veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Rahanpesun valvontarekisteriin voi nyt hakeutua – koskee useita rahoitus- ja yrityspalveluiden tarjoajia

Rahanpesun valvontarekisteriin voi nyt hakeutua – koskee useita rahoitus- ja yrityspalveluiden tarjoajia
8.7.2019

Rahanpesun valvontarekisteri on otettu käyttöön heinäkuun alussa. Rekisteri koskee useita rahoitus- ja yrityspalvelujen tarjoajia. Rahanpesun valvontarekisteriin hakeminen perustuu rahanpesulakiin.

Rekisteriä ylläpitää aluehallintovirasto (AVI). Valtakunnallisesti rahanpesulain noudattamista valvoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Rahanpesun valvontarekisteri koskee:

  • rahoitus- ja sijoituspalveluja tarjoavia tahoja, 
  • laki-, kirjanpito- ja veroneuvontapalveluita tarjoavia tahoja, 
  • tavara- ja taidekauppaa tekeviä tahoja, jotka ottavat vastaan käteismaksuja vähintään 10 000 euron edestä,
  • valuutanvaihtajia ja yrityspalveluita tarjoavia tahoja, joiden on haettava lakkautettavista valuutanvaihtorekisteristä ja yrityspalvelurekisteristä rahanpesun valvontarekisteriin (valuutanvaihtajilla ja yrityspalveluja tarjoavilla siirtymäaika on 1.1.2020 asti). 

Rahanpesun valvontarekisteriin hakeudutaan sähköisellä hakemuslomakkeella. Hakemuslomake rekisteriin avattiin kesäkuun lopussa. Uuteen valvontarekisteriin on hakeuduttava viimeistään 14.7.2019 mennessä, jos AVIn valvoma ilmoitusvelvollinen ei ole kaupparakisterin lisäksi vielä missään aluehallintoviraston rekisterissä.

Kertaluonteinen rekisteröintimaksu on 200–355 euroa. 

Rahanpesulaissa säädetty siirtymäaika on lyhyt, joten rekisteröintihakemusten käsittely saattaa ruuhkautua. Yritys voi jatkaa toimintaansa normaalisti hakemuksen käsittelyn ajan. Puuttuvasta rekisteröinnistä ei seuraa aluehallintoviraston valvontatoimenpiteitä vielä rekisterin voimassaolon ensimmäisten kuukausien aikana.

Rekisterin julkinen versio ei ole toistaiseksi satavilla. AVIn tiedotteen mukaan tavoitteena on saada julkisen rekisteri käyttöön mahdollisimman pian.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti