veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Myyn sijoitusasunnon – mistä vähennän rahoitusvastikkeet?

Myyn sijoitusasunnon – mistä vähennän rahoitusvastikkeet?
5.6.2019

Minulla on sijoitusasunto, joka on ollut vain vuokralla. Miten sijoitusasunnosta maksetut rahoitusvastikkeet otetaan huomioon, kun myyn asunnon? Vähennetäänkö ne velattomasta myyntihinnasta? Asunto-osakeyhtiö rahastoi vastikkeet.

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Rahastoidut pääomavastikkeet lisätään asunnon hankintamenoon.

Jos luovutusvoitto lasketaan todellisten kulujen mukaan, rahastoidut pääomavastikkeet vähennetään myyntihinnasta osana hankintamenoa, ja siten ne pienentävät syntyvää myyntivoittoa tai suurentavat syntyvää luovutustappiota.

Jos luovutusvoitto lasketaan hankintameno-olettamaa (20/40) käyttäen, maksettu pääomavastike ei vaikuta luovutusvoiton määrään.

Jos pääomavastikkeet on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa, ei vastikkeita lasketa asunnon hankintamenoon, eikä niitä siten voi vähentää luovutusvoittoverotuksessa.

Hankintamenon lisääntyminen voidaan hyväksyä tilanteissa, joissa pääomavastike on tuloutettu, mutta osakkeenomistaja on maksanut jäljellä olevan yhtiölainan kertasuorituksena asunnon oston tai myynnin yhteydessä, ja laina kohdentuu yhtiön omaisuuden hankintaan tai perusparannukseen. Näin on todettu myös KHO:n päätöksissä 2.12.2004 taltio 3113 ja 1971 II 556.

Ennen vuotta 2017 tehdyissä kaupoissa pääomavastikkeen kirjanpitokäsittely tai vastikkeen kohteena olevan yhtiölainan maksaminen kertasuorituksena tai sen lyhentäminen kuukausittain maksettavana rahoitusvastikkeena, ei vaikuttanut pääomavastikkeiden verokohteluun. Tätä uutta, verotusta tiukentavaa linjaa sovelletaan luovutuksiin, joita koskeva luovutuskirja on allekirjoitettu 1.1.2017 tai sen jälkeen.

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.