veronmaksajat.fi

RAHAT

Pörssin vahvalle vedolle odotetaan jatkoa – takana erinomainen tuloskausi

Pörssin vahvalle vedolle odotetaan jatkoa – takana erinomainen tuloskausi
17.6.2021

Erinomaisen tuloskauden jälkeen Helsingin pörssiyhtiöiden vahvan vedon odotetaan jatkuvan tänä vuonna. Kustannusten nousu voi kuitenkin viedä tuloskasvusta parhaimman terän. 

Suomalaisilta pörssiyhtiöiltä odotettiin vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä kovia tulosparannuksia, eikä sijoittajien tarvinnut tällä kertaa pettyä.

"Tuloskausi oli kaikin puolin erinomainen", analyysiyhtiö Inderesin strategi ja seniorianalyytikko Juha Kinnunen tiivistää.

Hänen mielestään tulosten kasvua voi pitää jopa historiallisen kovana.

”Odotimme oikaistujen liikevoittojen nousevan keskimäärin 25 prosenttia, mutta kasvu olikin 30 prosenttia suhteessa viime vuoden tammi–maaliskuuhun.”

Enää harva yhtiö kärsi koronasta

Korona-ajan kotoilutrendistä hyötyneillä yrityksillä meni edelleen mukavasti. Keskon vähittäiskauppa oli tästä hyvä esimerkki.

Myös teollisuudessa päästiin hyvään vauhtiin. Pandemian aikana patoutunut kysyntä on lähdössä liikkeelle, kun koronarokotukset etenevät, rajoituksia puretaan ja odotukset talouskasvusta vahvistuvat.

”Tämä näkyi esimerkiksi suomalaisten konepajojen tilauksissa ja metsäyhtiöiden parantuneissa tuloksissa”, Kinnunen sanoo.

Pandemian vuoksi asetetuista rajoituksista kärsi enää muutama pörssiyhtiö. Finnair pystyi edelleen lentämään vain murto-osan lennoistaan.  Noho Partnersin ravintolakapasiteetista oli käytössä noin 40 prosenttia. 

Kustannusten nousu syö kannattavuutta

Sijoittajat odottavat yhtiöiltä kovia suorituksia myös vuoden toisella neljänneksellä, mikä näkyy osakkeiden korkeissa arvostuksissa.

Kinnusen arvion mukaan huhti–kesäkuu voi tuoda yrityksille jälleen kovia tulosparannuksia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, sillä vertailukausi oli pandemian vuoksi monella yhtiöllä todella heikko.

”Toisella vuosineljänneksellä vahva tulostahti jatkuu varmasti. Tosin ei ole varmaa, päästäänkö enää samalle tasolle kuin nyt päättyneellä tuloskaudella.”

Kinnunen huomauttaa, että tammi–maaliskuun tulosparannukset ovat tulleet suurelta osin mittavista kulusäästöistä, joita yritykset ryhtyivät tekemään viime keväästä lähtien vastauksena pandemian haittavaikutuksiin. Työntekijöitä lomautettiin ja sanottiin irti, investointeja leikattiin ja muitakin kuluja karsittiin.

”Kulukuri on pitänyt myös alkuvuonna, mutta kannattavuutta uhkaa nyt syödä kustannusten nousu.”

Komponenttipulasta riesa konepajoille

Viime kuukausien aikana esimerkiksi monien metallien hinnat ovat nousseet nopeasti. Lisäkuluja yhtiöille tuo myös muun muassa merirahdin hintojen nousu. Kinnusen mielestä tuotantokulujen kasvun vastikkeeksi yhtiöiden tulisi saada lisää liikevaihtoa eli myyntituloja toisella vuosineljänneksellä.

”Kustannusinflaation noustessa vaaditaan hinnoitteluvoimaa eli yritysten olisi pystyttävä siirtämään kulujen nousu lopputuotteiden hintoihin. Muuten kannattavuus kärsii.”

Tammi–maaliskuussa suomalaisten pörssiyhtiöiden liikevaihdot kasvoivat suhteellisen hitaasti, Inderesin keräämien tietojen mukaan keskimäärin 3,5 prosenttia.

”Tähän tarvitaan parannusta, jotta vahva tuloskasvu jatkuu”, Juha Kinnunen toteaa.

Koneita ja laitteita valmistavalle teollisuudelle uusin riesa on paheneva komponenttipula. Koronan vuoksi esimerkiksi puolijohteita valmistavat tehtaat Aasiassa joutuivat ajamaan alas tuotantoaan, eivätkä ne ole pystyneet vastaamaan nopeasti elpyneeseen kysyntään.

Eniten julkisuudessa ovat olleet autoteollisuuden ongelmat mikrosirujen saatavuudessa, mutta toimitusvaikeudet koskevat jo laajemminkin sähkömekaanisia komponentteja.

”Niitä ei ole joko ollenkaan saatavilla tai hinnat ovat nousseet.”

Moni Helsingin pörssin vientiyrityksistä käyttää valmistuksessaan huomattavan suuria määriä ulkomailta tuotuja komponentteja.

Nostolaitteita valmistava Cargotec on ilmoittanut, että äkilliset muutokset komponenttien sekä kuljetusten kysynnässä ja tarjonnassa voivat vaikeuttaa toimituksia asiakkaille. Samaa on valittanut metsäkonevalmistaja Ponsse. Teknologiayhtiö Bittiumilla on ollut hankaluuksia toimittaa asiakkailleen tietoturvallista älypuhelinta. 

Tukea elvyttävästä rahapolitiikasta

Pörssin myötätuuli edellyttää Kinnusen mukaan myös valtioiden ja keskuspankkien elvyttävän rahapolitiikan jatkumista. Se näyttää jatkuvan, vaikka rahapolitiikassa päällimmäiseksi huolenaiheeksi on nyt noussut kiihtyvä inflaatio.

Yhdysvalloissa inflaatiovauhti voimistui huhtikuussa 4,2 prosenttiin, kun luku maaliskuussa oli vielä 2,6 prosenttia.

”Inflaatio-odotukset ovat nousseet varsinkin Yhdysvalloissa. Inflaation hillitsemiseksi rahapolitiikka voi kiristyä jollakin aikavälillä.”

Ohjauskorkojen nostamista Kinnunen ei odota vielä vähään aikaan, mutta arvopapereiden ostamista markkinoilta keskuspankit voivat vähentää. Se vähentäisi rahan määrää markkinoilla ja painaisi todennäköisesti osakemarkkinoiden arvostustasoja.

Onnistujia lähes joka toimialalla

Analyysiyritys Inderesin poiminnat ensimmäisen vuosineljänneksen onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä.

Onnistujat

Nokia

Verkkoyhtiö on tuonut pitkään sijoittajille pettymyksiä, mutta kerrankin se yllätti sijoittajat hyvällä tuloksellaan. Vahva vuosineljännes on vasta alkua yhtiön pitkässä käänteessä, mutta aloitus oli lupaavan ripeä.

 Nokian kurssi

Sampo

Finanssikonserni teki parhaan tuloksen sitten Sampo Pankin myynnin Danske Bankille vuonna 2006. Erityisesti vakuutusyhtiö If on viritetty erinomaiseen tuloskuntoon.

 Sammon kurssi

Aspo

Monialayhtiö teki kovan tulosparannuksen. Liikevoittoa paransi erityisesti yhtiön omistama ESL Shipping -varustamo. Myös konserniin kuuluvan Telkon liikevoitto parani huomattavasti muovien, kemikaalien ja voiteluaineiden jakelussa.

 Aspon kurssi

Evli

Varainhoitoyhtiö oli erinomaisessa iskukunnossa, ja myös toisen neljänneksen näkymät ovat hyvät. Finanssialan suoritus oli tällä tuloskaudella muutenkin mainio. Varallisuusarvojen kasvu ja osakemarkkinoiden hyvä veto tekevät hyvää toimialalle.

Metsä Board

Metsäyhtiön operatiivinen suorituskyky oli kohdillaan. Myös lyhyen aikavälin näkymät ovat väkivahvat. Yhtiön valmistamalle kartongille riittää kysyntää, kun sitä tarvitaan esimerkiksi korona-aikana kasvaneisiin ruoka- ja lääkepakkausten kysyntään.

Pettymykset

Lehto

Rakennusyhtiön tulos osoitti parantumista, mutta se jäi vielä selvästi ennusteistamme. Kuluva vuosi on yhtiölle vielä heikko, eivätkä heikko tilauskanta ja alhaiset asuntoaloitukset paranna lähivuosien kasvumahdollisuuksia.

Lehdon kurssi

Oriola

Lääketukkurin tulos jäi selvästi vertailukaudesta ja markkinaodotuksista. Vaikka osa heikosta suorituksesta oli yhtiön mukaan väliaikaista ja koronapandemiasta johtuvaa, näyttää tulokseen odotettu ryhtiliike siirtyvän yhä kauemmas tulevaisuuteen.

Oriolan kurssi 

Raute

Vaneri- ja viiluteollisuutta palvelevan yhtiön tilauskanta oli hyvä, mutta tulos jäi Inderesin odotuksista. Tuloksen suhteen pohjanoteeraus on takanapäin, mutta tuloskäänne käynnistyy tappiolta.

Sotkamo Silver

Osavuosiraportti oli yhtiön aiemmin julkaiseman tuotantopäivityksen vuoksi odotetun heikko. Yhtiön täytyy kuitenkin pystyä palauttamaan tuotantovolyyminsä kahden heikon neljänneksen jälkeen suunnilleen aiemmalle tasolle, jotta osakkeessa voi olla nousuvaraa.

SSH Communications Security

Koronatilanne painoi tietoturvayhtiön liikevaihtoa ja kannattavuutta odotuksiakin enemmän. Näkymät ennakoivat kuitenkin vahvistuvaa kasvua loppuvuodelle piristyvän kysynnän sekä Deltagon-yrityskaupan vetämänä.

Matti Remes

Kuvioiden lähde: Factset Digital Solutions

Rahat, verot, työ & eläke, koti