veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Vuokra-autolla lomamatkalle – tarkasta nämä asiat

Vuokra-autolla lomamatkalle – tarkasta nämä asiat
21.6.2021

Kesäloma innostaa tien päälle. Jos oma auto puuttuu tai sen kapasiteetti tuntuu sopimattomalta, on vuokra-auto mainio vaihtoehto. Vuokraamojen vertailu on hankalaa, sillä käytännöt eri yhtiöissä vaihtelevat paljon.

Auton vuokraaminen on Suomessa kuitenkin turvallista ja helppoa. Vuokraus tarjoaa myös mahdollisuuden kokeilla käytännössä uusinta tekniikkaa, vaikkapa hybridiä tai täyssähköautoa.

Vuokrattavissa on luonnollisesti myös asunto- ja matkailuautoja sekä asuntovaunuja.

Suomessa vuokrahintoihin ei tyypillisesti ole kätkettynä piilokuluja eikä muitakaan ikäviä yllätyksiä. Silti vuokraajan on syytä perehtyä muutamiin perusasioihin ennen kuin vuokraa auton.

Hintavertailussa kannattaa perehtyä huolellisesti palvelun sisältöön. Mahdolliset lisäkulut ja muut seikat on eritelty yhtiöiden verkkosivuilla selkeästi.

Lisäksi varausta tehdessä kannattaa tutustua lisäpalveluihin. Eri kokoisia lastenistuimia, suksibokseja ja muita lisävarusteita on saatavana kohtuullisen edullisesti. Yllätysten välttämiseksi näistä on kuitenkin varmistuttava jo varausvaiheessa. 

Esimerkkejä autojen vuokrahinnoista tunnetuissa vuokraamoketjuissa Helsinki-Vantaan ja Kittilän lentoasemilla

  • Esimerkkihinnat ovat verkkovaraajan perushintoja ilman alennuksia, jäsenetuja ja lisäturvaa lisäturvaa pyöristettynä lähimpään euroon.
  • Useimmilla palveluntarjoajilla hinta on korkeampi, jos maksu suoritetaan noudettaessa tai ennalta maksettaessa valitaan peruutusturva.
  • Automallit edustavat kokoluokkaa, joten merkki- ja mallikohtaiset poikkeamat ovat mahdollisia.
Paikkakunta Esimerkkiauto Hinta ilman km-rajaa (heinäkuu, e/vrk)
Avis  
Helsinki VW Golf 148
  Toyota Avensis 160
Kittilä VW Golf  121
  Toyota Avensis 165
Budget  
Helsinki VW Golf 141
  Skoda Octavia STW 156
Kittilä Skoda Scala  115
  Skoda Octavia STW 199
Europcar    
Helsinki Opel Grandland X 178
  VW Passat Variant 220
Kittilä Opel Grandland X 168
  VW Passat Variant 211
Hertz  
Helsinki  Ford Focus 160
  Volvo V60 319
Kittilä Ford Focus 145
  Volvo V60 259
Scandia Rent  
Helsinki Ford Focus 169
  Volvo V60 275
Kittilä Ford Focus  206
  Volvo V60 324
Sixt   
Helsinki Golf (kokoluokka)  214
  Skoda Octavia STW 337
Kittilä ei toimipistettä

Vuokra-autojen kaskovakuutuksissa korkeat omavastuut 

Vakuutusten suhteen on syytä olla erityisen tarkkana. Kaikissa vuokra-autoissa on kaskovakuutus, mutta omavastuuosuus voi olla hyvinkin korkea. Tätä varten saattaa olla hyödyllistä ottaa erillinen lisävakuutus.

Tyypillisesti omavastuu on yli 1 000 euroa, mutta esimerkiksi Europcarilla omavastuuhinta voi olla jopa 4 000 euroa ilman erikseen ostettua lisäturvaa. VW Golf -kokoluokan autossa 25 euron päivähinnalla omavastuun saa pienennettyä 490 euroon ja kokonaan omavastuusta pääsee eroon pulittamalla 39 euroa ekstraa vuorokaudessa.

Avis puolestaan tarjoaa auton mallista riippuen lisäturvaa alkaen 15 eurolla vuorokaudessa. Omavastuuosuuden poisto ei kuitenkaan yleensä vaikuta tuulilasivaurioihin tai varkaustapauksiin, mikä sekin on hyvä muistaa.

Hertz veloittaa omavastuuosuuden poistosta pienimmissä autoissa 18 euroa vuorokaudessa. Myös Hertzillä auton kokoluokka vaikuttaa hintaan. Volvo V60:n päivähinta omavastuun poistolle on 23,99 euroa. 

Kuljettajat hinnoiteltu

Myös kuljettajat voivat vaikuttavat hintaan. Lisäkuljettajista on varauksen, tai joidenkin vuokraamojen tapauksessa viimeistään auton noudon yhteydessä annettava tiedot.

Eri vuokraamojen käytännöt vaihtelevat siinä, sisältyykö vuokraukseen yhden vai kahden kuljettajan optio. Lisäkuljettajista siis saatetaan periä lisähintaa.

Nuoren henkilön kannattaa jo autoa varattaessa varautua siihen, että vuokraamo on saattanut asettaa alaikärajan. Lisäksi ajokokemus (ajokortin myöntämisvuosi) voi vaikuttaa ehtoihin, joten nämäkin rajoitukset kannattaa tarkistaa etukäteen. Useilla vuokraamoilla alaikäraja on 19 vuotta, mutta myös poikkeavia käytäntöjä löytyy.

Sähköistä matkailua

Ehkä juuri kesäloma rentoine aikatauluineen saattaisi olla oivallinen hetki ottaa kontaktia ladattaviin autoihin. Sähkö- ja hybridiautojen määrä on kasvanut myös vuokrauskäytössä sitä mukaa, kun autot ja varsinkin latausinfra ovat kehittyneet.

Muun muassa Hertzin valikoimista löytyy täyssähköinen Volvo XC40. Sen päivähinta on Helsingissä 408 euroa.

Lisäksi Suomessa vaikuttaa esimerkiksi BloxCar-palvelu, jonka kautta yksityishenkilöt vuokraavat omistamiaan sähköautoja.

Sähkö- ja hybridiautojen vuokraushinnat ovat usein hieman korkeampia kuin perinteisempien bensiini- ja dieselautojen. Toisaalta käyttökulut saattavat olla edullisempia, mutta tässäkin on hyvä olla valppaana.

Joidenkin operaattoreiden pikalataukset voivat olla huomattavan kalliita. Vastapainoksi lomamatkan reitille voi osua yhä jopa ilmaisia – joskin hitaita – latauspisteitä.

Sähköautoiluun vielä joitakin vuosia sitten kiinteänä osana liittynyt seikkailuhenkisyys on taakse jäänyttä elämää. Pikalatauspisteitä on tarjolla kattavasti. Lisäksi on positiivista, että lähes joka hotellissa on jo tarjolla latausmahdollisuus.

Suurimmillakin akuilla varustetut autot latautuvat yön aikana hotellin pysäköintipaikalla. Jos matkailijat suosivat kesämökkimajoitusta tai esimerkiksi Airbnb-tyyppisiä vaihtoehtoja, kannattaa majapaikkaa valitessa tutustua huolellisesti lähistön latausmahdollisuuksiin.

Usein hidas ns. Type 2 -lataus on edullisempi kuin pikalataus, joten lepohetket kannattaa hyödyntää omien akkujen ohella myös auton akkujen lataamiseen.

Julkiset latauspisteet voi tarkistaa matkaa tehtäessä tai ehkä jo suunnitteluvaiheessa:

Tarkkana asuntoautoissa

Asuntoautojen vuokrahinnat alkavat halvimmillaan noin 400 euron viikkovuokrasta, auton varusteista, halutuista kilometreistä ja myös maantieteellisestä sijainnista riippuen.

Vuokraajan kannattaa kuitenkin tiedostaa paketin sisältö ennen sopimuksen allekirjoitusta. Esimerkiksi astioista, liinavaatteista ja kaasusta todennäköisesti peritään lisähintaa.

Kuten muissa vuokra-ajoneuvoissa, myös asunto- ja matkailuautoissa vuokraajan on huolehdittava tankkauksista siten, että auto on palautettaessa tankattuna ja kaasupullot on vaihdettu täysinäisiin. Lisäksi useimmissa tapauksissa vuokraajalta edellytetään, että jätevesisäiliö on tyhjennetty.

Vakuutusehtoihinkin on hyvä perehtyä. Kaskovakuutuksissa on tässäkin tapauksessa joukko reunaehtoja, kuten mahdollisen irtaimiston korvausehdot. Henkilöautojen tapaan omavastuuosuus on tyypillisesti melko korkea, mutta sitä voi pienentää hankkimalla lisäturvan, joka veloitetaan vuokran yhteydessä.

Sähköautojen latausprosessit helpottuneet

Matkailu sähköautolla vaatii nykyisin enää verrattain vähän ennakkovalmistelua. Yksi viime aikoina tapahtunut merkittävä kehitysaskel liittyy latausten maksamiseen.

Vain joitakin aikoja sitten sähköauton käyttäjällä oli vielä syytä olla kullekin sähköntoimittajalle oma RFID-korttinsa, eli ”täginsä”. Nykyisin lähes kaikkien latauspisteiden kylkeen on liimattu QR-koodilla varustettu tarra.

Yhteys kunkin sähköyhtiön maksupalveluun avataan älypuhelimen kameran avulla.  Palveluun syötetään luottokortin tiedot ja lataus käynnistyy. Latausta voi tästä eteenpäin hallinnoida puhelimella etänä, jos esimerkiksi haluaa keskeyttää prosessin.

Jari Kohonen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti