veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Joulukinkku, kalkkuna, kalat ja juustot – joulupöydän viisi viiniä

Joulukinkku, kalkkuna, kalat ja juustot – joulupöydän viisi viiniä
15.12.2020

Jouluaterian viinit ovat haasteellisia valittavia, koska perinteinen joulupöytä on runsas ja kaikilla hieman erilainen. Tutut jouluherkut pitävät pintansa, mutta yhä useammalla on uusia suosikkeja, joilla ei välttämättä ole mitään liittymäpintaa vanhan ajan makuihin. 554297, Prinz von Hessen Riesling, Saksa 14,97 e Kuva: Alko

Tässä viisi viinisuositusta, jotka on valittu perinteisempiä makuja silmällä pitäen.

Joulupöydän valkoviinit 

938143, Leyda Reserva Riesling, Chile, 12,58 e

Tämä raikas riesling tulee Leydasta Chilen pohjoisemmasta osasta. Leyda tuottaa moderneja viinejä, ja kylmän Humboldtin merivirran vaikutus pitää alueen lämpötilan matalana ja jopa rieslingille sopivana. Viviana Navarite oli ensimmäisiä naisviinintekijöitä maassa, ja hänen käsissään on syntynyt rypäleelle tyypillinen, raikas riesling.

  • Perinteinen kalapöytä

554297, Prinz von Hessen Riesling, Saksa 14,97 e

“Suomen kuninkaan“ pojanpojanpojan valmistama klassinen Rheingaun alueen riesling, jossa on pieni määrä jäännössokeria. Viini saa sokerilisästä hienon tasapainon runsaille hapoilleen, joten pientä makeutta ei kannata kavahtaa.

Viini sopii erityisen hyvin savustettujen kalojen sekä leikkeleiden seuraan. Uskoisin sen sopivan myös lipeäkalalle – tosin, en ole maistanut…

  • Kylmäsavu- ja graavilohi

Joulupöydän punaviinit

919207, Castanjo Colleccion, Espanja 17,92 e

Itäisestä Espanjasta tuleva runsas mutta tyylikäs punaviini, jonka rypäleet ovat kasvaneet vanhoissa köynnöksissä. Vaikka Yecla onkin tunnetuin Monastrell-rypäleestä, on tämä viini saanut seurakseen myös Cabernet Sauvignonin.

Pehmeän marjaisuuden, lempeiden happojen ja tyylikkäiden tanniinien liitto tekee tästä erinomaisen kinkkuviinin.

  • Kinkulle

443817, Capitel San Rocco, Italia, 16,97 e

Tätä viiniä olen suositellut aiemminkin – koska pidän siitä erityisesti. Klassinen ripasso, jota ei ole turboahdettu täyteen kaikkea tai ”oikaistu” nykyiseen apassimento-tyyliin.

Neljännen polven pieni perhetila tuottaa tyylikkäitä ja kohtuuhintaisia viinejä. Avaa huoletta vaikka edellisenä iltana.

  • Juustot

919997, Ch.Fontesteau 2008, Ranska, 22,48 e

Hyvin klassinen Bordeaux’n porvarisviini, jota ilahduttavasti saa kypsyyneenä vuosikertana (älä osta myös saatavilla olevaa 2012 vuosikertaa). Vuosi 2008 oli Bordeaux’ssa vaikea, mutta laadukas säätilan takia.

Viini on valmistettu Cabernet- ja Merlot-lajikkeista, ja siitä aistii perinteisiä bordeaux’laisia aromeja kuuluisaa tallintaustaa myöten. Tyylikäs kinkkuviini tai eritoten kalkkunalle sopiva viini.

  • Joulukalkkuna

SITTENKIN OLUTTA? Olutvinkkejä: Olutta pienpanimosta – pähkinäinen maku sopii joulupöytään

Risto Karmavuo

Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK

Rahat, verot, työ & eläke, koti