veronmaksajat.fi

VEROT

Ostitko kiinteistön? Melkein joka kolmas jätti varainsiirtoveron maksamatta ennen omistuksen rekisteröintiä

Ostitko kiinteistön? Melkein joka kolmas jätti varainsiirtoveron maksamatta ennen omistuksen rekisteröintiä
15.2.2022

Kiinteistön ostajan pitää muistaa maksaa varainsiirtovero ja rekisteröidä kiinteistön uudet omistustiedot Maanmittauslaitoksen lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. 

Maanmittauslaitos sai viime vuonna noin 110 000 lainhuutohakemusta, joissa peräti 30 prosentissa varainsiirtovero oli maksamatta. Maanmittauslaitos saa tiedon varainsiirtoveron maksusta verottajalta.

Kiinteistökaupan jälkeen ostajan on rekisteröitävä kiinteistön uudet omistustiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Aikaa rekisteröinnille eli lainhuudon hakemiselle on kuusi kuukautta kauppakirjan tai muun sopimuksen allekirjoittamisesta.

Jotta omistus voidaan rekisteröidä, varainsiirtoveron pitää olla lainhuutohakemusta vireille laitettaessa maksettu. Sama periaate koskee vuokratontilla olevaa laitostunnuksellista kiinteistöä, jonka vuokraoikeus luovutetaan eteenpäin.

Maanmittauslaitos kertoo, että täydennyspyyntöjen lähettäminen maksamattomista  varainsiirtoveroista on hidastanut lainhuutohakemusten käsittelyä. 

Jatkossa Maanmittauslaitos muistuttaa automaattisesti asiakasta veron maksamisesta. Muistutusviesti lähtee niille yksityisasiakkaille, joilla on vireillä lainhuutohakemus tai erityisen oikeuden siirtohakemus. Veron maksusuoritus hyväksytään vasta, kun varainsiirtoveroilmoituskin on tehty.

Mitä teen, jos saan muistutusviestin Maanmittauslaitokselta?

  • Tarkista Omaverossa, että varainsiirtovero on suoritettu.
  • Tarkista, että ilmoitus on annettu oikein. Ohjeet löydät verottajan verkkosivuilta.
  • Tarkista, että kaikki tarvittavat liitteet, esimerkiksi kauppahinnan maksukuitti tai perukirja, ovat hakemuksesi mukana. Asiointiapuri auttaa tarkistamaan mitä liitteitä tarvitset. Voit toimittaa puuttuvat liitteet sähköisen asiointipalvelun kautta.
  • Älä toimita veroon liittyviä asiakirjoja Maanmittauslaitokselle. Tiedot saadaan automaattisesti verottajalta.
    Lähde: Maanmittauslaitos

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti