veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Työpanososingoista pitää alkaa maksaa jatkossa eläkemaksuja

Työpanososingoista pitää alkaa maksaa jatkossa eläkemaksuja
12.10.2020

Työpanokseen perustuvat osingot kartuttavat vuoden 2021 alusta alkaen työntekijän eläkettä. Samalla se tarkoittaa, että työpanososingoista pitää maksaa jatkossa myös eläkemaksut. Työpanososinkoja koskevat uudistukset vaikuttavat esimerkiksi monissa lääkäriyhtiöissä.

Työpanososinko eli osinkojen jakautuminen työpanoksien perusteella on ollut suosittu palkitsemismuoto muun muassa lääkäri-, konsultti- ja muissa asiantuntijayrityksissä.

Työpanososinkoja on pidetty yritysten tai osakastyöntekijöiden kannalta palkkaa ”edullisempana” tapana maksaa palkkiota, sillä niistä ei ole tarvinnut maksaa eläkemaksuja. Nämä ovat voineet olla jopa lähes 25 prosenttia. Toisaalta pitää muistaa, että työpanososingoista ei ole liioin kertynyt eläkettä.

Vuoden 2021 alusta alkaen työpanososingot luetaan eläkkeen perusteena olevaan työansioon, ja ne alkavat kartuttaa myös eläkettä silloin, kun työpanososingosta verotettava henkilö kuuluu työntekijän eläkelain (TyEL) soveltamisalaan.

Muutoksen seurauksena näistä TyEL-osakkaan saamista työpanososingoista pitää jatkossa myös maksaa eläkemaksut. Jos henkilö kuuluu yrittäjän eläkelain (YEL) soveltamisalaan, hänelle maksettu työpanososinko ei voi olla työntekijän eläkelain mukaista ansiota.

Vastaavat muutokset koskevat sairausvakuutuslakia siten, että vuoden 2021 alusta lähtien esimerkiksi päivärahaetuuksien määrää laskettaessa vuosituloon sisältyväksi palkaksi luetaan myös sellaiset työstä suoritettavat vastikkeet, jotka on sovittu hyvitettäväksi osaksi tai kokonaan työpanososinkona. Näistä työpanososingoista maksetaan myös työnantajan sairausvakuutusmaksu.

Muutoksen taustalla on ajatus siitä, että sivukulut maksetaan kaikista suoraan työstä vastikkeena työ- tai virkasuhteessa maksetuista suorituksista. Tämä ei siis koske elinkeinonharjoittajalle maksettuja korvauksia.

Uusi säännös ei muuta työntekijän eläkelain alaisten ansioiden määrittelyä muiden osinkojen kuin säännöksessä tarkoitettujen työpanososinkojen osalta. Jatkossakaan esimerkiksi aivan ”tavallisista”, osittain ansiotuloina verotettavista osingoista ei makseta eläkemaksuja.

Lakimuutoksen jälkeen työpanososingon käyttäminen palkitsemismuotona todennäköisesti vähenee. Uudistuksen seurauksena työpanososinko ei ole enää normaalia palkkaa houkuttelevampi palkitsemisen tapa.

TYÖPANOSOSINKO ei ole jatkossa enää palkkaa houkuttelevampi palkitsemisen tapa. Lue koko juttu lokakuun Taloustaidosta. Voit lukea jutun myös näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi. 

Juha-Pekka Huovinen

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti