veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Moottorikelkkailu on nyt suosittua – 9 vinkkiä turvallisempaan kelkkailuun

Moottorikelkkailu on nyt suosittua – 9 vinkkiä turvallisempaan kelkkailuun
20.1.2022

Moottorikelkkakausi on kuumimmillaan helmi-maaliskuussa, jolloin sattuu myös eniten kelkkailuun liittyviä vahinkoja, kertovat Pohjola Vakuutuksen tilastot. Suurin osa vahingoista on yhteenajoja ja muita törmäyksiä esimerkiksi toiseen ajoneuvoon tai puuhun.

Viime vuonna rekisteröitiin 3 270 moottorikelkkaa. Traficomin tilastoista ilmenee, että moottorikelkkakanta on kasvanut Suomessa viidessä vuodessa 20 prosenttia.

Kun moottorikelkkoja on enemmän, myös kelkkailuonnettomuudet lisääntyivät. Moottorikelkkaonnettomuuksissa sattuu usein myös henkilövahinkoja, joista tapahtui Pohjola Vakuutuksen mukaan viime vuonna 23 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Suurin osa, noin 90 prosenttia vahingoista, oli yhteenajoja ja muita törmäyksiä esimerkiksi toiseen ajoneuvoon tai puuhun. Myös kelkkauralta suistumisia tapahtui paljon. Törmäykset eläinten kanssa sen sijaan ovat hyvin harvinaisia.

Vahinkojen keskikorvaus on viime vuosina ollut noin 2 500–3 000 euroa. Kalleimmat vahingot aiheutuvat kelkkojen varkauksista ja tulipaloista.

Eniten vahinkoja on viime vuosina sattunut Rovaniemellä ja Kittilässä, ja viime vuonna niiden rinnalle nousi myös Kuusamo.

9 vinkkiä turvallisempaan moottorikelkkailuun:

  1. Moottorikelkalla saa ajaa vain 15 vuotta täyttänyt. Virallisilla moottorikelkkareiteillä tai erityistapauksissa tiellä ajettaessa tai tietä ylittäessä kuljettajalla on oltava vähintään T-luokan ajokortti. Ajokortti ja rekisteriote täytyy olla aina mukana maastossa.
  2. Kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa myös teiden ulkopuolisilla alueilla, kuten pihatiellä, pellolla, metsässä ja jääalueilla ajettaessa.
  3. Maanomistajien tai -haltijan erityislupaa ei tarvita virallisilla moottorikelkkareiteillä ja jääpeitteisillä vesialueilla liikuttaessa.
  4. Suurin sallittu nopeus reiteillä ja maastossa maa-alueilla on 60 km/h.
  5. Pukeudu lämpimästi, suosi kerrospukeutumista, varmista kypärän ja lasien yhteensopivuus. Kelkkailijoilla paleltuu tyypillisimmin nenän, otsan, poskipään ja leuan alueet.
  6. Huolehdi riittävästä nesteytyksestä kelkkailun aikana, sillä nestehukka vaikuttaa paleltumien lisääntymiseen.
  7. Noudata erityistä varovaisuutta jäällä ajettaessa. Pidä naskalit mukanasi.
  8. Tarkastushuolto kannattaa tehdä aina ennen ajokauden aloitusta. Säilytyksen aikana ajamattomana olleeseen kelkkaan on saattanut syntyä teknisiä ongelmia.
  9. Mikäli kelkan omistajalla on ylläpidosta epäselvyyttä, valmistajilta löytyy ohjekirjat myös vanhempiin kelkkoihin.

Temppuilijan vahingot jäävät korvaamatta

Moottorikelkan lakisääteinen liikennevakuutus korvaa kelkkaillessa sattuneet kuskin ja kyydissä kulkevien henkilövahingot sekä syyttömälle vastapuolelle aiheutuneet vahingot ja vauriot. Omalle moottorikelkalle sattuviin vahinkoihin voi varautua vapaaehtoisella kaskovakuutuksella.

”Kasko turvaa kelkkailua normaalissa maastoliikennekäytössä. Sen sijaan vakuutus ei korvaa vahinkoja, jotka aiheutuvat kelkalla temppuilusta. Tällaista temppuilua ovat esimerkiksi pituushypyt hyppyreistä tai ajaminen jyrkkää rinnettä ylös, minkä seurauksena kelkalla kieritään rinnettä alas. Näissä tilanteissa vahingot katsotaan törkeällä huolimattomuudella aiheutetuiksi ja ne jäävät siksi korvausten ulkopuolelle”, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander muistuttaa tiedotteessa.

NUMERO  3 800 km! Suomessa on yhteensä noin 3 800 kilometriä virallisia moottorikelkkailureittejä. Nämä reitit ovat moottorikelkkaliikenteeseen tarkoitettuja, tieliikennelaissa määriteltyjä teitä, ja niiden käyttö on ilmaista. Lisäksi kelkkailla voi moottorikelkkailu-urilla, jotka ovat maksullisia, epävirallisia reittejä. Lähde: Eräluvat.fi

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti