veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Olutta pienpanimosta – pähkinäinen maku sopii joulupöytään

Olutta pienpanimosta – pähkinäinen maku sopii joulupöytään
27.11.2020

Kuukauden suosikki: 933654 Malmgård Dinkel, Suomi, 3,43 e (0,33 l)

Maailman kuuluisin ravintolaopas, Michelin Guide, syntyi nimensä oppaalle antaneen rengasfirman toimesta. Julkaisun tavoitteena oli edistää (auto)matkustusta. Kyse oli modernein termein ruokamatkailusta, joka on yhä tärkeämpi ja kasvava matkailumuoto.

Esimerkiksi milleniaalien – eli vuosien 1980–2000 väillä syntyneiden – sukupolvesta 79 prosenttia on kiinnostunut ruokamatkailusta ja tahtoo matkustaa gastronomiseen kohteeseen (Lähde: Business Finland).

Myös suurimmalle osalle tavallisista matkaajista ruoka on olennainen osa matkustuskokemusta. Pariisin bistrot, Katalonian tapasbaarit ja saksalaiset bierstubet määrittävät matkakohdetta ja tuovat sisältöä lomaan.

Mutta entä jos katseen kääntää kotimaahan, varsinkin näin rajoitetun matkailun kaudella? Mitä meiltä löytyisi sellaista, joka olisi matkustamisen arvoista – syy tehdä mutka tai erillinen matka, kuten Michelin-opas määrittää tähtensä? Kuinka moni on edes tietoinen, että Suomella on oma ruokamatkailustrategiansa?

Kyseinen ”Hungry for Finland” -strategia luotiin ennen kaikkea ulkomailta Suomeen suuntautuvan matkailun tarpeisiin, mutta yhtä hyvin se on hyödynnettävissä kotimaan matkailussa.

Luulenpa, että monelle meistä tulee yllätyksenä, millaisia ruuan ympärille kehitettyjä tuotteita maakunnista löytyy. Siellä on jopa kokonaisia ruokareittejä!

Itse ainakin olisin kiinnostunut kokeilemaan vuoden 2015 ”Suomen paras ruokamatkailutuote”-kilpailun voittaneen matkatoimisto Äksyjen Ämmien majatalokierrosta Pohjois-Karjalassa. Kun monessa perheessä mietitään jälleen lomavaihtoehtoja talven ja kevään lomaviikoille, kannattaa suomalaiset ruokamatkailukohteet nostaa pohdintaan.

Viinin perässä Suomessa ei valitettavasti voi matkustaa, ellei sitten ravintoloiden gastronomisia elämyksiä lue sellaiseen. Mutta olutta tästä maasta löytyy ja pienpanimoiden ympärille voi rakentaa oman matkareittinsä niin Brändöstä Tornioon kuin Hailuodosta Kolille. Suomen pienpanimot on esitelty samannimisellä nettisivulla.  

Valitsin joulukuun suosikiksi ruokamatkailun teemaan sopivan oluen, jonka tulee Loviisan lähettyviltä Malmgårdin linnan panimosta.

Malmgård on myös oiva ruokamatkailukohde, ja linnan putiikki palvelee ympäri vuoden. Itse linnaan järjestetään ryhmäkäyntejä kesäisin. Olut on tehty speltistä ja maussa aistii pähkinäisyyttä. Malmgård Dinkel on eriomaisen sopiva juoma myös joulupöytään.

Olutta aterialle

906924, Tornion Original Lapland Lager, Suomi, 3,07 e (0,33 l)

Perinteisen lappilaisen panimon raikas lager.

  • Poronkäristys

905854, Bock's Pils, Suomi, 3,47 e (0,33 l)

Vaasan lähistöltä tuleva panimopubin maukas pils.

  • Paistetut silakat

711244, Iso-Kallan Savu Kekri, Suomi, 3,99 e (0,33 l)

Kuopiosta Kallaveden rannoilta tuleva tumma olut.

  • Tirripaisti

Kolme talvista punaviiniä

404247, Rabo de Galo Reserva 2018, Portugali, 14,98 e

Suklainen, marjaisa ja roteva viini Algarven seudulta.

  • Lihapata

427697, Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Syrah 2015, Chile, 14,98 e

Limarin alueelta tuleva runsas, mutta tyylikäs viini.

  • Pihville

924617, Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon 50th Anniversary Edition 2015, Yhdysvallat, 19,90 e

Washingtonin alueelta Columbia Valleysta tuleva tunnetun tuottajan viini.

  • Riistalle

Kolme uutta

910002, Chateau Fuissé Julienas 2017, Ranska, 26,20 e

Beujolais’n kyläviinit ovat viehättävän aromikkaita.

  • Sorsanrinta

484607, Sant'Agata Il Cavaliere 2019, Italia, 19,98 e

Piemonten alueen kirsikkainen ja mausteinen punaviini.

  • Uunibroileri

944084, Martin Codax Albariño 2019, Espanja, 15,99 e

Yllättävän runsas ja raikas valkoviini Galiciasta.

  • Paistettu lohi

Risto Karmavuo

Rahat, verot, työ & eläke, koti