veronmaksajat.fi

VEROT

Saanko vähentää remonttikulut ja kalustehankinnat vuokratulosta?

Saanko vähentää remonttikulut ja kalustehankinnat vuokratulosta?
7.7.2023

Olen juuri perinyt asunnon, jota edellinen omistaja oli vuokrannut 20 vuotta. Huoneisto oli kuitenkin tyhjillään, kun sain sen. Asunto on pintaremontin tarpeessa, ja alkuperäiset keittiökoneet ovat viimeisillään.

Ajattelin maalata asunnon ja ostaa uuden hellan ja jääkaapin ennen kuin vuokraan asunnon. Saanko vähentää kulut vuokratuloista?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Et saa vähentää kuluja vuokratuloista.

Kun asunnossa tehdään remonttia välittömästi sen omistajanvaihdoksen jälkeen, mutta ennen vuokralle antamista, kaikki remonteista johtuvat menot, olivatpa ne vuosikorjausta tai perusparannusta, lisätään yleensä asunnon hankintamenoon (KHO 2000/2157).  

Saman korkeimman oikeuden ratkaisun perusteella myös hellan ja jääkaapin ostohinnat luetaan hankintamenoon.

Remonttikulut lisätään asunnon hankintamenoon eli vähennetään vasta, kun asunto myydään, ellei asunnon luovutusvoittoa lasketa 20 prosentin tai 40 prosentin hankintameno-olettamaa käyttäen, jolloin kulut jäävät kokonaan vähentämättä. 

Jos laitat asunnon ensin vuokralle ja teet vuosikorjausremontin ja hankinnat vasta sen jälkeen, saat vähentää kulut vuokratuloista.

Vuosikorjauskulut vähennetään kerralla menon suuruudesta riippumatta.

Jos hella tai jääkaappi maksaa yksinään korkeintaan 1 200 euroa, saat vähentää kalustohankinnan kerralla. 

Jos sen sijaan hella tai jääkaappi on kalliimpi kuin 1 200 euroa, vähennät kalliin laitteen hankinnan esinekohtaisesti 25 prosenttia menojäännöspoistona ensimmäisenä vuonna ja jäljellä olevasta menojäännöksestä aina 25 prosenttia kunakin tulevana vuonna. Kun jäljelle jäävä menojäännös jää alle 1 200 euron, voit vähentää sen kokonaan pois.

Myös sellaiset kalusteet ja kodinkoneet, joiden käyttöaika olisi enintään kolme vuotta saisi vähentää kerralla.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti