veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Karoliina Hellbergin maalauksissa juhlitaan väreillä – perspektiivi on iloisesti vinksallaan

Karoliina Hellbergin maalauksissa juhlitaan väreillä – perspektiivi on iloisesti vinksallaan
4.3.2019

Karoliina Hellberg (s. 1987) on nuori suomalainen kuvataiteilija, joka on lyhyessä ajassa saavuttanut paljon, jopa innostunutta kiihkoa. Taiteilijasta ovat kiinnostuneet niin taiteen ammattilaiset, keräilijät kuin yleisökin.

Karoliina Hellberg opiskeli ensin Pekka Halosen akatemiassa ja sen jälkeen Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa, josta hän valmistui vuonna 2015. Tämän jälkeen taiteilija on työskennellyt Pariisissa ja Lontoossa.

 Karoliina Hellberg: Ingrid / Incu. 2017, öljy, akryyli ja muste kankaalle. 180 x 210 cm. Yksityiskokoelma. Kuva: Jussi Tiainen. Teos on esillä Karoliina Hellbergin Pro Arte –näyttelyssä Didrichsenin taidemuseossa 5.5.2019 asti.

Hellbergin tyyli on omaperäinen ja mikä tärkeintä: tunnistettavissa vain hänen tyylikseen. Taiteilija käyttää paljon vahvoja pää- ja kontrastivärejä. Taiteilijan teoksissa on hieman viitteitä rakastetun Tove Janssonin maalaustuotantoon sekä ruotsalaisen Ernst Billgrenin että ranskalaisen Vincent van Goghin interiöörimaalauksiin.

Boheemi sisustus ja kasvit keräävät katseita

Hellbergin maalauksissa perspektiivit ovat usein sopivan anti-insinöörimäisesti vinksallaan. Tämä luo teoksiin karismaa – niitä haluaa katsoa pidempään ja useasti.

Karoliina Hellbergin maalaukset ovat pääasiassa interiöörikuvauksia, joissa huoneet on sisustettu boheemisti kulturellin porvariskodin tai yläluokan tyyliin. Tämä aihevalinta tosin jakaa keräilijöiden mielipiteitä. Osa nimittäin arvostaa enemmän vaaleaa skandinaavista minimalismia. Toiset taas pitävät boheemista runsaudesta.

Sijoitusmielessä tässä piilee pieni vaara sekä uran kehityksen että nimen vahvistamisen kannalta, jos tyyliksi jää interiöörikuvaus. Esimerkiksi Ernst Billgrenin teosten vahvuus ovat taustalla olevat eläimet. Veikko Vionojan interiööreissä puhuttelevat puolestaan valon kaje, talonpoikaisuus ja kukkapurkit ikkunoiden edessä.

On kuitenkin täysin mahdollista, että Hellbergin upeasti käynnistynyt ura ja hienot maalaukset saavat niin vahvan jalansijan, että signeerauksesta tulee tuotantoa merkittävämpi, eikä aiheeksi valittu sisustustyyli jaa yksityisostajien mielipiteitä.

Taiteilija on itse kertonut pitävänsä kasveista, ja ne kiinnittävät huomiota hänen teoksissaan. Itse toivoisin näkeväni maalauksissaan enemmän erilaisia kasveja. Kaikissa Hellbergin teoksissa niitä ei toki ole, mutta kasvit ja puut jännittävässä ja värikkäässä kontekstissa ovat viehättävä symboli, joka liitetään Hellbergin tuotantoon, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Kansainvälinen ura mahdollinen

Karoliina Hellberg on jo lyhyestä urastaan huolimatta pitänyt näyttelyn Helsingin taidemuseon HAM-galleriassa. Tällä hetkellä hänellä on näyttely arvostetussa Didrichsenin taidemuseossa. Taiteilija sai myös vuonna 2018 Didrichsenin museon Pro Arte -palkinnon.

Hellbergillä on tuotantonsa perusteella kaikki mahdollisuudet ylittää taiteellaan Suomen rajat ja saada teoksiinsa ihastuneita keräilijöitä myös kansainvälisiltä taidemarkkinoilta. Tämä vaatii säännöllistä osallistumista kansainvälisille taidesijoitusmessuille, sillä pitkälti samat taiteen päättäjät ja institutionaaliset ostajat kiertävät maailmalla alan tapahtumissa, ja he reagoivat positiivisesti tuttuihin teoksiin. Lisäksi joka maassa on vielä erikseen omat merkittävät keräilijänimet, joiden kokoelmiin pääsy nostaa taiteilijan uraprofiilia reippaasti.

Kookas maalaus kokoelmaan

Hellbergin töitä on hankittu useaan kotimaiseen yksityiskokoelmaan, ja hän on saanut hyvin medianäkyvyyttä ja huomiota keräilijöiden keskuudessa. Tämä nostaa väistämättä vähitellen taiteilijan teosten hintoja. Tässä vaiheessa kannattaa ostaa taiteilijan yksiosainen isokokoinen maalaus ja pitää silmällä tulevaa tuotantoa.

Karoliina Hellberg on lahjakas taiteilija, ja hänen tuotantoonsa liittyy paljon odotusarvoja, joten odotan suurella kiinnostuksella ja innostuneena taiteilijaa seuraavaa näyttelyä. Kun se tulee, kannattaa rynnistää paikalle ja yrittää heti varata kutsukortissa oleva teos.

TUTUSTU Karoliina Hellbergin teoksiin taiteilijan verkkosivuilla.

Pauliina Littorin

Rahat, verot, työ & eläke, koti