tilastoissa 2023

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 7.11.2019. Juttuun on päivitettytetty museokortin hinta 9.11.2023 ja tuoretta numerotietoa isänpäivän viettäjistä.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti