veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Onko työn ostaja vastuussa myyjän arvonlisäverovelasta?

Onko työn ostaja vastuussa myyjän arvonlisäverovelasta?
16.5.2023

Tilaan yksityistien lanauksen yritykseltä, joka on alv-velvollinen ja jolla on y-tunnus. Maksan tehdyn työn laskun mukaan ja tietenkin myös siinä olevan arvonlisäveron.

Voidaanko työhön liittyvä arvonlisävero periä toistamiseen tiekunnalta, jos kyseiselle urakoitsijalle tulee taloudellisia vaikeuksia eikä hän pysty tilittämään verottajalle alv-maksujaan?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa: 

Ostaja ei ole vastuussa myyjän mahdollisista tulevista arvonlisäveron maksuvaikeuksista, eikä hänellä ole velvollisuutta maksaa myyjän arvonlisäverovelkaa valtiolle. Tietyissä vilppitapauksissa arvonlisäverollisen ostajan vähennysoikeus voidaan kuitenkin evätä.

Vähennysoikeutta koskevat säännökset ja niiden tulkinta lähtevät siitä, että myyjää koskevat ja tämän antamassa tositteessa esitetyt tiedot vastaavat tosiasioita. Ostajan vilpitöntä mieltä siis suojataan.

Esimerkiksi ratkaisussa (KHO:1999:71) KHO katsoi, ettei ostajan vähennysoikeutta voitu evätä pelkästään sillä perusteella, ettei myyjiä ollut rekisteröity verovelvollisiksi ostojen tapahtuessa, koska verovelvollinen ei ollut tästä tietoinen. 

Mikäli myyjä toimisi esimerkiksi rikollisesti ja ostaja olisi ollut tästä tietoinen, voisi tulkinta olla toinen. Katso esimerkiksi kuparivarkautta koskevaa ratkaisua KHO:2016:24.  

Aihepiiriä ostajan kannalta on käsitelty myös Verohallinnon syventävässä vero-ohjeessa Vähennysoikeus arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitsemättömältä myyjältä tapahtuneesta ostosta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti