veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Mitä kuluja sijoitusasuntoni remonttikulut ovat?

Mitä kuluja sijoitusasuntoni remonttikulut ovat?
22.1.2021

Teetin ostamassani sijoitusasunnossa keittiö- ja pintaremontin elo-syyskuussa 2020. Laskutus tapahtui marraskuussa. Vuokralainen muutti asuntoon 1.10.2020.

Katsotaanko verotuksessa remontin laskutuspäivä toteuttamisajankohdaksi, eli voinko tässä tapauksessa ilmoittaa remonttikulut vuosi- tai perusparannusvähennykseksi?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Ei katsota, vaan remonttikustannukset ovat vähennyskelvottomia vuokratuloista, koska remontti on tehty asunnon hankinnan jälkeen ennen kuin kohde on otettu vuokrauskäyttöön.

Välittömästi hankinnan jälkeen ja ennen vuokrauskäyttöä tehdyn remontin kustannukset lisätään osakehuoneiston hankintamenoon riippumatta siitä, onko remontissa kyse vuosikorjauksesta vai perusparannuksesta.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun (KHO 2003:21) perusteella menot ovat osakehuoneiston hankintaan liittyviä menoja, jotka huomioidaan osakehuoneiston myynnistä aiheutuvaa luovutusvoittoa tai -tappiota laskettaessa.

Jos luovutusvoiton laskemisessa käytetään kuitenkin hankintameno-olettamaa (20 % tai 40 %), remonttikustannukset jäävät kokonaan vähentämättä. Hankintameno-olettamia käytettäessä voitto on nimittäin aina joko 80 tai 60 prosenttia myyntihinnasta. Hankintameno-olettamaa käytettäessä ei voi myöskään syntyä luovutustappiota.

Vuokralaisen muuton jälkeen syntyneet vuosikorjausmenot voidaan vähentää vuosimenona ja osakehuoneiston perusparannusmenot tasapoistoina.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti