veronmaksajat.fi

VEROT

Sijoitusasuntoni osakekirja muutetaan sähköiseksi – mistä vähennän kulut?

Sijoitusasuntoni osakekirja muutetaan sähköiseksi – mistä vähennän kulut?
6.11.2023

Saan sijoitusasunnostani pääomatulona verotettavia vuokratuloja. Osakekirjoja ollaan muuttamassa sähköiseen muotoon, ja minun on maksettava tästä rekisteröintimaksu. Saanko vähentää sen vuokratuloista tai jollain muulla tavalla verotuksessani?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa

Rekisteröintimaksu voi olla vähennyskelpoinen sijoitusasunnon luovutusvoittoverotuksessa, eli silloin, kun asunto myydään. Verohallinnon ohjeen mukaan rekisteröintimaksu on luovutusvoittolaskelmassa osa omaisuuden hankintamenoa.

Vuokratulojen verotuksessa huoneistotietojärjestelmän rekisteröintimaksua tai muita kuluja osakekirjan muuttamisesta sähköiseen muotoon ei sen sijaan voi vähentää.

Koska kyse on luovutusvoiton verotuksesta, kuluja ei voi vähentää, jos asunnon myynti on verovapaa. Oman asunnon luovutusvoitto on verovapaa, jos myyjä on omistanut asunnon vähintään kaksi vuotta ja käyttänyt sitä omistusaikanaan yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta omana tai perheensä vakituisena asuntona. Tämä koskee sinua, jos olet esimerkiksi asunut sijoitusasunnossasi ennen asunnon antamista vuokralle.

Lisäksi rekisteröintimaksu jää aina vähentämättä, jos käytät luovutusvoiton laskemisessa hankintameno-olettamaa (20 % / 40 %). Tällöin et voi vähentää mitään kuluja.

  • Jos olet omistanut myymäsi asunnon alle 10 vuotta, hankintameno-olettama on 20 % asunnon myyntihinnasta.
  • Jos olet omistanut myymäsi asunnon vähintään 10 vuotta, hankintameno-olettama on 40 % asunnon myyntihinnasta. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti