veronmaksajat.fi

VEROT

Vuokraan kalustettua yksiötä – miten vähennän kaluste­hankinnat?

Vuokraan kalustettua yksiötä – miten vähennän kaluste­hankinnat?
25.4.2024

Omistan yksiön, jota vuokraan kalustettuna. Voinko vähentää vuokratuloista sekä laskennallisen kalustevähennyksen 40 euroa kuukaudessa että kalusteiden hankintahinnat? Vai miten teen vähennyksen verotuksessa?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Et voi tehdä molempia vähennyksiä. Voit vähentää kulut kalustetusta asunnosta joko kalusteiden todellisten hankintamenojen suuruisena tai kaavamaisen vähennyksen mukaan. 

Jos teet vähennyksen todellisten hankintamenojen perusteella, voit vähentää kalusteiden hankintamenot joko vuosimenoina tai poistoina. Lähtökohtaisesti kalusteen ja kodinkoneen hankintameno vähennetään poistoina, jos sen todennäköinen käyttöaika on yli kolme vuotta.

Poisto tehdään esinekohtaisesti, ja sen määrä on enintään 25 prosenttia kalusteen tai kodinkoneen menojäännöksestä.

Kuitenkin jos kalusteen tai kodinkoneen hankintameno on enintään 1 200 euroa, voi sen vähentää kerralla maksuvuoden verotuksessa vuosimenoina. 

Samoin kalusteen ja kodinkoneen poistamattoman hankintamenon voi vähentää vuosimenona sinä verovuonna, jona poistamaton hankintameno on verovuoden alussa enintään 1 200 euroa. Jäljellä olevan poistamattoman hankintamenon voi vähentää kokonaisuudessaan myös, jos kodinkone tai kaluste on tuhoutunut.

Jos valitset kaavamaisen vähennyksen todellisten hankintamenojen sijaan, voit vähentää kalustetusta yksiöstä 40 euroa kuukaudessa kalustevähennyksenä. Vuokralaisten lukumäärä ei vaikuta vähennyksen suuruuteen.

Kalustevähennys kattaa huonekalut ja irtaimet kodinkoneet. Jos hankit asuntoon kiinteitä kodinkoneita, kuten uuden jääkaapin, sähkölieden tai asianpesukoneen, voit vähentää näiden hankintamenon kalustevähennyksen lisäksi yllä olevaa 1 200 euron sääntöä noudattaen.

Valittua vähennystapaa on lähtökohtaisesti noudatettava seuraavinakin verovuosina.

Vähennystapaa on kuitenkin mahdollista muuttaa, jos olosuhteissa tapahtuu muutos. Jos esimerkiksi kalustettuna vuokrattuun huoneistoon hankitaan uudet kalusteet, on mahdollista siirtyä vähentämään todelliset menot, vaikka aiemmin olisi käytetty kaavamaista vähennystä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti